Ακίνητα: Γιατί τα ενοίκια είναι στα ύψη ενώ «πέφτει» το Airbnb -Tα 10 προάστια που «βλέπουν» οι Αθηναίοι [τιμές]

Ακίνητα: Γιατί τα ενοίκια είναι στα ύψη ενώ «πέφτει» το Airbnb -Tα 10 προάστια που «βλέπουν» οι Αθηναίοι [τιμές]

Ακίνητα: Γιατί τα ενοίκια είναι στα ύψη ενώ «πέφτει» το Airbnb -Tα 10 προάστια που «βλέπουν» οι Αθηναίοι [τιμές]

Σε ένα πραγματικό «σαφάρι», προκειμένου να εντοπίσουν ακίνητο με προσιτό ενοίκιο, επιδίδονται εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες.

Ακίνητα: Γιατί τα ενοίκια είναι στα ύψη ενώ πέφτει το Airbnb -Tα 10 προάστια που βλέπουν οι Αθηναίοι [τιμές] • Newsbase

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ
16/04/2021  08:47

Η μεγάλη ελπίδα των περισσοτέρων βασιζόταν στη «βύθιση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία στις τουριστικές μετακινήσεις. Η χαμηλή κινητικότητα, σκέφτονταν πολλοί, θα οδηγούσε πολλούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή τα «παραδοσιακά» ενοίκια, με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος κατοικιών και, ενδεχομένως, σχετικά χαμηλές τιμές.

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τις προσδοκίες. Οπως λέει στο iefimerida.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το “πεδίο” των ενοικίων είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι η αγορά. Και στις τιμές πώλησης ακινήτων υπήρξε αυξητική τάση εν μέσω πανδημίας, ακολουθώντας το επίσης αυξητικό 2020. Με την αύξηση των καταθέσεων και των εκδόσεων στεγαστικών δανείων, εκτιμούμε ότι η αγορά θα ανακάμψει».

Γιατί μένουν στα ύψη τα ενοίκια ενώ «πέφτει» το Airbnb
Γιατί όμως δεν υποχωρούν οι τιμές παρά τον «πάγο» στο Airbnb; «Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Κατά κανόνα, όταν μιλάμε για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφερόμαστε σε ακίνητα γύρω στα 30 τετραγωνικά, συνήθως ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Για τα ενοίκια παίρνουμε ως παράδειγμα τα δύο άτομα, ή και μια οικογένεια, επομένως μιλάμε για τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια. Είναι διαφορετική αγορά», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «επιπλέον δεν ισχύει ότι επιστρέφουν μαζικά ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα ενοίκια. Ενα σημαντικό κομμάτι ιδιοκτητών που έχει ακίνητο σε καλές περιοχές είναι σε στάση αναμονής για το καλοκαίρι. Δεν έχει βάλει δηλαδή το ακίνητό του σε αγγελία για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό συμβαίνει στις λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Στο Μεταξουργείο, την Κυψέλη ή το Πεδίον του Άρεως. Στο Μετς, το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι ή και το Θησείο δεν υπάρχουν επιστροφές», προσθέτει.

Η πανδημία «σπρώχνει» τους Αθηναίους στα προάστια
«Η πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η στιγμή του δεύτερου lockdown δημιούργησε την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, και ιδιαίτερα όσων διαμένουν στο κέντρο αυτών, να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της περιοχής που διαμένουν, ιδιαίτερα όσοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό και ήδη από το πρώτο lockdown πιθανότατα να δουλεύουν από το σπίτι», τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν σαρωτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και της οικονομίας, και δεν θα μπορούσαν να «γλιτώσουν» τα ακίνητα και τα ύψη των ενοικίων. Ενας από τους παράγοντες-κλειδιά ήταν και η τηλεργασία.

Οπως επισημαίνει, «δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που όταν έβλεπαν να ανεβαίνουν καθημερινά τα κρούσματα του κορωνοϊού σκέφτηκαν αρχικά ότι το νέο lockdown είναι προ των πυλών και δευτερευόντως ότι θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες αν διέμεναν σε κάποιο προάστιο μη πυκνοκατοικημένο, ακόμη και αν ήταν σε διαμέρισμα ή ακόμη καλύτερα σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο». Η συγκεκριμένη τάση πάντως, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, δεν έχει υιοθετηθεί στην πράξη από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές. «Η μετεγκατάσταση σε κάποιο “καλό” προάστιο της Αττικής, σε μονοκατοικία ή και μεζονέτα με κήπο, απαιτεί αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια, είτε αν πρόκειται για ενοικίαση, είτε για αγορά. Σίγουρα όμως, αν το επόμενο διάστημα τα πρωτόκολλα θωράκισης της δημόσιας υγείας ακολουθήσουν τη λογική του lockdown “ακορντεόν”, τότε άμεσα θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να μετεγκατασταθούν», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Η νέα τάση του «συν ένα δωμάτιο»
Παράλληλα, όπως προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής της αγοράς ακινήτων, «ήδη μισθωτές ακινήτων που διαμένουν στις “καλές” περιοχές του κέντρου της Αθήνας και καταβάλλουν υψηλά μισθώματα με τη λογική να βρίσκονται δίπλα στην εργασία τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν αυτή την επιλογή διότι είτε εργάζονται μέσω τηλεργασίας, είτε δεν χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό τους χώρο, με αποτέλεσμα να σκέφτονται να μετακομίσουν σε προάστια της Αττικής, όπου με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν ενδεχομένως ένα νεότερο ηλικιακά ακίνητο ή ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον ένα δωμάτιο για χρήση γραφείου, ή μεζονέτα με κήπο, ή μονοκατοικία».

Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζει, «κυρίως στους εργαζόμενους με παιδιά, είναι η αναζήτηση κατοικίας με ένα επιπλέον δωμάτιο που θα μπορεί να διαμορφωθεί σε γραφείο για να μπορούν να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα μέσω τηλεργασίας. Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ενδιαφερόμενων ενοικιαστών που αναζητούν πλέον κατοικίες με ένα επιπλέον δωμάτιο διότι διδάσκουν γιόγκα ή/και personal training μέσω διαδικτύου και χρειάζονται έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις επαγγελματικές τους ανάγκες».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Μπάκας, «δεν είναι λίγοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών που διατηρούν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τ.μ.-60 τ.μ. που αρχίζουν να “υιοθετούν” την ιδέα να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στην κατοικία τους διαμορφώνοντας έναν χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση αν είναι δυνατόν στην υπάρχουσα κατοικία τους, είτε να αναζητήσουν κατοικία προς ενοικίαση ή/και αγορά που να υποστηρίζει τις νέες ανάγκες».

Οι 10 περιοχές όπου «καταφεύγουν» οι Αθηναίοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, πολλοί ισχυρίζονται ότι τα μέτρα θα παραταθούν και τη νέα χρονιά και θα αργήσουμε να γυρίσουμε στις προ Covid-19 καθημερινές μας συνήθειες. Αν αυτή η τάση «φυγής» από τις πιο κεντρικές ζώνες της Αττικής συνεχιστεί, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

«Θεωρούμε ότι οι περιοχές που θα επιλέξουν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ή/και αγοραστές που θα θελήσουν να μετακομίσουν σε διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας, νεότερα ηλικιακά, σε μονοκατοικία ή και μεζονέτα με κήπο, χωρίς να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια από τα ήδη διαθέσιμα για διαμέρισμα στα “καλά” προάστια της Αττικής, θα οδηγηθούν κυρίως σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής», τονίζει ο κ. Μπάκας.

Κατά τον ίδιο, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσουν ως «καταφύγια» για τους Αθηναίους είναι οι εξής:

 1. Σταμάτα,
 2. Άγιος Στέφανος
 3. Καπανδρίτι
 4. Παιανία
 5. Ραφήνα
 6. Μαρκόπουλο
 7. Νέα Μάκρη
 8. Παλλήνη
 9. Πόρτο Ράφτη και
 10. Λουτράκι

Πώς κινούνται οι τιμές ενοικίων στα προάστια
«Εν μέσω του δεύτερου lockdown καταγράφηκαν αναζητήσεις συνταξιούχων ή/και επιχειρηματιών που έψαχναν μίσθωση κατοικίας στην περιοχή του Λουτρακίου με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι στο Λουτράκι πλέον έχουν ξεκινήσει τα έργα του προαστιακού, που θα σημαίνει άμεση συνδεσιμότητα με την Αθήνα», λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Και καταλήγει: «Γενικότερα, όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον, σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τη συνεχή αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, θα καταγραφεί αυξημένη ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση, συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μεικτών χρήσεων στα προάστια του Νομού Αττικής».

Στον πίνακα που ακολουθεί και τον οποίο ετοίμασε η ομάδα του κ. Μπάκα από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, περιλαμβάνονται 28 προαστιακές περιοχές και οι ζητούμενες τιμές ενοικίου:

link::https://www.iefimerida.gr/ellada/akinita-giati-ypsi-enoikia-peftei-airbnb-pinakes

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ