Αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές συμφέρει να επενδύσετε- Πόσο αποδίδει η αγορά με στεγαστικό

Αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές συμφέρει να επενδύσετε- Πόσο αποδίδει η αγορά με στεγαστικό

Αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές συμφέρει να επενδύσετε- Πόσο αποδίδει η αγορά με στεγαστικό

Σαφή σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στην κτηματαγορά. Τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν και πάλι να χορηγούν δάνεια για αγορά κατοικίας καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων | Fortunegreece.com

11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 

Του Γιώργου Δημοσθένους

Σαφή σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στην κτηματαγορά. Τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν και πάλι να χορηγούν δάνεια για αγορά κατοικίας καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Το 2018 υπήρξε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία αύξηση 1,5% στις τιμές πώλησης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις μαζικές αγορές ακινήτων που πραγματοποίησαν ξένοι επενδυτές είτε για να αποκτήσουν την «Χρυσή Βίζα» είτε για να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών  βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην κτηματαγορά αφορά κυρίως τις περιοχές όπου ανθεί η οικονομία διαμοιρασμού τύπου Airbnb μας λέει ο κύριος Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Η προσοχή τους είναι στραμμένη  στις όμορες περιοχές του κέντρου όπως είναι οι Αμπελόκηποι,  το Παγκράτι , η πλατεία Αττικής, ο Κεραμεικός, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το  Γουδί, του Γκύζη,  τα Εξάρχεια και στου Ψυρρή. Οι τιμές εξαρτώνται από την χρονολογία κατασκευής του οικήματος.

Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει διαμέρισμα 25ετίας και άνω στους Αμπελόκηπους οι τιμές κυμαίνονται σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates από 700 έως 1200 ευρώ το τετραγωνικό. Αν επιθυμεί να αγοράσει διαμέρισμα που έχει κατασκευαστεί από το 2000 και μετά η τιμή κυμαίνεται από 1600 έως 2100 ευρώ το τετραγωνικό (βλέπε σχετικό πίνακα που ακολουθεί). Να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις των παλαιών κτισμάτων ο επενδυτής πρέπει να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό για την ανακαίνιση τους.

Στο Δήμο Αθηναίων παρατηρούμε μία αύξηση 56% των συμβολαίων πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2017. Οι τιμές έχουν πάρει τα πάνω τους για δυο λόγους ο ένας λόγος είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλαδή το Airbnb και οι άλλες πλατφόρμες και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα προς πώληση. Αν δούμε για παράδειγμα πόσα ακίνητα πωλούνται αυτή τη στιγμή στο Κολωνάκι σε φυσιολογικές τιμές θα διαπιστώσουμε πως είναι ελάχιστα, μας λέει ο κος Μπάκας.

Είναι άραγε καλή εποχή για να πουλήσει κάποιος ένα ακίνητο στις περιοχές αυτές;

Όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές έχουν τη μέγιστη τιμή αγοράς της δεκαετίας. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή εποχή για έναν ιδιοκτήτη που θέλει να προχωρήσει σε πώληση να το κάνει διότι βρισκόμαστε σε μια καμπή της  βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτό το φαινόμενο. Η τάση δείχνει σταθεροποίηση και ενδεχομένως μελλοντικά να έχουμε και κάποια πτώση των τιμών επισημαίνει ο κος Μπάκας.

Αγορά κατοικίας με στεγαστικό δάνειο. Τι αποδίδει

Το Πανελλαδικό Δικτύο Κτηματομεσιτών E-Real Estates έκανε μια έρευνα σε όλη την Αττική και κατέγραψε τα ακίνητα που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής δαπανώντας μέχρι και 150.000 ευρώ. Κατεγράφησαν επίσης οι τιμές ενοικίων που πληρώνουν οι πολίτες για αυτές τις κατοικίες,

Αυτό που κατέδειξε η έρευνα είναι πως αν ο επενδυτής πάρει ένα δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα με επιτόκιο 5% και χρηματοδοτήσει την αγορά με το 25% του συνολικού ποσού αγοράς θα βγει κερδισμένος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η έρευνα έδειξε πως το ενοίκιο που θα λαμβάνει ο επενδυτής είναι διπλάσιο της δόσης του δανείου.

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται οι τιμές ακινήτων σε νεόδμητα κτίσματα, σε κτίσματα έως 15 ετών και σε κτίσματα άνω των 25 ετών

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις τιμές για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην Αττική
Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 2Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 3Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 4Πίνακας με τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας 5

https://www.businessnews.gr/el/politiki-oikonomia/politiki-kai-oikonomia/agora-akiniton-se-poies-periohes-symferei-na-ependysete-poso-apodidei-i-agora-me.html

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ