Έντονο το ενδιαφέρον Βρετανών για την ελληνική κτηματαγορά – Στόχος η ελληνική golden visa και ο νέος φορολογικός νόμος

Έντονο το ενδιαφέρον Βρετανών για την ελληνική κτηματαγορά – Στόχος η ελληνική golden visa και ο νέος φορολογικός νόμος

Έντονο το ενδιαφέρον Βρετανών για την ελληνική κτηματαγορά – Στόχος η ελληνική golden visa και ο νέος φορολογικός νόμος

Σημαντική αύξηση καταγράφει το ενδιαφέρον των Βρετανών για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Ελένη Μπότα

Ήδη το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ελληνικής «golden» visa από Βρετανούς υπηκόους έχει αυξηθεί αλλά η πρωτοκαθεδρία της ζήτησης επικεντρώνεται στη Κύπρο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αγγλικό τύπο, σημειώθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα κατά 30% και την Κύπρο κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, πολλοί Βρετανοί πολίτες αναζητούν χώρες με χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος.  Σύμφωνα με μια μελέτη της UHY (Urbach Hacker Young International Limited) το 2019, οι φορολογικοί συντελεστές για τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 46,1%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 44,2%.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές κτηματομεσιτικές εταιρείες στην Αγγλία δημοσιεύουν άρθρα γνωστοποιώντας στους Βρετανούς λύσεις για το Brexit , για την φορολογία και τις επενδυτικές ευκαιρίες σε συνδυασμό με την άδεια διαμονής (golden visa).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E – Real Estate, Θέμη Μπάκα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο φορολογικό νόμο σύμφωνα της χώρας μας με τον οποίο οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 7% για όλα τα εισοδήματά τους για περίοδο δέκα ετών. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι, θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο.

Την δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον που καταγράφεται από τους Βρετανούς, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Μη ξεχνάμε ότι  το πρόγραμμα Golden Visa έχει σχεδόν «παγώσει» λόγω της πανδημίας και θα μπορούσε να ξαναρχίσει με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από ό, τι στο πρόσφατο παρελθόν, προσθέτοντας μια άλλη σημαντική χώρα προέλευσης επενδυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι επενδυτές που αιτήθηκαν Visa Investor Tier 1 στην Αγγλία το 2020, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας. Ο βασικός λόγος που επέλεξαν την Αγγλία ήταν ότι εκτιμούν το εκπαιδευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα για την φοίτηση των παιδιών τους.

Παράλληλα, επενδυτές με υψηλά οικονομικά κασέ από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, αντιπροσώπευαν το 64% της συνολικής ζήτησης για χρυσή βίζα το 2019, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2015.  Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι επενδυτές που επέλεγαν μέχρι και σήμερα την Αγγλία, λόγω του Brexit θα επιλέξουν άμεσα άλλες αγορές. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός κινήσεων – επενδύσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα στοχεύουν στην Βρετανική κτηματαγορά . Θεωρούμε ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να διαμείνουν και να επενδύσουν στην Αγγλία, θα επενδύουν παράλληλα σε χώρες της Ε.Ε που απαιτούν μικρά ποσά επένδυσης για να κατέχουν ταυτόχρονα την golden visa».

«Οι αγοραστές ακινήτων από τη Βρετανία κατατάσσονται μεταξύ των πιο ενεργών στην ελληνική αγορά ακινήτων εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να επενδύσουν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Μπάκας. «Σίγουρα, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει να προσελκύσει μέσω των επενδυτικών της ευκαιριών και των πολλών προτερημάτων της αλλοδαπούς επενδυτές υψηλών προδιαγραφών, αλλά αν δούμε τις σχετικές μελέτες με τους βασικούς παράγοντες που έλκουν το «υψηλό» κασέ επενδυτών, η απόφαση της επένδυσης, δεν σχετίζεται με το ύψος της επένδυσης αλλά με τις γενικότερες υποδομές της εκάστοτε χώρας».

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ