Real Estate: Πώς επηρεάζει η τηλεργασία την αγορά ακινήτων – Το κόστος για εξοχικό με τη σεζόν

Real Estate: Πώς επηρεάζει η τηλεργασία την αγορά ακινήτων – Το κόστος για εξοχικό με τη σεζόν

Real Estate: Πώς επηρεάζει η τηλεργασία την αγορά ακινήτων – Το κόστος για εξοχικό με τη σεζόν

Ψηφιακοί Νομάδες

H αναζήτηση κατοικίας με ένα επιπλέον δωμάτιο, που θα μπορεί να διαμορφωθεί σε γραφείο, είναι η τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο real estate και ειδικά στους εργαζόμενους με παιδιά, ώστε να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα μέσω τηλεργασίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών. Η πανδημία και συγκεκριμένα η στιγμή του δεύτερου lockdown, γέννησε την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα όσων διαμένουν στο κέντρο τους, να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές τους. Συνειδητοποιώντας πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό, κυρίως όσοι δούλευαν από το σπίτι ήδη από το πρώτο lockdown, βρίσκονται ήδη ή πολύ κοντά σε μετακόμιση.

Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ενδιαφερόμενων ενοικιαστών που αναζητούν πλέον κατοικίες με ένα επιπλέον δωμάτιο διότι διδάσκουν γιόγκα ή/και personal training μέσω διαδικτύου και χρειάζονται έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις επαγγελματικές τους ανάγκες.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών που διατηρούν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τ.μ. – 60 τ.μ. που αρχίζουν να «υιοθετούν» την ιδέα να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στην κατοικία τους, διαμορφώνοντας ένα χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση. Οι περισσότεροι εξετάζουν την μεταφορά των επαγγελματικών αναγκών στην υπάρχουσα κατοικία, ενώ άλλοι αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση ή/και αγορά που να υποστηρίζει τις νέες ανάγκες.

Ποιες περιοχές θα ανέβουν λόγω τηλεργασίας

Οι περιοχές που θα επιλέξουν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ή/και αγοραστές, οι οποίοι θα θελήσουν να μετακομίσουν σε διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας, νεότερα ηλικιακά, σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο, επωμιζόμενοι το ίδιο κόστος που απαιτεί ένα διαμέρισμα στα «καλά» προάστια της Αττικής, θα οδηγηθούν κυρίως σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής ή/και σε περιοχές όπως Σταμάτα, Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι, Παιανία, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πόρτο Ράφτη.

Σημειωτέον πως εν μέσω του δεύτερου lockdown, καταγράφηκαν αναζητήσεις συνταξιούχων ή/και επιχειρηματιών για μίσθωση κατοικίας στην περιοχή του Λουτρακίου με στόχο την μόνιμη εγκατάσταση. Μη ξεχνάμε ότι στο Λουτράκι πλέον έχουν ξεκινήσει τα έργα του προαστιακού που σημαίνει άμεση συνδεσιμότητα με την Αθήνα.

Γενικότερα, όσον αφορά στα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να καταγραφεί αυξημένη ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση, συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μικτών χρήσεων στα προάστια του Ν. Αττικής.

Ο ρόλος της αύξησης των καταθέσεων

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν από την αρχή του 2020 κατά 17,6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 η αύξηση έφτασε στα 741 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των στεγαστικών δανείων, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να αυξηθεί τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές πώλησης.

Η τάση στο κέντρο της Αθήνας

Μισθωτές ακινήτων που διαμένουν στις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας και καταβάλλουν υψηλά μισθώματα επειδή θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην εργασία τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν αυτή την επιλογή διότι:

  • εργάζονται μέσω τηλεργασίας ή
  • δεν χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό τους χώρο

Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί εργαζόμενοι εκφράζουν ενδιαφέρον να μετακομίσουν σε προάστια της Αττικής, όπου με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή/και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν:

  • ένα νεότερο ηλικιακά ακίνητο ή
  • ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου ή
  • μεζονέτα με κήπο ή
  • μονοκατοικία.

Μη ξεχνάμε ότι πλέον δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχουν «υιοθετήσει» το zοοm, το skype ή και οποιαδήποτε άλλη μορφή live ηλεκτρονικής επικοινωνίας με πελάτες ή/και συνεργάτες τους, κατανοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο κερδίζουν χρόνο από τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και μηνιαία κόστη. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι θα αργήσουμε να γυρίσουμε στις προ covid-19 καθημερινές μας συνήθειες.

Η συγκεκριμένη τάση δεν έχει γίνει ακόμη πράξη από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές ή/και ενοικιαστές, διότι η μετεγκατάσταση σε κάποιο «καλό» προάστιο της Αττικής σε μονοκατοικία ή/και σε μεζονέτα με κήπο, απαιτεί αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια. Ανάλογα και με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, εκτιμάται πως αρκετοί θα θελήσουν άμεσα να μετεγκατασταθούν.

Ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για mini αποδράσεις

Λόγω της τηλεργασίας και της κυκλικής εργασίας, δεν ήταν λίγοι όσοι άρχισαν να αναζητούν, μετά την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα παραθαλάσσια προάστια του Ν.Αττικής. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν κοντά στη φύση και να αλλάξουν παραστάσεις. Η αρχή έγινε τις ημέρες του Πάσχα και ιδιαίτερα από την Μ. Παρασκευή έως και την Δευτέρα του Πάσχα, όταν οι πληρότητες σε αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες στα παραθαλάσσια προάστια άγγιξαν το 100%.

Δεν ήταν λίγοι όσοι παρέτειναν τις «mini» διακοπές τους έως και την Τετάρτη του Πάσχα λόγω της μεταφοράς της Αργίας της Πρωτομαγιάς, ενώ αρκετοί προέβησαν σε κρατήσεις από την Δευτέρα του Πάσχα έως και σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου.

Το επόμενο διάστημα και με σύμμαχο τον καιρό, πολλοί εργαζόμενοι λόγω τηλεργασίας ή/και κυκλικής εργασίας θα επιλέξουν κάποιες ημέρες των καλοκαιριών μηνών να μισθώσουν κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο του Ν. Αττικής ή/και σε προορισμούς σε απόσταση μιας ώρας. 

Σχεδόν το σύνολο των κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων διαθέτουν σύνδεση internet για τις ανάγκες της τηλεργασίας, ενώ όσοι εργάζονται με κυκλική εργασία, μπορούν να επισκεφτούν το χώρο εργασίας τους ξεκινώντας το πρωί από το παραθαλάσσιο προάστιο του Ν. Αττικής και σε  30 – 40 λεπτά μέσω Αττικής οδού να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για ενοικίαση εξοχικών κατοικιών με τη σεζόν

Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αρχίσει την αναζήτηση μίσθωσης κατοικίας με τη σεζόν στα παράλια του Ν.Αττικής ή/και σε προορισμούς πλησίον της θάλασσας σε απόσταση έως 1,5 ώρα από την Αθήνα. Μια τάση που είδαμε να αναπτύσσεται έντονα το καλοκαίρι του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κερδίζει συνεχώς έδαφος και το φετινό καλοκαίρι.

Η ενοικίαση με τη σεζόν εξοχικής κατοικίας με 2Υ/Δ κυμαίνεται περίπου στις 3.000€ – 3.500€ ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τις παροχές και την εγγύτητα στη θάλασσα, ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες για την μίσθωση για ένα ή/και δυο μήνες.

Η άνωθεν τάση καταγράφηκε και αρχές Οκτωβρίου του 2020, όταν τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονταν και θεωρούσαμε δεδομένο ένα νέο lockdown. Δεν ήταν λίγοι όσοι την δεδομένη χρονική στιγμή στράφηκαν στην ενοικίαση ακινήτων με τη σεζόν σε χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

link: https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/real-estate/13547_real-estate-pos-epireazei-i-tilergasia-tin-agora-akiniton-kostos-gia

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ