Αναστολές Golden Visa-Κτηματαγορά: Ο πιθανός κίνδυνος έρχεται από την Κίνα και όχι από τον αποκλεισμό της Ρωσίας (πίνακες)Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού (Golden Visa) που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε, ως γνωστόν, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση για την πολεμική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αναστολές Golden Visa-Κτηματαγορά: Ο πιθανός κίνδυνος έρχεται από την Κίνα και όχι από τον αποκλεισμό της Ρωσίας (πίνακες)Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού (Golden Visa) που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε, ως γνωστόν, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση για την πολεμική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αναστολές Golden Visa-Κτηματαγορά: Ο πιθανός κίνδυνος έρχεται από την Κίνα και όχι από τον αποκλεισμό της Ρωσίας (πίνακες)Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού (Golden Visa) που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε, ως γνωστόν, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση για την πολεμική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού (Golden Visa) που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε, ως γνωστόν, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση για την πολεμική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Κίνα
 8/3/2022 17:22  Newsroom

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν θα εξετάζονται μέχρι νεοτέρας αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που προκύπτει πάντως από το ρεπορτάζ είναι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και τον τομέα της κτηματαγοράς δεν προέρχεται τόσο από τις αναστολές golden visa της Ρωσίας, αλλά από το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι αντίστοιχο από την Κίνα, σε περίπτωση αντικυρώσεων απέναντι σε αυτές που προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά…

Tι έχει αποδώσει το πρόγραμμα Golden visa

Το πρόγραμμα «golden visa» έχει αποδώσει άνω των 3 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η απήχηση του προγράμματος ««golden visa» ως το φθηνότερο πρόγραμμα στην Ε.Ε , αλλά και γενικότερα οι αποδόσεις της ελληνικής κτηματαγοράς , εκτόξευσαν τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων  άγγιξαν το 1 δις ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020 και 1,45 δις ευρώ το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 20203.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Σε αναστολή η golden visa σε Ρώσους επενδυτές

Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής αγγίζουμε συνολικά τις 28.773 άδειες διαμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 66,44% (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές) τουρκικής υπηκοότητας καταλαμβάνοντας τη 2η θέση και 6,22% (599 επενδυτέςρωσικής υπηκοότητας που καταλαμβάνουν τη 3η θέση .

«Είναι κατανοητό ότι η εγχώρια golden visa σε μεγάλο ποσοστό – σχεδόν αποκλειστικά, έχει στηριχτεί από επενδυτές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ οι επενδυτές Τουρκικής και Ρωσικής υπηκοότητας υπολείπονται κατά πολύ», εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates. 

Μπάκας

«Δεν είναι πλήγμα για την Ελλάδα

ο αποκλεισμός των Ρώσων επενδυτών»

«Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa διαχρονικά, από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα, δεν είναι η αναμενόμενη και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μετά τον αποκλεισμό των Ρώσων επενδυτών από το άνωθεν πρόγραμμα ως μέτρο κυρώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα αποτελέσει πλήγμα για το εγχώριο πρόγραμμα golden visa» εκτιμά ο κ. Μπάκας.

Και συνεχίζει:

«Το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών στην εγχώρια κτηματαγορά περιορίζεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών κυρίως στα νησιά παγκοσμίου φήμης της χώρας μας ( Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο) καθώς και στα Νότια Προάστια της Αττικής, επενδυτικό αποτύπωμα μικρής κλίμακας σε σχέση με τους λοιπούς αλλοδαπούς επενδυτές .

Έντονο, επενδυτικό αποτύπωμα Ρώσων καταγράφεται κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη». 

Βασικοί επενδυτές οι Ισραηλινοί

Συνεπώς, κατά τη γνώμη του, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν καταγράφεται έντονο και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς που τους χαρακτηρίζει έντονο και αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον είτε μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων (που δεν στοχεύουν στην golden visa), είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων (funds).

«Μη ξεχνάμε ότι μπορεί οι Ισραηλινοί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος golden visa, αλλά αποτελούν βασικούς επενδυτές της εγχώριας κτηματαγοράς τόσο για αυτοτελή κτίρια, είτε μεμονωμένων διαμερισμάτων με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση, είτε την εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων», τονίζει.

Ρώσοι επενδυτές σε Κύπρο και Αγγλία, κίνδυνος από τους Κινέζους

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι Ρώσοι, αντιθέτως, έχουν «δείξει» έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και στην Αγγλία.

Συγκεκριμένα στην Αγγλία, από το 2008 που εισήχθη το πρόγραμμα βίζας Tier 1 Investor (2 εκατομμύρια λίρες ελάχιστο ποσό επένδυσης) έως και τα τέλη Μαρτίου 2020, έχει εκδώσει 2.581 βίζες σε Ρώσους πολίτες.

«Ένα σενάριο που ευχόμαστε να μην ευοδωθεί, άμεσα συναρτώμενο με το χρόνο και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς και των σχετικών κυρώσεων, αποτελεί η σχέση «αλληλεξάρτησης» της Ρωσίας με την Κίνα.

Μπορεί, οι Ρώσοι επενδυτές να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα golden visa, αλλά μη ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις, μπορεί να μην έρθει «ευθέως» από τους ίδιους αλλά από φιλικές προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», υπογραμμίζει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Μπάκας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου  E-Real Estates συμπληρώνει για το θέμα των αντικυρώσεων: «Σε ενδεχόμενη ‘απαίτηση’ των Ρώσων ως αντικυρώσεις, για μη επενδύσεις Κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa που είναι άμεσα εξαρτώμενο σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά κεφάλαια και εν τέλει στην ελληνική κτηματαγορά.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα κινεζικά κεφάλαια, οι Κινέζοι επιχειρηματίες, σε μεγάλο ποσοστό είναι άμεσα «εξαρτώμενοι» από την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα άνωθεν αποτελούν ένα ακραίο σενάριο που δεν θα ευοδωθεί, επικρατώντας η λογική και το αίσθημα πραγματικής ειρήνης με στόχο ο πόλεμος στην Ουκρανία άμεσα να αποτελεί παρελθόν και «μαύρη» σελίδα για την παγκόσμια κοινότητα που όλες οι δυνάμεις θα επιδιώξουν εμπράκτως να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον», ολοκλήρωσε.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανά χώρα

Κίνα

6,391

Τουρκία

619

Ρωσία

599

Λίβανος

307

Αίγυπτος

251

Ιράν

198

Ιράκ

137

Ουκρανία

112

ΗΠΑ

106

Ιορδανία

84

Λοιπές Χώρες

815

Σύνολο

9,619

Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής , Ημερομηνία: 31.01.2022

 

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους ανά χώρα

Κίνα

19,354

Τουρκία

1,675

Ρωσία

1,689

Λίβανος

1,045

Αίγυπτος

634

Ιράν

651

Ιράκ

543

ΗΠΑ

345

Συρία

267

Ουκρανία

285

Λοιπές Χώρες

2,245

Σύνολο

28,733

Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Ημερομηνία: 31.01.2022

 

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανά έτος

2013

21

2014

338

2015

412

2016

483

2017

955

2018

1,893

2019

3,535

2020

938

2021

1,035

Σύνολο

9,610

Επεξεργασία / Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο EReal Estates, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Ημερομηνία: 31.01.2022

link: https://www.mynews.gr/anastoles-golden-visa-ktimatagora-o-pithanos-kindynos-erxetai-apo-tin-kina-kai-oxi-apo-ton-apokleismo-tis-rosias-pinakes/?fbclid=IwAR0pnYX8tfphHdvOZ-XGJx8ibsCN8nS0B0kenQals6k89R5opCfuoRovEGA

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ