Ανακάμπτει η εμπορική πιάτσα στο Κολωνάκι μετά το σοκ της πανδημία

Ανακάμπτει η εμπορική πιάτσα στο Κολωνάκι μετά το σοκ της πανδημία

Ανακάμπτει η εμπορική πιάτσα στο Κολωνάκι μετά το σοκ της πανδημία

Τα νέα δεδομένα 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Πόσα είναι τα διαθέσιμα προς μίσθωση εμπορικά ακίνητα και που διαμορφώνονται οι τιμές.

Κολωνάκι, Ακίνητα, Real Estate

Σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης βρίσκονται τα εμπορικά ακίνητα -καταστήματα, εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος- στο Κολωνάκι με τον αριθμό των διαθέσιμων καταστημάτων σταδιακά να υποχωρεί.

Σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι φανερός, αν και σταδιακά  οι δρόμοι της περιοχής, που αποτελούσαν πάντα το μήλο της έριδος για τους επιχειρηματίες της εστίασης, αποκτούν και πάλι ζωή.

Από το 2010 και εντός 2-3 ετών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, πολλά επώνυμα μαγαζιά εστίασης, εμπορικά καταστήματα άλλαξαν πιάτσα αφήνοντας πολλά ακίνητα διαθέσιμα προς ενοικίαση. Οι τιμές, που είχαν δεκαπλασιαστεί σε δύο δεκαετίες, άρχισαν να  «πέφτουν» συνεχώς τα χρόνια των μνημονίων.

Η Τσακάλωφ από πεζόδρομος κυρίως καταστημάτων ένδυσης και με πληρότητες που άγγιζαν το 100% για πολλά χρόνια με τις τιμές μίσθωσης να κυμαίνονταν από 150€/τμ -170€/τμ το μήνα το 2009, πέρασε μια εποχή μεγάλης παρακμής εν μέσω μνημονιάκων χρόνων με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα και οι τιμές μίσθωσης να είχαν υποχωρήσει στα 30€/τμ – 40€/τμ το μήνα. Το χρονικό διάστημα 2017-2019, ο πεζόδρομος στην καρδιά του Κολωνακίου άλλαξε, τα κλειστά εμπορικά καταστήματα ένδυσης έδωσαν τη θέση τους σε νέα εγχειρήματα μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος που έδωσαν και πάλι στη Τσακάλωφ την παλιά της αίγλη και τη ζωντάνια που έλλειπε από το κέντρο του Κολωνακίου, ενώ οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονταν πλέον από 80€/τμ – 90€/τμ το μήνα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας από το πρώτο κύμα της πανδημίας άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα στα επαγγελματικά ακίνητα και σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2021, υπήρχαν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν είχαν ανοίξει καθόλου από το πρώτο lockdown – δηλαδή παρέμειναν κλειστά σχεδόν 12 μήνες.

«Μη ξεχνάμε ότι πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να καταβάλουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος για το σύνολο των μηνών που είχαν ενταχθεί στα οικονομικά μέτρα της πολιτείας λόγω των παρατεταμένων lockdown. Eλάχιστοι ιδιοκτήτες καταστημάτων δέχθηκαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθώματος ιδιαίτερα στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», ενώ, οι εισοδηματικές απώλειες από τα μισθώματα άγγιξαν ακόμη και τους 10 μήνες.

Υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση τους για να μην μεγαλώνουν τα χρέη ή/και οι περισσότερο τολμηροί για τα σημερινά δεδομένα, να πραγματοποιούν μετεγκατάσταση – να μεταφέρουν την επιχείρηση τους σε περιοχές με χαμηλότερα μισθώματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό με επισκέπτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε προσφέροντας πρωινό delivery, είτε μικρογεύματα και καφέ» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021
ΤΣΑΚΑΛΩΦ 19 15
ΣΚΟΥΦΑ 15 12
ΒΑΛΑΩΡΙΟΥ 3 1
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 12 10
ΣΟΛΩΝΟΣ 13 14
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ 7 6
ΑΜΕΡΙΚΗΣ -ΛΥΚΑΒΗΤΟΥ 5 5
ΟΜΗΡΟΥ 3 5
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ 3 4
ΣΥΝΟΛΟ 80 72

Η εικόνα στην μετά covid εποχή

Τα άδεια καταστήματα (εμπορικά, υγειονομικού ενδιαφέροντος) στο Κολωνάκι, μόνο στους δημοφιλείς δρόμους, στα τέλη του 2020 άγγιζαν τα 80, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που είχαν κατεβάσει ρολά, ήταν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης. Πλέον το σύνολο των καταστημάτων που διατίθενται προς μίσθωση στους ίδιους δημοφιλείς δρόμους αριθμούν τα 72, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 10%.

Αν κάποιος έκανε μια βόλτα στο Κολωνάκι στα τέλη του του 2020, θα έβλεπε ότι επί της Σκουφά, από το ύψος της Ασκληπιού έως την Πλατεία Κολωνακίου διατίθενταν 15 καταστήματα προς μίσθωση, καταστήματα που πριν λίγους μήνες λειτουργούσαν κυρίως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα, κάνοντας την ίδια ακριβώς βόλτα, τα καταστήματα που διατίθενται έχουν μειωθεί στα 12.

Στην Τσακάλωφ τον Δεκέμβριο του 2020, τα καταστήματα προς μίσθωση ή/και αγορά αριθμούσαν τα 19, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονταν στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού. Πλέον, τα καταστήματα που διατίθενται είναι συνολικά 15  που σημαίνει ότι κάποιοι θέλησαν να επιχειρήσουν εν μέσω πανδημίας ή/και ευνοήθηκαν λόγω της κατάστασης παζαρεύοντας το μηνιαίο μίσθωμα ή/και πέτυχαν μια περίοδο χάριτος χαμηλότερου μισθώματος μέχρι να επιστρέψουμε στη καθημερινότητα μας.

Λίγο παραπάνω, επί της οδού Αναγνωστοπούλου, τα καταστήματα που διατίθενταν αριθμούσαν τα 12 και έχουν μειωθεί στα 10. Στη Σόλωνος, από το ύψος της Ασκληπιού έως την οδό Κανάρη, τα καταστήματα προς ενοικίαση αριθμούσαν τα 13 και πλέον έχουν αυξηθεί στα 14. Στη Βουκουρεστίου, από το ύψος της Τσακάλωφ έως την Ακαδημίας τα καταστήματα που διατίθενται αριθμούσαν τα 7 και σήμερα έχουν μειωθεί στα 6, ενώ στην Αμερικής – Λυκαβητού, από το ύψος της Ακαδημίας έως την οδό Σκουφά, το σύνολο των καταστημάτων που διατίθενται να αριθμούν σταθερά τα 5 έως και σήμερα.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/49239_anakamptei-i-emporiki-piatsa-sto-kolonaki-meta-sok-tis-pandimias

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ