Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση

Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση

Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση

Στην αναζήτηση των κατοικιών προς ενοικίαση θα πρέπει οι υποψήφιοι ενοικιαστές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να μην πέφτουν θύματα παράνομων πρακτικών, αναφέρει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ).

Ιδιαίτερα, θα πρέπει:

  • Να οριοθετούνται οι απαιτήσεις σχετικά με το προς αναζήτηση ακίνητο σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός (τετραγωνικά μέτρα, είδος θέρμανσης, όροφο, παροχές, περιοχή, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.)
  • Σε περίπτωση άγνοιας της περιοχής ή της πόλης, μια λύση είναι η αναζήτηση ακινήτου σε συνεργασία με μεσίτη ο οποίος πρέπει να κατέχει νόμιμη άδεια άσκησης του επαγγέλματος, να γίνεται με σαφήνεια η συμφωνία για την αμοιβή του και να γνωρίζει ο υποψήφιος ενοικιαστής πλήρως τα στοιχεία του. Προσοχή: Δεν οφείλουμε να δίνουμε αμοιβή στην περίπτωση της απλής υπόδειξης ακινήτων από το μεσίτη.
  • Σε περίπτωση συνεργασίας με μεσίτη, η αμοιβή του, εάν κάποιος επιλέξει κάποιο ακίνητο που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του γραφείου του, δεν καθορίζεται πλέον από τον επαγγελματικό του Σύλλογο, αλλά διαμορφώνεται ελεύθερα μετά από διαπραγμάτευση μαζί του.
  • Θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι μια αγγελία καταχωρείται από μεσιτικό γραφείο, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ενοικιαστής πού απευθύνεται.
  • Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να μισθώσουν ένα ακίνητο να επισκέπτονται και να εξετάζουν το ακίνητο από κοντά.
  • Θα πρέπει ο υποψήφιος ενοικιαστής να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) και να μη δίνει προκαταβολή, παρά μόνο όταν υπογραφεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.
  • Στο μισθωτήριο θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία και των δύο πλευρών (εκμισθωτή – μισθωτή), οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, το ακριβές μίσθωμα (ενοίκιο) και ο τρόπος, καθώς και η ημερομηνία καταβολής του. Τόσο ο μισθωτής όσο και ο εκμισθωτής οφείλουν να έχουν στην κατοχή τους από ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου.
  • Τέλος, καλό είναι να πληροφορούμαστε το ύψος των κοινοχρήστων για τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες, εφόσον το επιθυμητό ακίνητο είναι σε πολυκατοικία και να ζητάμε αποδείξεις, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι οποίοι μελλοντικά μπορεί να μας επιβαρύνουν.

Πηγή: blog.xe.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ