Η Golden visa αρωγός ανάπτυξης (και) της Περιφέρειας το 2020 – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.g

Η Golden visa αρωγός ανάπτυξης (και) της Περιφέρειας το 2020 – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.g

Η Golden visa αρωγός ανάπτυξης (και) της Περιφέρειας το 2020 – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.g

Το πρόγραμμα έχει αποδώσει σχεδόν €3 δισ. από επενδύσεις σε ακίνητα – Το ύψος της επένδυσης δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Το πρόγραμμα «golden visa» έχει αποδώσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αυξάνοντας την ζήτηση κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής που συνεχίζουν να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων για τους ξένους επενδυτές.

Η απήχηση του προγράμματος ««golden visa», αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγοράς κατοικίας, έχει εκτοξεύσει τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του περσινού πρώτου εξαμήνου εισέρρευσαν στη χώρα ξένα κεφάλαια ύψους 736 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 2.239 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,343 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στις 18.616 άδειες διαμονής.

Το 80 % των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα στη Περιφέρεια να βρίσκονται ακόμη στα αζήτητα.

Περιοχές παρθένες με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία και πολιτισμό που σήμερα πραγματικά έχουν ανάγκη την τουριστική ανάπτυξη και τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία που θα ενεργοποιηθεί μέσω της «golden visa».

Σε αλλαγές για τις προϋποθέσεις που αφορούν τη χορήγηση της «golden visa» προχώρησε η κυβέρνηση μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», ώστε να επεκταθεί η χορήγηση της σε περισσότερα άτομα που επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, με γνώμονα τη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές, προσανατολίστηκε στη θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων και στον κλάδο του real estate .

Το σχέδιο αυτό ήρθε σε μια στιγμή που αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν, λόγω Brexit, νέο προορισμό για την αγορά ακινήτων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» αλλάζει το τοπίο και μπορεί να αποτελέσει αρωγό ανάπτυξης της Περιφέρειας. Προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa), μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης.

Για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων.

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί  κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία.

Η αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς για 10 χρόνια σε πολλές Περιφέρειες στη χώρα μας , η ανοικοδόμηση καθώς και οι ανακαινίσεις ακινήτων στην εκάστοτε περιοχή θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων .

Οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προβούν σε οργανωμένη – σωστή ενημέρωση των επενδυτών καθώς και να αναδείξουν – προωθήσουν τις εκάστοτε περιοχές υποδοχής που θα εμπεριέχονται στον κατάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο επένδυσης σε ακίνητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( Αχαΐα , Αιτωλοακαρνανία , Ηλεία ) θα είναι μικρότερο των 250.000 €, αγγίζοντας ακόμη και τις 150.000 €-180.000€.
Αντιλαμβανόμαστε ότι χαμηλότερο όριο επένδυσης θα αποτελέσει βασικό κίνητρο για τους επενδυτές . Η κτηματαγορά της Δυτικής Ελλάδας θα αναπτυχθεί και παράλληλα θα στηριχτεί η οικονομία σε μια Περιφέρεια που το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ανέρχεται μόλις στο 22,8% και αυτή είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα .

Με βάση τον πληθυσμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με βάση, όμως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η δεύτερη φτωχότερη.

Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που αφορούν την κτηματαγορά και τις ρυθμιστικές αλλαγές στη «golden visa», αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει στην ακίνητη περιουσία.  Έναν κλάδο που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας με στόχο να λειτουργήσει σε Πανελλαδικό επίπεδο και όχι τοπικά, ενώ ταυτόχρονα να αναπτυχθεί και να στηριχθεί η οικονομία στη Περιφέρεια.

Τη νέα χρονιά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των αλλοδαπών επενδυτών που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά και να δημιουργήσουμε άμεσα τις κατάλληλες δομές για την ορθή και συγχρονισμένη προώθηση μη δημοφιλών τουριστικών περιοχών της χώρας μας στους αλλοδαπούς επενδυτές.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/i-golden-visa-arogos-anaptixis-ke-tis-periferias-to-2020/?fbclid=IwAR2_3HRFUeWY-cIzhNroLaXXMumFSmniYK1ZfKwHCu50-vcCLq_VmbMEYCU

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ