Πάσχα: Σε ποιους προορισμούς απογειώνονται οι κρατήσεις – Στην κορυφή τα νησιά – Οι τιμές

Πάσχα: Σε ποιους προορισμούς απογειώνονται οι κρατήσεις – Στην κορυφή τα νησιά – Οι τιμές

Πάσχα: Σε ποιους προορισμούς απογειώνονται οι κρατήσεις – Στην κορυφή τα νησιά – Οι τιμές

ΑΝΟΙΞΗ - ΧΩΡΙΟ

Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό! Οι Έλληνες, έχοντας περάσει δυο χρονιές την Ανάσταση, σε lockdown, έσπευσαν να κάνουν από νωρίς τις κρατήσεις τους για τις εξορμήσεις τους φέτος.

Στην κορυφή της προτίμησης βρίσκονται τα κοσμοπολίτικα νησιά, αλλά και αυτά του Αργοσαρωνικού, και παρά τις “τσουχτερές” τιμές οι κρατήσεις αγγίζουν το 80%-90%. Υψηλές πτήσεις (στις κρατήσεις) καταγράφονται και σε δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς, με το Μέτσοβο, τα Μετέωρα (πληρότητα 100%και την Καλαμπάκα.

Το φετινό Πάσχα τείνει να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη όπου υπήρχε καραντίνα κι απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα οι προκρατήσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς τόσο νησιωτικούς όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφουν υψηλά επίπεδα στα ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα κατάλληλα για τετραμελή οικογένεια ποικίλουν ανάλογα με το προορισμό και την διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών, ωστόσο η συνολική εικόνα δείχνει ότι είναι αρκετά αυξημένες. Εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι και το κόστος μετακίνησης.

«Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και δεν είναι λίγοι που θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο να περιορίσουν τα έξοδα» σημειώνει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου e-real estates και προσθέτει: «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένουμε έντονη κινητικότητα και υψηλότερα ποσοστά προ-κρατήσεων στους ηπειρωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ- κρατήσεων».

Αττική

Όσοι πολίτες λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορέσουν να επιλέξουν μακρινούς προορισμούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων στα παραθαλάσσια προάστια του Ν.Αττικής όπως στο Δήμο Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σύμφωνα με την AirDNA είναι 814 κατοικίες. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 140€ και αγγίζει ακόμη και τα 477€, ανάλογα με το είδος της κατοικίας.

Νησιωτικοί Προορισμοί

Υδρα – Σπέτσες

Τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ- κρατήσεις 82% και 78% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών είναι 33 στην Ύδρα και 35 στις Σπέτσες. Η συνολική δυναμικότητα των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 158 στις Σπέτσες και 164 στην Ύδρα. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες είναι από 640€ έως 1.200€ και στην Ύδρα από 458€ έως 870€.

Τήνος

Η δυναμική ακινήτων του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 585 σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο 22/4 – 25/4 αγγίζει το 85% με τη διαθεσιμότητα να είναι 93 ακίνητα. Το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα. Στο χωριό Τριαντάρος, κατοικία 150τμ με 2 Υ/Δ διατίθεται για 3 διανυκτερεύσεις προς 290€, ενώ στη Χώρα κατοικία 125τμ με 3 Υ/Δ διατίθεται προς 660€.

Σύρος (Ερμούπολη)

Η διαθεσιμότητα στη Σύρο για το τριήμερο της Μ.Παρασκεύης και αναχώρηση Δευτέρα του Πάσχα σε ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες) είναι 83 κατοικίες, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να κυμαίνεται 80%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι από 196€ έως 576€. Η κατώτερη τιμή μίσθωσης αφορά κατοικία 60τμ με 2 Υ/Δ με χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο 4,9χιλ και η ανώτερη τιμή σε κατοικία 110τμ με 2 Υ/Δ, σε απόσταση μόλις 600μέτρων από το κέντρο της Ερμούπολης.

Χίος

Οι προ-κρατήσεις στη Χίο αγγίζουν το 70%, με τις διαθέσιμες προς μίσθωσης κατοικίες αριθμούν τις 69 για το τριήμερο του Πάσχα (22/4-25/4). Στο κέντρο της Χίου το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 350€ έως 374€. Οικονομικότερες επιλογές διατίθενται, στο χωριό Μάρμαρο όπου για κατοικία 45τμ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι 167€ και στην Αγία Ερμιόνη για κατοικία 35τμ, το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι 180€.

Πάτμος

Στη Πάτμο, το ποσοστό προ-κρατήσεων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 80%. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο του Πάσχα είναι μόλις 32. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 224€ έως 617€ για κατοικίες 50τμ-90τμ με 2 Υ/Δ. Ενώ, στο χωριό Κάμπος, διατίθεται κατοικία 110τμ με 3Υ/Δ με συνολικό κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις τα 337€.

Σκιάθος

Στη Σκιάθο, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 65%, ενώ, η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη με 90 προς μίσθωση ακίνητα από το σύνολο των 260 ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 225€ έως 274€ για κατοικίες 56τμ-80τμ στη πόλη της Σκιάθου, ενώ αν κάποιος επιθυμεί βίλα με πισίνα, θα πρέπει να καταβάλει συνολικά από 405€ έως 533€ για κατοικία 90τμ-130τμ.

Σκόπελος

Στη Σκόπελο, διατίθενται συνολικά προς μίσθωση 75 κατοικίες, εκ των οποίων οι 32 στη πόλη. Η συνολική δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 270, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζουν το 72%. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από 280€. Αν κάποιος επιθυμεί βίλα 70τμ-90τμ με πισίνα, το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 450€ έως 560€.

Άνδρος

Στην Άνδρο, το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 284€ έως 304€ για κατοικία 40τμ εντός της πόλης, ενώ για κατοικία 65τμ με πισίνα στο χωριό Μπατσί αγγίζει τα 600€. Αν κάποιος επισκέπτης επιθυμεί κατοικία στη πόλη της Άνδρου 120τμ με πισίνα, το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 740€ έως 950€. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο νησί διατίθενται προς μίσθωση 81 κατοικίες από το σύνολο των 447 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζει το 82%.

Κύθνος

Η δυναμικότητα του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 108 κατοικίες. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 79% και τα διαθέσιμα ακίνητα για το τριήμερο είναι 22. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο του Πάσχα κυμαίνεται από 224€ έως 682€.

Αίγινα

Στο νησί της Αίγινα, η δυναμικότητα των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 330 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 67% και οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο του Πάσχα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι 108. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 149€ για studio 28τμ και αγγίζει τα 626€ αν πρόκειται για κατοικία 70τμ-90τμ.

Ηπειρωτική Ελλάδα

Καλαμάτα

Δεν είναι λίγοι που επιλέγουν να παρακολουθήσουν το ηρωικό έθιμο του σαϊτοπόλεμου στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την AirDNA 541 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η διαθεσιμότητα για το τριήμερο 22/4 έως 25/4 σε ακίνητα με 2Υ/Δ είναι 111 ακίνητα και με 1 Υ/Δ μόλις 37 ακίνητα.

Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 79% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 155€ έως 353€. Η κατώτερη τιμή αφορά κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3 χιλ από το κέντρο της Πόλης, ενώ η ανώτερη κατοικία 100τμ σε απόσταση 1,9 χιλ από το κέντρο της Πόλης. Η μίσθωση για 3 διανυκτερεύσεις διαμερίσματος 50τμ-60τμ εντός της πόλης κυμαίνεται από 275€ έως 318€.

Λεωνίδιο – Τυρός

Στο Δήμο Νότια Κυνουρίας τα εγγεγραμμένα ακίνητα (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 257, με τη μεγαλύτερη δυναμική να καταγράφεται στο Λεωνίδιο (79 ακίνητα) και στη παραλία Τυρός (42 ακίνητα). Η κατώτερη τιμή μίσθωσης (150€) για 3 διανυκτερεύσεις αφορά κατοικία με 1Υ/Δ όπου διαθέτει 1 διπλό κρεβάτι και 2 μονά, ενώ η ανώτερη τιμή (230€) , αφορά διαμέρισμα με 2 Υ/Δ. Στο Λεωνίδιο καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το διάστημα 22/4 – 25/4, ενώ στη περιοχή Τυρός το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 78%.

Καλαμπάκα –Μετέωρα

Στη Καλαμπάκα τα εγγεγραμμένα ακίνητα (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 200, η διαθεσιμότητα μίσθωσης από 22/4 ημέρα Μ.Παρασκευή και αναχώρηση 25/4 Δευτέρα του Πάσχα είναι μόλις 20, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 90%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 335€ έως 420€ για κατοικία 2Υ/Δ κατάλληλη για οικογένεια με 2 παιδία, ενώ, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη/διαχειριστή ακινήτου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμη και 6 άτομα.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο αποτελεί όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις γιορτές τον προορισμό που επιλέγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδρομέων από την πρωτεύουσα, λόγω της κοντινής απόστασης αλλά και λόγω της εύκολης πρόσβασης. Στο Ναύπλιο είναι εγγεγραμμένα 257 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) ,στη παλιά πόλη του Ναυπλίου για το τριήμερο 22/4 -25/4 διατίθενται μόλις 28 ακίνητα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μόλις 38. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 340€ έως 475€. Η κατώτερη τιμή αφορά κατοικία με 1 Υ/Δ σε απόσταση 300μέτρων από την είσοδο στη παλιά πόλη, ενώ η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία με 2Υ/Δ εντός της παλιά πόλης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 5 επισκέπτες. Το ποσοστό προ- κρατήσεων αγγίζει το 85%.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα η δυναμική των αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna είναι 270. Η διαθεσιμότητα στη πόλη των Ιωαννίνων για διανυκτερεύσεις από 22/4 – 25/4 είναι μόλις 31 ακίνητα. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 88%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 272€ έως 356€.

Ναύπακτος

Ακόμα ένας μοναδικός προορισμός για τον εορτασμό του Πάσχα, είναι η μεσαιωνική Ναύπακτος. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 92% με μόλις 7 διαθέσιμες κατοικίες από το σύνολο των 89 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 247€ έως 353€. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία δίπλα από το βενετσιάνικο κάστρο όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 6 άτομα.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο καταγράφει μικρή δυναμική ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και γι ́αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών για το τριήμερο 22/4-25/4 είναι μόλις 4 ακίνητα με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 81%, με το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450€ έως 500€ για τετραμελή οικογένεια.

Ξυλόκαστρο

Λόγω της μικρής δυναμικής εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας, τα ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο 22/4-25/4 αγγίζει το 67%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις σε για ακίνητο 1,6 χιλιόμετρα από το κέντρο και 200μέτρα από τη παραλία και σε κατοικία 95τμ με 2Υ/Δ 200μέτρα από το κέντρο του Ξυλοκάστρου κυμαίνεται από 260€ έως 365€ αντίστοιχα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν.

 

link: https://www.imerisia.gr/toyrismos/39826_pasha-se-poioys-proorismoys-apogeionontai-oi-kratiseis-stin-koryfi-ta-nisia-oi

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ