Πού πάνε οι τιμές των ακινήτων στα νότια προάστια

Πού πάνε οι τιμές των ακινήτων στα νότια προάστια

Πού πάνε οι τιμές των ακινήτων στα νότια προάστια

Η έναρξη ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου αυξάνει τη ζήτηση για κατοικίες αλλά και γραφεία στην περιοχή n Η αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας δίνει νέα ώθηση στην κτηματαγορά

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

Mεγαλώνει η ζήτηση για κατοικίες και γραφεία στα νότια προάστια, μετά την οριστικοποίηση της έναρξης ανάπλασης της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών. Οι εντολές στα μεσιτικά γραφεία για διαμερίσματα και επαγγελματική στέγη έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες τόσο από εταιρείες όσο και ιδιώτες, οι οποίοι διερευνούν τις δυνατότητες για να μετακινηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

Η αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας μέσα από τις παρεμβάσεις που προωθούνται και κυρίως η δημιουργία περίπου 70.000 νέων θέσεων εργασίας όταν ολοκληρωθεί το μέγα project της Lamda Development δίνουν νέα ώθηση στην κτηματαγορά της ευρύτερης περιοχής που δεν σταμάτησε ποτέ να κεντρίζει τα βλέμματα, ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας. Παράγοντες του real estate εκτιμούν πως η κινητικότητα που παρατηρείται σήμερα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις του έργου στο Ελληνικό, το οποίο, όπως λένε, θα μεταμορφώσει τον χάρτη της περιοχής προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η κατασκευή των υποδομών θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και των κτιρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2025 θα παραδοθεί το Vouliagmenis Mall – το εμπορικό κέντρο που θα αναπτυχθεί επί της οδού Βουλιαγμένης και θα εφάπτεται στους σταθμούς μετρό Αργυρούπολης και Ελληνικού -, όπως και όλο το παραλιακό μέτωπο μαζί με ένα κομμάτι του πάρκου και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου αναμένεται να κατασκευαστούν και 9.000 κατοικίες, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν τη «γένεση» μιας νέας πράσινης πόλης περίπου 25.000 κατοίκων, η οποία θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι όμοροι δήμοι

«Το Ελληνικό θα έχει ένα πάρκο που θα είναι για όλους ανοιχτό. Θα έχει μια παραλία πάνω από 1 χιλιόμετρο σε μήκος που θα είναι ανοιχτή και ο καθένας θα μπορεί να πηγαίνει να κολυμπήσει. Θα έχει εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, τεχνολογικά κέντρα. Οσοι κάτοικοι είναι κοντά, δηλαδή οι όμοροι δήμοι του έργου, θα ωφεληθούν πάρα πολύ γιατί η αξία των οικοπέδων τους θα ανέβει και έτσι θα δοθεί ώθηση για μια νέα ανάπτυξη», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist σχολιάζοντας πως το project του Ελληνικού θα αλλάξει τη ζωή όλων των κατοίκων στην περιοχή και ίσως σε όλη την Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος και CEO της μεσιτικής εταιρείας Knight Frank για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, Οράτιος Φλορέσκου, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ελληνικό ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

«Μέχρι σήμερα, τα νότια προάστια φημίζονταν για τις πολυτελείς κατοικίες και τα μικρά κτίρια γραφείων, που στέγαζαν κατά κύριο λόγο ναυτιλιακές εταιρείες, ωστόσο με την ευρείας κλίμακας ανάπλαση που δρομολογείται, η αγορά γραφείων θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική», υπογραμμίζει και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι θα αναζητούν στο μέλλον χώρους εργασίας κοντά στην κατοικία τους, θέλοντας έτσι να μειώσουν τον χρόνο που χάνουν σήμερα στον δρόμο.

Ανάπτυξη

Η αναθέρμανση της ζήτησης πυροδοτεί με τη σειρά της νέο γύρο οικιστικών έργων από μικρότερους και μεγαλύτερους εργολάβους που διαβλέπουν να αναδύονται ευκαιρίες. Ενδεικτικά η Αβαξ σχεδιάζει οικιστική ανάπτυξη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε ιδιόκτητο ακίνητο κοντά στον σταθμό του μετρό, ενώ η MD Constructions & Engineering δρομολογεί την κατασκευή πενταώροφου κτιρίου μεζονετών και διαμερισμάτων σε οικόπεδο 1,1 στρεμμάτων, στην οδό Πλαστήρα 59, στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η εγγύτητα στη θάλασσα και η ανεμπόδιστη θέα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης στις περιοχές των νοτίων προαστίων, ενώ το έτος κατασκευής σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί δεύτερο παράγοντα.

Σε πολλές περιοχές των νοτίων προαστίων οι τιμές διαμερισμάτων κατασκευής 1980-2000 βρίσκονται στα ίδια επίπεδα τιμών με τα νεότερα ηλικιακά ακίνητα λόγω της θέσης τους και της ανεμπόδιστης θέας. Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα μπροστά στη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει ανεγερθεί τα χρόνια της μεγάλης ανοικοδόμησης της χώρας.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με θέα ή/και σε απόσταση αναπνοής δεν καταγράφεται υψηλή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως στο Καβούρι τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα 90-110 τ.μ. είναι πραγματικά ελάχιστα.

Στις νέες κατασκευές, και ιδιαίτερα στην Κάτω Γλυφάδα και την περιοχή του Γκολφ, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων διαμερισμάτων, ειδικά στην ανώτερη τιμή πώλησης, διαθέτει ιδιωτική πισίνα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, κοινόχρηστη αίθουσα γυμναστικής καθώς και αίθουσα αναμονής επισκεπτών. Οι παραπάνω προδιαγραφές «ξεφεύγουν» μιας κοινής – συμβατικής κατασκευής, ενώ η γενικότερη εικόνα που καταγράφεται ιδιαίτερα σε ακίνητα με έτος κατασκευής μετά το 2005 είναι πολυτελούς κατασκευής και μοντέρνου σχεδιασμού.

link: https://www.tanea.gr/2021/07/21/economy/economy-greece/pou-pane-oi-times-ton-akiniton-sta-notia-proastia/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ