Κλιμακώνεται η κόντρα για τα ενοίκια – Γενναία μείωση ζητούν οι επιχειρήσεις – Επεξεργασία στοιχείων Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-RealEstates 

Κλιμακώνεται η κόντρα για τα ενοίκια – Γενναία μείωση ζητούν οι επιχειρήσεις – Επεξεργασία στοιχείων Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-RealEstates 

Κλιμακώνεται η κόντρα για τα ενοίκια – Γενναία μείωση ζητούν οι επιχειρήσεις – Επεξεργασία στοιχείων Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-RealEstates 

Η παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και τον Ιούνιο εκτιμάται πως δεν αρκεί
Κλιμακώνεται η κόντρα για τα ενοίκια - Γενναία μείωση ζητούν οι επιχειρήσεις

«Άρχισαν τα όργανα» στην αγορά ακινήτων, με επίκεντρο τα εμπορικά μισθώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις που ζητάνε με επιστολές την αναπροσαρμογή των ενοικίων σε χαμηλότερα επίπεδα έως και 60% προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊού. Η παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και για τον Ιούνιο για κάποιες επιχειρήσεις, εκτιμάται πως δεν αρκεί με δεδομένο πως το κλίμα στην αγορά παραμένει δυσχερές και τα μηνύματα για την πορεία της κίνησης –στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι αποθαρρυντικά.

Κάποιες εταιρείες διεκδικούν οριζόντια μείωση των μισθωμάτων για όλα τα καταστήματα που διαχειρίζονται και άλλες μείωση ανάλογη με τις πωλήσεις του καταστήματος, μετά την άρση του lockdown. «Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες… σε κάποια καταστήματα η κίνηση έχει επανέλθει στα πρότερα επίπεδα και σε άλλα παραμένει ιδιαίτερα ασθενής», σημειώνει χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς, τονίζοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει να παρεμβαίνει κεντρικά πέταξε στην ουσία το μπαλάκι σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες.

Η αγορά πάντως δείχνει σημάδια αυτορρύθμισης με κάποιους ιδιοκτήτες να αποδέχονται τη περικοπή, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους εκμισθωτές τους. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου πέτυχε να συνδέσει την καταβολή του μισθώματος με την πορεία των πωλήσεων, αλλάζοντας άρδην τους όρους του συμβολαίου που είχε υπογράψει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ «γενναία» μείωση ενοικίου κατά 50% εξασφάλισε και μεγάλη επιχείρηση εστίασης. «Ο ιδιοκτήτης έχει κάθε λόγο να διατηρηθεί μια επιχείρηση. Είναι προτεραιότητα για εμάς να σωθούν οι επιχειρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη να προστατευθούν και οι ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

«Είναι πολλά τα λεφτά…»

Παράγοντες της αγοράς σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την απροθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσουν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα στα μισθώματα επισημαίνουν πως συνδέεται άμεσα με τα έσοδα που αποφέρουν τα ακίνητα στα δημόσια ταμεία. «Οι επιπτώσεις στην κτηματαγορά θα ήταν αλυσιδωτές εάν υπήρχε μια μόνιμη παρέμβαση… Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη απομείωση των αξιών των ακινήτων και να χαθούν πολύτιμα έσοδα για το Κράτος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η κτηματαγορά έχει εξελιχθεί σε πυλώνα των δημόσιων εσόδων η οποία αποφέρει στον κρατικό κορβανά σταθερά και εγγυημένα χρήματα κάθε χρόνο. Αξία ανυπολόγιστη σε περιόδους οικονομικής κρίσης και δραματικής συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, τα ακίνητα χάρη στην εκτεταμένη φορολογία που επιβλήθηκε στα «πέτρινα χρόνια των Μνημονίων», έφθασαν να συνεισφέρουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ από μόλις 0,3% το 2009.

Επιπρόσθετα, με βάση τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών το 2019, ο τομέας της αγοράς ακινήτων ήταν υπεύθυνος για το 35% των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ! Η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκα, στην παρούσα φάση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί η αγορά ακινήτων σε μια νέα βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση.

«Απαιτείται», όπως λέει, «μία ρεαλιστική αναμόρφωση της φορολογίας, ξεκινώντας πρωτίστως με την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις αντίστοιχες εμπορικές μέσω ενός ευέλικτου μηχανισμού που θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και με την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβιβάσεων αλλά και με την θεσμοθέτηση νέων φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας». Η αγορά ακινήτων, η οποία τους τελευταίους 18-24 μήνες είχε αρχίσει να αφήνει πίσω την 10ετή ύφεση έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

χρήματα

Τα έσοδα από φόρους στα ακίνητα:

·         Το 2010 το Δημόσιο εισέπραξε από τη φορολόγηση των ακινήτων 487 εκατ. €

·         Το 2011 οι φόροι των ακινήτων έφθασαν το 1,17 δισ. €

·         Το 2012 οι φόροι των ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 2,75 δις €

·         Το 2013 οι φόροι των ακινήτων αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν στα 2,991 δις €

·         Το 2014 οι φόροι των ακινήτων έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. €

·         Το 2015 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δισ.€

·         Το 2016 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,53 δισ. €

·         Το 2017 οι φόροι στα ακίνητα διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. €

·         Το 2018 οι φόροι στα ακίνητα διαμορφώθηκαν στα 3,217 δισ. €

·         Το 2019 οι φόροι στα ακίνητα διαμορφώθηκαν στα 2,801 δις. €. Παρά την εφαρμογή του μέτρου της πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, λόγω βελτίωσης της εισπραξιμότητας που συνεπάγεται η πραγματοποιηθείσα μείωση των φορολογικών συντελεστών.

·         Προϋπολογισμός 2020 : Από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2.829 δις.€ .Αυξημένα έναντι των εκτιμήσεων του 2019.

Το δηλούμενο εισόδημα ιδιοκτητών από ακίνητα : 

·         Το 2010 το δηλωμένο εισόδημα από ακίνητα ανερχόταν στα 8,87 δισ. Ευρώ

·         Το 2011το δηλούμενο εισόδημα μειώθηκε στα 7,98 δισ. ευρώ (1.584.059 φορολογούμενοι είχαν εισοδήματα από ακίνητα)

·         Το 2012 το εισόδημα από ακίνητα διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ.

·         Το 2013 δηλούμενο εισόδημα μειώθηκε στα 6,22 δισ. Ευρώ

·         Το 2014 το δηλούμενο εισόδημα περιορίστηκε στα  6,08 δισ. Ευρώ

·         Το 2015 δηλούμενο εισόδημα υποχώρησε στα 6,05 δισ. ευρώ.

·         Το 2016 το δηλούμενο εισόδημα από ήταν 6,107 δισ. ευρώ.

·         Το 2017 το δηλούμενο εισόδημα ήταν 6,19 δισ. Ευρώ,

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών EReal Estates 

https://www.ethnos.gr/oikonomia/110582_klimakonetai-i-kontra-gia-ta-enoikia-gennaia-meiosi-zitoyn-oi-epiheiriseis

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ