Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας -«Χάρτης» για Παγκράτι, Κυψέλη, Κουκάκι και άλλες 15 ζώνες [πίνακας]

Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας -«Χάρτης» για Παγκράτι, Κυψέλη, Κουκάκι και άλλες 15 ζώνες [πίνακας]

Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας -«Χάρτης» για Παγκράτι, Κυψέλη, Κουκάκι και άλλες 15 ζώνες [πίνακας]

Το «ψάχνω σπίτι με πολύ χαμηλό ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας» είναι πλέον μια από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο Google -και αναρτήσεις- στο Facebook.

Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας -«Χάρτης» για  Παγκράτι, Κυψέλη, Κουκάκι και άλλες 15 ζώνες [πίνακας] | ΕΛΛΑΔΑ |  iefimerida.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ
06/05/2021  07:34

Το κακό με το Facebook είναι ότι συνήθως αυτού του τύπου οι αναρτήσεις, στα groups αγγελιών ακινήτων, συγκεντρώνουν τη χλεύη άλλων «σοφών» χρηστών που σπεύδουν να παρατηρήσουν ότι «φτηνό» και «κέντρο Αθήνας» είναι πλέον ασύμβατοι όροι.

Η πορεία που έχουν πάρει τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα είναι πράγματι ανησυχητική. Για την περίπτωση της Αττικής, ωστόσο, και ειδικά του κέντρου της Αθήνας είναι κατά πολύ χειρότερα τα δεδομένα. Σε αυτό συνετέλεσαν σε σημαντικό βαθμό και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb. Παρά την «κατάρρευση» του Airbnb, ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, τα ενοίκια δεν υποχώρησαν. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις.

Μέσες αυξήσεις έως και 30% στα ενοίκια του κέντρου
«Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά “έτρεξε” με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%» εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά, είναι η πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, ιδίως για ακίνητα έως 15 ετών, δηλαδή ακίνητα κατασκευής μετά το 2005. Οπως σημειώνει, «τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 15 ετών είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής από το 1975 έως το 1990 σε μεγάλο ποσοστό μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα που σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης αγγίζουν τις ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων έως 15 ετών. Πιέσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφεται κυρίως στα παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών, μη ανακαινισμένα διαμερίσματα που δεν κατάφεραν να μισθωθούν το προηγούμενο διάστημα».

Το ευχάριστο γεγονός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «είναι ότι τα περισσότερα ακίνητα παλαιάς κατασκευής είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα, είτε ολικώς. Ουσιαστικά, τα ακίνητα που διατίθενται, είναι ακίνητα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ο Θεμιστοκλής Μπάκας τονίζει ότι το φαινόμενο «έγκειται στο ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και τα διαθέσιμα ακίνητα σήμερα, είναι κυρίως ακίνητα που είτε οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε το ακίνητο ξενοικιάστηκε και οι ιδιοκτήτες για να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα και ταυτόχρονα να συντηρήσουν τη περιουσία τους, προέβησαν σε ανακαίνιση είτε με ιδία κεφάλαια που σήμερα μέσω της ζητούμενης τιμής μίσθωσης ευελπιστούν στην απόδοσή τους, είτε μέσω προγραμμάτων “Εξοικονομώ”».

Τα ενοίκια στην Αθήνα σε… ευρώ
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους για τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, για ένα σπίτι στο Παγκράτι ή στα Πετράλωνα, ηλικίας άνω των 15 ετών, εμβαδού 80 τ.μ., σε 1ο ή 2ο όροφο, τα ενοίκια σήμερα ξεκινούν από 480 ευρώ και φτάνουν έως και τα 880 ευρώ (σημείωση: oι ανώτατες τιμές που αναγράφονται αφορούν ανακαινισμένα – επιπλωμένα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο ακριβώς σπίτι των έως 880 ευρώ στο Παγκράτι ή στα Πετράλωνα, το 2018, το «ταβάνι» του ενοικίου θα ήταν τα 560 ευρώ. Πρόκειται για μια εκρηκτική αύξηση της τάξης του 57%, σε διάστημα μόλις δυο ετών. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Στο Κουκάκι, ένα από τα μεγάλα «στρατόπεδα» του Airbnb στην Αθήνα, οι τιμές για ένα σπίτι 80 τ.μ. ξεκινούν από 480 ευρώ και φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, όπως τα 1.100 ευρώ.

Στα Εξάρχεια για ένα σπίτι πανομοιότυπων προδιαγραφών (80 τ.μ., παλαιό, 1ος ή 2ος όροφος) τα ενοίκια ξεκινούν από 400 ευρώ, αλλά φτάνουν και τα 900 ευρώ για την πιο «εξωτική» συνοικία της Νεάπολης, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Σε ό,τι αφορά τον Λυκαβηττό; Για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. τα ενοίκια ξεκινούν από 640 και φτάνουν έως τα 1.100 ευρώ.

Τα ενοίκια για 18 δημοφιλείς περιοχές του κέντρου [πίνακας]
Τα… απλησίαστα σημεία της πόλης είναι το Κολωνάκι (560 έως 1.520 ευρώ για 80 τ.μ.) και η Πλάκα (560 έως 1.280 ευρώ). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όσο γίνονται δυσεύρετα τα σπίτια στην «καρδιά» της Αθήνας, αυξάνονται τα ζητούμενα ενοίκια στα πέριξ.

Για παράδειγμα, ένα σπίτι 80 τ.μ. στα Πατήσια θα κοστίσει σήμερα από 400 έως και 720 ευρώ. Στις πλατείες Αττικής και Αμερικής το μίσθωμα για ένα παλαιό σπίτι 80 τ.μ. αρχίζει από τα 320 ευρώ και φτάνει τα 560 ευρώ -ποσά που θα ηχούσαν ως παραλογισμός τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι δυο περιοχές, μαζί με την Κυψέλη και τον Νέο Κόσμο (τα 80 τ.μ. ξεκινούν από 320 ευρώ ), είναι οι πιο προσιτές σήμερα στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και οι μόνες που μπορούν να χαρακτηριστιούν ως «ευκαιρίες».

Στον παρακάτω πίνακα που επιμελήθηκε η ομάδα του Θεμιστοκλή Μπάκα από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates αποτυπώνονται τα ύψη των ζητούμενων ενοικίων καθώς και το πόσο αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια:

Ενοίκια πίνακας τιμών για το κέντρο της Αθήνας

Ενοίκια στο κέντρο: Διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή
Ο κ. Μπάκας ετοίμασε και έναν οδηγό με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων και τη διαθεσιμότητα για κάθε περιοχή:

Άνω Πατήσια : Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6,1€/τμ έως 6,7€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1980 πλήρως ανακαινισμένα.
Αμπελόκηποι : Λιγοστά τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 15 ετών. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6,8€/τμ έως 7,5€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1980 μη ανακαινισμένα, με ζητούμενη τιμή μίσθωσης μεταξύ 7,5€/τμ έως 10€/τμ είναι ακίνητα κατασκευής 1970-1980 πλήρως ανακαινισμένα και από 10€/τα έως 12€/τμ είναι διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα.
Γουδή: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών, είναι κυρίως ανακαινισμένα με έτος κατασκευής από το 1975 έως το 1980. Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.
Εξάρχεια : Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 5€/τμ έως 6,8€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1965-1978 μη ανακαινισμένα πλήρως (κουζίνα ή/και μπάνιο), με ζητούμενη τιμή μίσθωσης μεταξύ 7,6€/τμ έως 9,4€/τμ είναι ακίνητα κατασκευής 1970-1985 πλήρως ανακαινισμένα και μερικά μερικώς εξοπλισμένα.
Νεάπολη: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6€/τμ έως 6,7€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1965-1978 μη ανακαινισμένα. Τα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο) ή/και πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,85€/τμ έως 10€/τμ.
Κολωνάκι: Σχεδόν μηδενικά τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών, στα επιπλωμένα το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 27€ έως 33€. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 7€/τμ έως 8,4€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1960-1975 μη ανακαινισμένα. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο) διαμερίσματα κατασκευής από το 1960 έως 1979 κυμαίνεται από 9,5€/τμ έως 13€/τμ και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 15,5€/τμ έως 19€/τμ.
Κεραμεικός: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6,5€/τμ έως 8€/τμ είναι ανακαινισμένα πλήρως, τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τμ έως 12€/τμ. Μηδενικά τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.
Κολωνός: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τμ έως 7€/τμ είναι ανακαινισμένα πλήρως, με έτος κατασκευής από 1965 έως 1975. Η διαθεσιμότητα στα ακίνητα έως 15 ετών είναι σχεδόν μηδενική.
Κουκάκι – Μακρυγιάννη: Τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών, διατίθενται κυρίως επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 11€/τμ έως 22€/τμ. Τα μη επιπλωμένα διαμερίσματα έως 15 ετών είναι ελάχιστα και η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,5€/τμ έως 9€/τμ . Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6/τμ έως 8€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο ) με έτος κατασκευής από 1950 έως 1975. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1962 έως 1975 κυμαίνεται από 8€/τμ έως 10€/τμ και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 10€/τμ έως 14€/τμ.
Κυψέλη: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 4/τμ έως 5€/τμ, είναι κυρίως ακίνητα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο ) με έτος κατασκευής από 1955 έως 1978. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1965 έως 1980 κυμαίνεται από 5,5€/τμ έως 6,7€/τμ και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,9€/τμ έως 9€/τμ. Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για ακίνητα έως 15 ετών.
Λυκαβηττός: Μηδενική διαθεσιμότητα διαμερισμάτων έως 15 ετών. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών κατασκευής από το 1973 έως 1989 πλήρως ανακαινισμένα, η μηνιαία ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 8€/τμ έως 10€/τμ. Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης διαμερισμάτων πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα, κυμαίνονται από 11€/τμ έως 14€/τμ.
Νέος Κόσμος: Μεγάλη διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μη ανακαινισμένα ακίνητα , η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 4€/τμ έως 5€/τμ, στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τμ έως 7€/τμ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως, διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό. Η ζητούμενη τιμή για τα επιπλωμένα κυμαίνεται από 8€/τμ έως 11€/τμ. Μικρή διαθεσιμότητα διαμερισμάτων έως 15 ετών.
Πετράλωνα: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών είναι ικανοποιητική. Σχεδόν όλα τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα κατασκευής από 1970-1985. Τα ακίνητα που διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη μηνιαία τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 8€/τμ έως 11€/τμ.
Παγκράτι: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τμ έως 6,5€/τμ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 7€/τμ έως 8,5€/τμ . Τα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 8,5€/τμ έως 11€/τμ.
Πατήσια: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Ικανοποιητική διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 5€/τμ έως 6€/τμ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 6,5€/τμ έως 8€/τμ . Τα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 8,5€/τμ έως 9€/τμ.
Πλάκα: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων έως 15 ετών, είναι πλήρως ανακαινισμένα και διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό .Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 11€/τμ έως 16€/τμ.
Πλατεία Αμερικής: Μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 5€/τμ έως 6€/τμ . Τα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα αγγίζει τα 7€/τμ.
Πλατεία Αττικής: Μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 5€/τμ έως 6€/τμ με έτος κατασκευής από το 1968 έως 1975 . Τα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα αγγίζει τα 7€/τμ.

link: https://www.iefimerida.gr/ellada/enoikia-kentro-athinas-times-airbnb-megali-ayxisi?fbclid=IwAR0UIsSzCRG358q7UplQJ9Hc6PfmluEbRj2ztUwYcpjfEAS-9c56VYLZMNo

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ