Ζωντανεύουν οι εμπορικές πιάτσες στην Αθήνα – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Ζωντανεύουν οι εμπορικές πιάτσες στην Αθήνα – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Ζωντανεύουν οι εμπορικές πιάτσες στην Αθήνα – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Επιστρέφει ο αέρας στις εμπορικές μισθώσεις, η Τσιμισκή στο στόχαστρο των επενδυτών

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Ζωντανεύουν μέρα με την ημέρα οι εμπορικές πιάτσες στην Αθήνα, από τα κλειστά μαγαζιά ακόμη και στον εμπορικότερο δρόμο της Ελλάδας την Ερμού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στην επιστροφή της στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου σύμφωνα με την Cushman & Wakefield με ετήσιο μίσθωμα από 3.000€/τμ έως 3.420€/τμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διάστημα 1991-2000, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων της Ερμού αυξήθηκαν έως και 340% και το διάστημα 2002 – 2004 ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν 20 χρόνια όταν υπήρχαν οι δραχμές τα ενοίκια πλησίον της Πλατείας Κολωνακίου διαμορφώνονταν στις 50.000 δραχμές /μήνα για κάθε τετραγωνικό μέτρο, οι εποχές άλλαξαν όπως άλλαξαν οι εμπορικές πιάτσες και το είδος των καταστημάτων.

Ο εμπορικότερος δρόμος της χώρας το 2012 βρέθηκε στην 28η θέση με μέσο ετήσιο μίσθωμα στις 2.040 €/τμ, το 2013 στην 31η θέση, το 2014 στην 29η θέση, το 2016 στην 25η θέση, ενώ το 2017 στην 19η θέση με ετήσιο μίσθωμα από 2.400€/τμ έως 2.520€/τμ και τα τέλη του 2018 στην 15η θέση με ετήσιο μίσθωμα από 2.640€/τμ έως 3.240€/τμ .

Η Ερμού από τις αρχές του 2019 έχει βάλει «πλώρη» να επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα, στην οποία βρισκόταν την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, όπου το ετήσιο μίσθωμα κυμαινόταν από 3.000€/τμ έως 3.600€/τμ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και ο περίφημος «αέρας», δηλαδή η άυλη εμπορική αξία που κατέβαλλε ο νέος μισθωτής.

Στην αύξηση των ενοικίων συντέλεσαν τόσο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν στη περιοχή εν μέσω οικονομικής κρίσης . Η Ερμού τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί επενδύσεις όχι μόνο στο πεζοδρομημένο μέρος της αλλά και χαμηλότερα στο ύψος του σταθμού του μετρό Μοναστηράκι. Τα άλλοτε κλειστά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, έδωσαν τη θέση τους σε πολυτελή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με θέα την Ακρόπολη, εναλλακτικά εστιατόρια με γεύσεις από όλο τον κόσμο καθώς και boutique ξενοδοχεία. Σιγά, σιγά τα παλιατζίδικα επί της Ερμού με κατεύθυνση προς το σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο δέχονται προτάσεις από επενδυτές για να μεταφερθούν και να δώσουν τη θέση τους σε νέα καταστήματα τόσο υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και σε εμπορικά . Η Ερμού αλλάζει και αποκτά ζωή σ ΄ όλο το μήκος της, ενώ δίνει ζωή και στους όμορους δρόμους .

Ο αέρας, η άυλη εμπορική αξία που κατέβαλλε ο νέος μισθωτής έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι στην Ερμού από τα μέσα του 2017. Τις εποχές που η Ερμού βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου, οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές κατέβαλαν για τον «αέρα» από 7.000€/τμ έως και 14.000€/τμ αν το κατάστημα βρισκόταν στο πεζοδρομημένο κομμάτι και στις αρχές της Ερμού πλησίον της Πλατείας Συντάγματος. Πλέον, ο «αέρας» διαμορφώνεται στα 1.000€/ τμ .

Παρόμοια είναι και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, η Τσιμισκή έχει αφήσει πίσω του τα «Ενοικιάζεται» της περιόδου 2011-2012 και έχει περάσει στην εποχή της αυξημένης ζήτησης και της λίστας αναμονής στα μεσιτικά γραφεία αν ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα, ενώ το ετήσιο μίσθωμα αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1.680€/τμ. Παράλληλα, ο αέρας δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ στη Μέκκα του ρούχου για την συμπρωτεύουσα, ο «αέρας» σε κατάστημα που προ οικονομικής κρίσης το 2010 ήταν ακόμη και 1.000.000€, ο νέος μισθωτής το 2015 κατάβαλε 200.000€.

Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι ενοικιαστές των καταστημάτων της Τσιμισκή, έχουν στο μυαλό τους να ανοίξουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ένδυση και την υπόδηση. Στην Αγία Σοφίας, αλλά και σε παρακείμενους δρόμους, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εστίαση.

Ταυτόχρονα, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για αγορά μισθωμένων καταστημάτων με στόχο την απόδοση και την τοποθέτηση κεφαλαίων προς εξασφάλιση αλλά και για την απόκτηση της χρυσής βίζας από αλλοδαπούς όπου το αγοράζουν συνεταιρικά με επένδυση τουλάχιστον 250.000 € έκαστος.

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/blogger/zontanevoun-i-emporikes-piatses-stin-athina/?fbclid=IwAR1H-K6mTMU5yYBN0QncyXg8b9InfuPjZDonemMOeG-wOlHJDsXMhwghrl4

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ