Leasing ακινήτων για ιδιώτες: Tι είναι και ποιους αφορά

Leasing ακινήτων για ιδιώτες: Tι είναι και ποιους αφορά

Leasing ακινήτων για ιδιώτες: Tι είναι και ποιους αφορά

Μπάκας στο star.gr: Μπορεί να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν σπίτι

Τον δρόμο για το leasing ακινήτων και για ιδιώτες, ανοίγει η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Παρασκευή στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» ιδιαίτερα στον εκπλειστηριασμό κατοικιών πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα.

«Η άνωθεν τροπολογία στοχεύει τόσο να αποτελέσει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και να βοηθήσει τη ρευστότητα στην κτηματαγορά, σε μία εποχή που η ζήτηση για αγορά κατοικίας έχει επανέλθει δυναμικά. Πρόκειται για ένα μέτρο πρωτοποριακό για την ελληνική οικονομία, το οποίο το έχουμε πολλάκις τονίσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 σε σχετικές έρευνές μας, ως λύση για τα κόκκινα δάνεια και αύξηση της ρευστότητας στην κτηματαγορά» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο star.gr.

 ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

 Ο  Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Όπως εξήγησε, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης, δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη με δάνεια σε καθυστέρηση να μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ίδρυμα, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/ χρηματοδοτικής μίσθωσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.

«Η εν λόγω λύση προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, προσφέροντας περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στους δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων», συμπλήρωσε.

Το leasing στα ακίνητα είναι ένα γνώριμο χρηματοδοτικό εργαλείο που διατίθεται από το 1999 μέχρι σήμερα και αφορούσε αποκλειστικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις πάσης φύσεως, μεγέθους και νομικής μορφής, που επιθυμούσαν την απόκτηση ακινήτου για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αφορά συμβάσεις 10ετούς κατ’ ελάχιστον διάρκειας, σε επαγγελματικά ακίνητα και μόνο σε πλήρη νομική και πολεοδομική τάξη, έναντι συμφωνημένου μισθώματος (φωτ. eurokinissi)

Ανάχωμα για τους πλειστηριασμούς – Δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, 50.000 ακίνητα θα διατίθενται μέσω πλειστηριασμών κάθε χρόνο για την επόμενη 5ετία, σε τιμές μειωμένες ακόμη και 35% από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς, όπως προβλέπεται με πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης . 

«Η άνωθεν τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» ή/και λύση ιδιαίτερα στους πλειστηριασμούς στις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αν φυσικά οι δανειολήπτες επιθυμούν, είτε να διαμείνουν στη κατοικία τους, είτε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να μην χάσουν το ακίνητο τους, εφόσον τους δίνετε η δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της σύμβασης ή και νωρίτερα αυτής», εκτίμησε ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ερωτήματα που γεννιούνται και θα πρέπει να αποσαφηνιστούν είναι:

 1. Σε ποια αξία θα καταβάλλεται η δόση του leasing; Στην εμπορική αξία του ακινήτου ή στο υπολειπόμενο ποσό της οφειλής του δανειολήπτη;
 2. Πώς θα ορίζεται η αξία του ακινήτου στη περίπτωση επαναγοράς; Στη λήξη της σύμβασης ή και νωρίτερα αυτής;

Μέτρο ρευστότητας για την κτηματαγορά για όσους δε διαθέτουν την ιδία συμμετοχή για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η άνωθεν τροπολογία δύναται να ανοίξει πλέον τη δυνατότητα και στο leasing ακινήτων για ιδιώτες, μη δανειολήπτες κόκκινων δανείων.

«Τα τραπεζικά ιδρύματα ή/και οι εταιρείες leasing, θα μπορούσαν για τους εγχώριους ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικίας που πληρούν τις τραπεζικές προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικού δανείου, αλλά δεν διαθέτουν την ιδία συμμετοχή 20%- 30% (ελάχιστοι είναι οι ενδιαφερόμενοι εγχώριοι αγοραστές- ιδιαίτερα οι νέοι ηλικιακά που κατάφεραν να προβούν σε αποταμίευση εν μέσω οικονομικής κρίσης 10 ετών), να υιοθετήσουν το leasing- χρηματοδοτική μίσθωση, ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών, κυρίως για ακίνητα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους.

άνδρας υπογράφει επίσημα έγγραφα

«Το leasing μπορεί να αποτελέσει μέτρο ρευστότητας για την κτηματαγορά, για όσους δε διαθέτουν την ιδία συμμετοχή για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων» (φωτ. unsplash)

Ουσιαστικά το leasing λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως μέσο αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας του πελάτη που αδυνατεί να δανειστεί ή να καταβάλλει ένα ποσό για αγορά ακινήτου που είναι απαραίτητο (π.χ. ιδία συμμετοχή 20%- 25 % στα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών)», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι κατά την αποπληρωμή του μισθώματος, ο μισθωτής μπορεί είτε:

 • να εξαγοράσει το ακίνητο έναντι συμβολικού τιμήματος (η μηνιαία δόση στη διάρκεια της μίσθωσης θα είναι προσαυξημένη διότι θα πρέπει να καλυφθεί το κεφάλαιο αγοράς  )
 • να εξαγοράσει το ακίνητο έναντι προκαθορισμένου τιμήματος στη λήξη
 • να ανανεώσει τη σύμβαση για μία ακόμα χρονική περίοδο με νέους ή τους ίδιους όρους
 • να διακόψει τη συνεργασία με τον εκμισθωτή επιστρέφοντας το ακίνητο

Τα πλεονεκτήματα της Leasing- Χρηματοδοτικής Μίσθωσης

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Leasing-  Χρηματοδοτικής Μίσθωσης. Όπως σημείωσε προσφέρει:

 • Μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και 25- 30 έτη.
 • Ευελιξία στην αποπληρωμή
 • Απόκτηση ιδιόκτητης στέγης (χωρίς το άγχος της εξώσεως, λόγω ιδιοκατοίκησης από τον εκμισθωτή και άλλων παρεμφερών λόγων)
 • Μετατροπή της ενοικιάσεως σε ιδιοκτησία, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης έχουν αυξηθεί ακόμη και 25%-30% τα τελευταία χρόνια.
 • Χωρίς ίδια συμμετοχή 20%- 30%

Σε 10 δόσεις ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ – Μικρότερος ο φόρος για 5 εκατ. ιδιοκτήτες

Τι ισχύει αν ο μισθωτής δεν καταβάλλει τα μηνιαία μισθώματα και δεν τηρήσει τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάκας, με βάση τα δεδομένα λειτουργίας της χρηματοδοτικής μίσθωσης, ο μισθωτής μπορεί να επιλέξει να έχει προσαυξημένο μηνιαίο μίσθωμα για να καλύψει στη διάρκεια της μίσθωσης, την ίδια συμμετοχή 20%-30% της αξίας του ακινήτου, που σήμερα δε διαθέτει ως αποταμίευση και η οποία απαιτείται για τη χορήγηση του στεγαστικού δανείου.

«Σε αντίθεση με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην τράπεζα.

Στην περίπτωση που ο μισθωτής δεν καταβάλλει τα μηνιαία μισθώματα- δεν τηρήσει τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, χάνει αυτομάτως το δικαίωμα προσδοκίας απόκτησης κυριότητας του ακινήτου, ενώ η τράπεζα έχει πολύ λιγότερα έξοδα, διότι απλά θα κοινοποιήσει- γνωστοποιήσει την καταγγελία της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, χωρίς να προβεί σε πλειστηριασμούς και χωρίς κοινωνικό κόστος», σημείωσε.

 σπίτι σε σμίκρυνση με κλειδιά

Τα νέα ζευγάρια χωρίς αποταμιεύσεις, θα μπορούν να αποκτήσουν σπίτι με την υιοθέτηση της Leasing- Χρηματοδοτικής Μίσθωσης ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα (φωτ. unsplash)

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτίμησε ο κ. Μπάκας, η υιοθέτηση του Leasing- Χρηματοδοτική Μίσθωση ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών, θα αποτελέσει καταλυτικό μοχλό ανάπτυξης και ρευστότητας στην κτηματαγορά, αυξάνοντας την οικοδομική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ισορροπώντας τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης και δε διαθέτουν αποταμιεύσεις, να προβούν σε αγορά κατοικίας.

link: https://www.star.gr/eidiseis/oikonomia/574116/leasing-akinhtwn-ti-einai-h-leasing-xrhmatodotikh-misthwsh?fbclid=IwAR0NUSfuXxC28GLIi1sNcvW3hHdNXE-4lunsaewr6OLjl2dgRqGVQgDqpf0

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ