Τουρισμός: H πανδημία «τροφοδοτεί» τη βραχυχρόνια μίσθωση

Τουρισμός: H πανδημία «τροφοδοτεί» τη βραχυχρόνια μίσθωση

Τουρισμός: H πανδημία «τροφοδοτεί» τη βραχυχρόνια μίσθωση

Το μοντέλο στον τουρισμό αλλάζει, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας*

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Ένας κλάδος που αναδείχθηκε και παράλληλα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι «τροφοδότησε» η πανδημία του κορωνοϊου, είναι η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€. Ενώ, από την έναρξη του πρώτου lockdown το σύνολο των κρατήσεων ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες ιδίως στα αστικά κέντρα να σκέφτονται να επιστρέψουν στις συμβατικές μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το καλοκαίρι του 2020, ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέκαμψε σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αποδεικνύοντας ανθεκτικότητα, διότι αποτέλεσε «λύση» τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφηκαν σε πολυτελή κατοικίες τους καλοκαιρινούς μήνες στο σύνολο των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών (Μύκονος, Σαντορίνη κλπ)  που διαθέτει η χώρα μας.

Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το 2020, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης της μετακίνησης από Νομό σε Νομό, καταγράφηκαν πληρότητες που άγγιξαν το «κόκκινο» τις ημέρες του Πάσχα στα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής και των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ταυτόχρονα το καλοκαίρι του 2021, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη κινητικότητα και προ-κρατήσεις μέσω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από τις αρχές Μαρτίου για αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα στους δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας, με το κόστος διαμονής για 5-6 διανυκτερεύσεις σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, αγγίζοντας τα επίπεδα προ πανδημικής κρίσης. Ενώ, υψηλά ποσοστά πληρότητας καταγράφηκαν και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Έντονη κινητικότητα και υψηλά ποσοστά πληρότητας που άγγιξαν ακόμη και το 100% καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2021 και σε προορισμούς στη ηπειρωτική χώρα, κυρίως λόγω covid-19 οι ταξιδιώτες απέφευγαν τυχόν συνωστισμό σε πλοία. Τάση, που αποτέλεσε τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριων, όσο και αλλοδαπών τουριστών, αλλά παράλληλα ανέδειξε νέους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υψηλά ποσοστά πληρότητας για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών, καταγράφηκαν σύμφωνα με ρεπορτάζ και σε ξενοδοχειακές μονάδες που διέθεταν αυτοτελή βίλες ή/και bungalows.

Τη χειμερινή σεζόν, με έναρξη το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου, τα ποσοστά πληρότητας στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς άγγιξαν ακόμη και το 100%. Εικόνα που συνεχίστηκε και τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, ενώ τις ημέρες των εορτών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, λόγω των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου στους δημοφιλείς προορισμούς, καταγράφηκαν υψηλές πληρότητες ακόμη και σε μη δημοφιλείς προορισμούς. Ενώ, έντονη κινητικότητα και υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφηκαν και το τριήμερο των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με τα άνωθεν, κατανοούμε ότι τόσο λόγω πανδημίας και υγειονομικών δεδομένων , όσο και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι πλέον ταξιδιώτες δεν επιθυμούν τον συνωστισμό και αποφεύγουν τους κοινόχρηστους χώρους, επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως αυτοτελή κατοικίες ή/διαμερίσματα που είναι νομίμως εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και φέρουν αριθμό μητρώου. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η πανδημία «τροφοδοτεί» τον κλάδο της οικονομίας διαμοιρασμού – βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμική των ακίνητων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εκτός των αστικών κέντρων δεν είναι μεγάλη και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ξενοδοχειακές κλίνες σε χειμερινούς και καλοκαιρινούς προορισμούς.

Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, τον αόρατο αυτό εχθρό που έχει έρθει αντιμέτωπη όλη η παγκόσμια κοινότητα, τα δεδομένα αλλάζουν και δημιουργούν νέες τάσεις και νέα μοντέλα στο σύνολο της καθημερινότητας μας.

Η Ισπανία στοχεύει πλέον στην μετατόπιση του κέντρου βάρους που μέχρι σήμερα βρισκόταν στον μαζικό τουρισμό, σε ένα νέο μοντέλο υψηλού επιπέδου τουρισμού που δημιουργεί υψηλότερες δαπάνες ανά τουρίστα. Τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η χώρα μελετά ένα νέο μοντέλο τουρισμού εγκαταλείποντας τον μαζικό τουρισμό, ‘’αποτελεί ευκαιρία η δεδομένη στιγμή να κινηθούμε στον «ευφυή» τουρισμό’’ αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η ιδέα για ένα νέο μοντέλο τουρισμού στην Ιταλία, αποτέλεσε μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Ντράγκι την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/tourismos-h-pandimia-trofodoti-ti-vrachichronia-misthosi/?fbclid=IwAR3oGwTG9kEiEeJavg-GMQba9b7ewk4kEKWC4_QMtwWKJst2HtkWq2tJTSw

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ