Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Σάββατο, 18-Δεκ-2021 08:36

Της Ελένης Μπότα

Αύξηση καταγράφουν για ακόμα μία χρονιά οι τιμές των χειμερινών εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας, ακολουθώντας την τάση που επικράτησε και το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα της E- Real Estates, η αγορά εξοχικών χειμερινών κατοικιών είναι ένας τομέας ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη το 2005-2008. Τα επόμενα χρόνια καταγράφηκε ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έφτασε ακόμα και το 55%.

Το 2019 οι ζητούμενες τιμές πώλησης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση, το 2020 οι αυξήσεις ήταν εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης, που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν ακόμα και το 25%, ενώ και τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην Αράχοβα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 750 ευρώ/τ.μ. έως 1.500 ευρώ/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.100 ευρώ/τ.μ. έως 2.200 ευρώ/τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.320 ευρώ/τ.μ. έως 2.300 ευρώ/τ.μ.

Στα Καλάβρυτα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 800 ευρώ/τ.μ. έως 1.600 ευρώ/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.400 ευρώ/τ.μ. έως 2.000 ευρώ/τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.600 ευρώ/τ.μ.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 1.300 ευρώ/τ.μ. έως 1.500 ευρώ/τ.μ., το 2020 κυμαινόταν από 1.300 ευρώ/τ.μ. έως 2.500 ευρώ/τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.500 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες, μετά τον λήθαργο των 10 ετών, αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τούς τελευταίους 36 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά, αλλά με ασθενέστερους ρυθμούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών. Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και 2019 αφορούσαν ακίνητα έως 80.000-100.000 ευρώ από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα για τα οποία πριν από 10 χρόνια θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 250.000 ευρώ και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες κατά τις οποίες δεν διαμένουν σε αυτά.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να προβούν σε πώληση της χειμερινής εξοχικής κατοικίας τους σε ικανοποιητική τιμή εντός της κρίσης και προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης-ενοικίασης με τη σεζόν, με στόχο το ακίνητό τους να αποφέρει κάποιο εισόδημα, χρηματοδοτώντας τη δόση δανείου ή/και των συνολικών εξόδων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

 

Αυξήσεις στις τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν, τις καλές εποχές της οικονομίας, επέστρεψε πλέον έντονα λόγω κορονοϊού. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου του 2020, και ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από κορονοϊό, η ζήτηση καταγραφόταν αυξημένη μέρα με την ημέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχοβα μισθώθηκαν με τη σεζόν περίπου 500 κατοικίες, είτε για διαστήματα τριών μηνών, είτε από τον Σεπτέμβριο έως το Πάσχα, είτε από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο.

Δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 επέλεξαν να προχωρήσουν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν, ώστε να μη βρεθούν “εγκλωβισμένοι” σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική. Τη φετινή χρονιά η τάση αυτή βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά δεν καταγράφει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε την περσινή χρονιά.

Αντίθετα, πάντως, καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά κρατήσεων τόσο για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που αποτέλεσε και την έναρξη της χειμερινής σεζόν, όσο και για τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, τόσο σε αυτοτελείς κατοικίες ή/και διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά που καταγράφουν οι προκρατήσεις για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης τη φετινή χρονιά οφείλεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν (Σεπτέμβριος-Μάιος) κυρίως στους top χειμερινούς προορισμούς σε ακτίνα έως 2,5 ώρες από την Αττική με καλή οδική πρόσβαση, λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικότερης αυξητικής τάσης που καταγράφεται στην κτηματαγορά και του γεγονότος ότι αρκετοί λάτρεις χειμερινών σπορ αλλά και όσοι δεν διαθέτουν “χωριό” ή/και εξοχικό, με διαθέσιμα κεφάλαια έως 150.000 ευρώ, σκέφτονται να επενδύσουν σε κατοικίες ως επένδυση, αλλά και με στόχο την εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διαστήματα κατά τα οποία δεν θα διαμένουν οι ίδιοι.

 

link: https://www.capital.gr/agora-akiniton/3602839/auxiseis-stis-times-polisis-xeimerinon-exoxikon-katoikion

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ