Τα 18 «καυτά σημεία» για επενδύσεις σε ακίνητα στο νομό Αττικής

Τα 18 «καυτά σημεία» για επενδύσεις σε ακίνητα στο νομό Αττικής

Τα 18 «καυτά σημεία» για επενδύσεις σε ακίνητα στο νομό Αττικής

Ποιες είναι οι περιοχές που αναβαθμίζονται με αναπλάσεις, έργα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, επεκτάσεις του μετρό και ιδιωτικές επενδύσεις, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια.

athina-akinita

Χριστίνα Ζαφειρούλη –  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

λική μεταμόρφωση αναμένεται να δει ο χάρτης της κτηματαγοράς στην Αττική μέσα στην επόμενη δεκαετία, με 18 περιοχές να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Μία σειρά από αναπλάσεις, έργα αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομίας, έργα υποδομών και συγκοινωνιών και ιδιωτικών επενδύσεων πρόκειται να αλλάξουν θεαματικά ολόκληρες περιοχές, αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες και προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο του δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα ακόμα είναι νωρίς για να γίνουν επαρκείς εκτιμήσεις, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος υλοποίησης των έργων και είναι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων τα έργα ανάπλασης να υλοποιούνται στους χρόνους που έχουν οριστεί.

Ποιες περιοχές θα κερδίσουν τους επενδυτές

 • Ακαδημία Πλάτωνος

Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια να χαρακτηριζόταν «υποβαθμισμένη», όμως η Ακαδημία Πλάτωνος κρύβει μία όαση πρασίνου 135 στρεμμάτων – το αρχαιολογικό άλσος. Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Η διπλή ανάπλαση θα περιλαμβάνει:

• Την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να καταστεί ελκυστικός για τον επισκέπτη.

• Την προκήρυξη  αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στον χώρο όπου έχει χωροθετηθεί από το 2002 και για το οποίο ήδη έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κτηριολογική και η μουσειολογική μελέτη.

 • Γαλάτσι

Το Γαλάτσι με την κομβική θέση που έχει με την Αττική οδό, την Λ.Κηφισίας, την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και την περιφερειακή οδού του Γαλατσίου, με την οποία σε σύντομο χρόνο βρίσκεται κανείς στο κέντρο της Αθήνας, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια έντονη ανοικοδόμηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια, ενώ η έλευση του μετρό με 2 σταθμούς θα συντελέσει καθοριστικά στην αναβάθμιση του Δήμου.

 • Ελκίνωνος – Άνω Κυψέλη

Καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι το μετρό και για αυτή τη συνοικία της Άνω Κυψέλης που γειτνιάζει με το Δήμο Γαλατσίου. Όπως σημειώνει η ανάλυση του E-Real Estates, τα λιγοστά προς πώληση αυτοτελή κτίρια που έχουν απομείνει στην περιοχή διατίθενται με στόχο την επένδυση στην υπεραξία της νέας στάσης του μετρό. Παράλληλα, πλησίον της νέας στάσης του μετρό στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος, έχουν αρχίσει να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες μετά την κατεδάφιση παλαιών μονοκατοικιών.

 • Κυψέλη

Η Κυψέλη τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αλλάξει και από το 2015 άρχισε να καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που στόχευαν στην υπεραξία της επένδυσης τους σε συνάρτηση με την γενικότερη αύξηση των τιμών της κτηματαγοράς. Δεν είναι λίγες οι γειτονιές της Κυψέλης που ανοικοδομούνται τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα, η κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, οι προγραμματισμένες αναπλάσεις σε συνάρτηση με την έλευση του μετρό, θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην «αστική» περιοχή του παρελθόντος.

 • Εξάρχεια – Πεδίον του Άρεως

H έλευση του μετρό στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη θα φέρει σημαντικό ενδιαφέρον στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Και η περιοχή των Εξαρχείων έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών. Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, μέσα σε αυτά τα χρόνια αγοράστηκαν ακίνητα με στόχο την άμεση ανακατασκευή και ανακαίνιση των ακινήτων και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, είτε ως χώροι φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία), είτε ως διαμερίσματα.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές πιστεύουν πολύ στις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Άρεως, όπου σήμερα ανακατασκευάζουν κτίρια με στόχο να προσφέρουν είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση διαμερίσματα μικρής επιφάνειας. Στοχεύουν σε ηλικίες αγοραστών μεταξύ 20 και 40 ετών, που αναζητούν ακίνητο στο κέντρο της πόλης με εύκολη μετακίνηση μέσω μετρό και μέσων μαζικής μεταφοράς», τονίζει ο κ. Μπάκας.

 • Γκύζη – Αμπελόκηποι και Βοτανικός

Γκύζη και Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, ενώ στον Βοτανικό θα συντελεστεί ο πιο σημαντικός όγκος επενδύσεων από τη Διπλή Ανάπλαση το κέντρο της Αθήνας (Βοτανικός & Λ. Αλεξάνδρας). Η Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική, όσο και τη χώρα συνολικά. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, όπως είχε συμβείο στο παρελθόν με την περιοχή του Ψυρρή.

Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων που θα μετατρέψουν την ζώνη βιομηχανίας – βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών.

 • Γουδή – Καισαριανή – Ζωγράφου

Ζωγράφου και Καισαριανή, μετά την έλευση του μετρό με το Σταθμό Γουδή θα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στη ζήτηση αγοράς και ενοικίασης κατοικιών. Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τη νέα γραμμή 4 του μετρό, έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

 • Υμηττός – Πυρκάλ

Η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό, όσον αφορά την κτηματαγορά, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αύξηση της ζήτησης στην περιοχή καθώς και στις όμορες περιοχές για οικιστικά ακίνητα τόσο προς μίσθωση, όσο και προς πώληση. Είναι λογικό μέρος των εργαζομένων να θελήσουν να μετακομίσουν στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να βρίσκονται πλησίον της εργασίας τους.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Μπάκας, πολλές εταιρείες που «στρατηγικά», λόγω των εργασιών τους, είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να είναι εγκατεστημένες πλησίον των αρμοδίων υπουργείων ή/και υπηρεσιών του Δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά, θα αναζητήσουν γραφεία στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού καθώς και στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Λεωφόρου Ηλιουπόλεως.

Τέλος, οι παραπάνω παρεμβάσεις και η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο 80 στρεμμάτων θα οδηγήσουν στη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 • Κορυδαλλός

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2019, οι φυλακές που βρίσκονται στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα δημιουργηθούν πάρκο και πολυχώροι πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής. Το πρώτο βήμα έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2020 με την κατεδάφιση κτιρίων στην παλαιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια του Δικαστικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Αν κάποιος γνωρίζει την ιστορία του άλσους Αιγάλεω τότε θα καταλάβει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Παρόμοια εξέλιξη και λογικά με καλύτερες υποδομές λόγω της εμπειρίας πλέον της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης, ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

 • Πειραιάς

Ο Πειραιάς αναμένεται να αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό βάσει των νέων έργων ανάπλασης που έχουν ξεκινήσει. Η αρχή έχει γίνει με ένα νέο κτίριο στη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

Τα έργα ανάπλασης μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Ο πύργος φάντασμα – ο κοιμισμένος γίγαντας του Πειραιά με ύψος 84 μέτρα αποτελούμενος από 22 ορόφους, αναμένεται να αναγεννηθεί. Τον Ιούνιο του 2020 υπογράφηκε η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Αφορά, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

Παράλληλα, θα διαμορφωθεί η πύλη εισόδου στην πόλη για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας αλλά και για τη δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων για την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών.

Ο Πειραιάς αποκτά μετρό και τραμ, παραδόθηκαν τον Ιούλιο του 2020 οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), ενώ υπολογίζεται ότι το σύνολο της επέκτασης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προστεθούν ακόμη τρεις σταθμοί, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Ο Πειραιάς αλλάζει εικόνα, αποκτά έναν νέο αέρα επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα επικεντρωθεί για αρχή στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά του λιμανιού στοχεύοντας αρχικά σε εγκαταλελειμμένα αυτοτελή κτίρια που διατίθενται σε ελκυστικές τιμές.

 • Λαύριο – Κερατέα

Η απόφαση επένδυσης της Microsoft να εγκαταστήσει το σύμπλεγμα των τριών data center στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή του Λαυρεωτικού Δήμου.

Η επένδυση αυτή θα λειτουργήσει «διαφημιστικά» για την περιοχή και λογικό είναι στο άμεσο μέλλον να αναμένουμε παρόμοιες ενέργειες και από άλλες εταιρείες, τόσο εγχώριες, όσο και αλλοδαπές που θα θελήσουν να βρεθούν «επαγγελματικά» κοντά στον Αμερικανικό κολοσσό.

Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση και προς πώληση, σίγουρα θα γεννηθούν ανάγκες ανοικοδόμησης κατοικιών στη περιοχή για να φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους στη Microsoft και των εταιρειών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν την κίνηση του Αμερικανικού κολοσσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακευτική εταιρεία ΕΛΠΕΝ ιδρύει νέο εργοστάσιο και παράλληλα θα μεταφέρει μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής της στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, ενώ αναμένεται και η παραχώρηση του λιμανιού του Λαυρίου για μακροχρόνια μίσθωση εντός του καλοκαιριού μέσω διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανοικοδόμηση και οι ενδεχόμενες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, θα συντελέσουν στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής.

 • Ελευσίνα

Η «πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης 2021» λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναδιοργάνωσης του αστικού χώρου της πρότεινε παρεμβάσεις που αφορούν στη α) δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, στη β) δημιουργία ολοκληρωμένου, συνεκτικού και συνεχούς δικτύου κίνησης πεζών, γ) σε μονοδρομήσεις και δ) στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου που ενέκρινε  το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Η μελέτη που έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αφορά σε παρεμβάσεις σε βασικούς οδικούς άξονες του Δήμου Ελευσίνας, οι οποίοι απορροφούν τους μεγαλύτερους φόρτους της περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και η παραχώρηση του λιμανιού της Ελευσίνα για μακροχρόνια μίσθωση εντός του καλοκαιριού μέσω διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

 • Σαλαμίνα

Η μόνιμη υποθαλάσσια οδική ζεύξη της νήσου Σαλαμίνας με το Πέραμα θεωρείται το πρώτο νέο μεγάλο έργο με παραχώρηση της τρέχουσας δεκαετίας που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Η οδική ζεύξη, θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη πορθμειακή γραμμή, θα προσφέρει μόνιμη οδική ζεύξη της Σαλαμίνας με την Αττική με οδό ταχείας κυκλοφορίας, διευκολύνοντας την κυκλοφορία και μειώνοντας τους χρόνους μετάβασης και επιστροφής στο νησί.

Η οδική ζεύξη θα αναβαθμίσει όλη τη Δυτική Αττική και κυρίως την ευρύτερη περιοχή του Περάματος και της Σαλαμίνας, ενώ θα συντελέσει καθοριστικά τόσο στην οικιστική όσο και στην επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/41391_ta-18-kayta-simeia-gia-ependyseis-se-akinita-sto-nomo-attikis

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ