Διαδικασία ανακαίνισης

Διαδικασία ανακαίνισης

Διαδικασία ανακαίνισης

Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση, πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί, σε ποια άτομα πρέπει να απευθυνθούμε, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί να ανανεωθεί ο χώρος μας, είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας απασχολούν πριν αποφασίσουμε να ανακαινίσουμε το σπίτι μας. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανακαίνιση ενδιαφερόμαστε να κάνουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε γκρεμίσματα και αντικαταστάσεις βασικών στοιχείων του σπιτιού ή θέλουμε να περιοριστούμε σε ανανέωση του υπάρχοντος χώρου με μικρές, πρακτικές και πολύ οικονομικές αλλαγές;

Το πρώτο βήμα στην ανακαίνιση του σπιτιού είναι η απόφαση. Η οριοθέτηση του μεγέθους της ανακαίνισης, του ύφους που θέλουμε να δώσουμε στο σπίτι μας, του κόστους το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε, είναι παράμετροι που πρέπει να καθοριστούν εξ αρχής. Αν η ολική ανακαίνιση είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με έναν αρχιτέκτονα. Ο σωστός σχεδιασμός αποτελεί καθοριστικό στοιχείο μιας επιτυχημένης ανακαίνισης. Συμβάλλει στον προσδιορισμό των συνολικών εργασιών που απαιτούνται, της συνολικής δαπάνης και διάρκειας του έργου, αλλά και της τελικής μορφής που θα έχει ο χώρος μετά τις εργασίες βελτίωσης. Οι κατεδαφίσεις τοίχων πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή και σύνεση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του αρχιτέκτονα, ο οποίος άλλωστε είναι ο αρμόδιος να διακρίνει ποια στοιχεία του σπιτιού δεν μπορούν να πειραχτούν και ποια μπορούν.

Ο καθορισμός της σειράς των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν βοηθά στην οργάνωση των συνεργείων και των μαστόρων ώστε να αποφευχθεί χάσιμο χρόνου και χρήματος. Οι κατεδαφίσεις συνοδεύονται από χτισίματα, αφού δημιουργούνται αναπόφευκτα μερεμέτια. Οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται, ιδιαίτερα αν αφορούν παλιό σπίτι. Η εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού πρέπει να γίνεται εγκαίρως, παράλληλα με τις αλλαγές στα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά. Τα κουφώματα και οι υαλοπίνακες αντικαθίστανται με νέας τεχνολογίας ώστε να προσφέρουν θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η κουζίνα και το μπάνιο ξηλώνονται και κατασκευάζονται από την αρχή. Η επιλογή του εξοπλισμού (νεροχύτης, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, είδη υγιεινής κ.ά.) πρέπει να γίνεται από την αρχή ώστε να προβλεφθούν οι σωστές παροχές. Το βάψιμο του χώρου είναι συνήθως η εργασία που ολοκληρώνει την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Οι εργασίες που αφορούν τους χρωματισμούς ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των τοίχων και την πιθανότητα επιλογής κάποιας τεχνοτροπίας σε αυτούς.

Μεγάλη ποικιλλία συναντά κάποιος και στο κόστος μιας ανακαίνισης. Οι διαφορές στην ποιότητα των υλικών, τα διαφορετικά είδη υλικών και εξοπλισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά και το μεγάλο εύρος στις αμοιβές των συνεργείων και των τεχνιτών μπορούν να διαφοροποιήσουν το κόστος μιας ανακαίνισης κατά περίπτωση. Όσοι βέβαια διαθέτουν χρόνο και κέφι μπορούν να αναλάβουν ένα μέρος της ανακαίνισης μόνοι τους και να μειώσουν αρκετά το κόστος.

Όσο υψηλό όμως και αν είναι το κόστος της ανακαίνισης του σπιτιού μας, είναι περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με την ανέγερσή του, δημιουργεί χώρους όπως τους θέλουμε καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μας και εξασφαλίζει στο σπίτι ποιότητα ισάξια μιας καινούριας οικοδομής, αφού όλα τα υλικά θα είναι καινούρια.

Πηγή: xe.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ