Η αναστολή του ΦΠΑ 24% στα απούλητα κτίσματα θα σημαίνει και μείωση της τιμής; – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr
Ζήτημα το αν θα υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα διαπιστώνουν αν πραγματικά πραγματοποιούνται οι μειώσεις στις τιμές πώλησης
- Θέμης Μπάκας
Οι κατασκευαστές πιέζουν ώστε να συμπεριληφθούν και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, τη θέσπιση της έκπτωσης φόρους 40% για τις ανακαινίσεις, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» καθώς και μέτρα για να μειωθεί η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αποτελούν θετικά μέτρα και δίνουν αισιοδοξία στην οικοδομική δραστηριότητα και την κτηματαγορά γενικότερα.
Να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που καλύπτει τις μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν το επιχειρείν και οι οποίες υλοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, η Ελλάδα βελτιώθηκε μόνο στη διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη και λιγότερο κοστοβόρα. Αντιθέτως, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, διότι πλέον απαιτούνται επιπλέον πιστοποιητικά και χρόνος.
Αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα να υπάρξουν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις µεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς µέχρι σήµερα απαιτούνται 10 πιστοποιητικά προκειµένου να ολοκληρωθεί µια µεταβίβαση ακινήτου, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 153η θέση στον κόσµο, καθώς στις υπόλοιπες χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ ο µέσος όρος εγγράφων που απαιτούνται δεν ξεπερνά τα 4,7.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αλλοδαποί επενδυτές απορούν για τις απαιτούμενες διαδικασίες για μια μεταβίβαση ακινήτου, θεωρούν την διαδικασία που ακολουθείται τόσο χρονοβόρα, κοστοβόρα όσο και μη φιλική για επενδύσεις, με το κόστος των σχετικών διαδικασιών να φθάνει το 4,8% της αξίας του ακινήτου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει αν τελικά η κυβέρνηση δεχθεί τις πιέσεις των κατασκευαστών ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο οικονομικών θέλει η εξαίρεση από τον ΦΠΑ να ισχύσει μόνο για τα διαμερίσματα που θα ανεγερθούν με άδεια μεταγενέστερη της 1/1/2020, ώστε το μέτρο να λειτουργήσει ως κίνητρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Αν τελικά η κυβέρνηση δεχθεί τις προτάσεις των κατασκευαστών ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα που βάση των παραγόντων της αγοράς αριθμούν 100.000, γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Στην πλειονότητα τους, οι αγγελίες πώλησης των ακινήτων που σήμερα υπόκεινται σε ΦΠΑ αναφέρουν τη συνολική τιμή πώλησης χωρίς να διαχωρίζουν το Φ.Π.Α 24 %.
2. Οι αγοραστές που ήταν υπόχρεοι σε καταβολή Φ.Π.Α 24 %, αν είχαν προβεί σε αναζήτηση ακινήτου προ 6 μηνών και σήμερα αναζητήσουν το ίδιο ακίνητο και είναι διαθέσιμο προς πώληση, (εφόσον η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα των κατασκευαστών) θα εξοικονομήσουν το 24% της αξίας του ακινήτου;
3. Θα υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για το αν πραγματικά πραγματοποιούνται οι μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης; Θα υπάρξουν πραγματικές μειώσεις 24% στις τιμές πώλησης ή απλά κάποιες μειώσεις ;
4. Οι κατασκευαστές θα είναι υπόχρεοι να αναφέρουν την προηγούμενη τιμή πώλησης του ακινήτου και ταυτόχρονα τη νέα μειωμένη κατά 24 % τιμή του ακινήτου ;
5. Αν αριθμούν 100.000 τα ακίνητα που κινδυνεύουν να μην ισχύει η αναστολή του Φ.Π.Α όπως αναφέρουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς, τότε αν σημειωθεί πραγματική μείωση 24% στη τιμή πώλησης, θα πρέπει η μείωση των τιμών πραγματικά να γίνει αισθητή στην κτηματαγορά και τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποτελέσουν το «Μήλον της Έριδος» για την κτηματαγορά.
Η τελική διατύπωση της νομοθετικής διάταξης θα κρίνει τα νέα δεδομένα, ενδιαφέρον θα έχουν οι επιμέρους νομοθετικές διατάξεις σε περιπτώσεις όπως:
Αν η οικοδομική άδεια εκδοθεί εντός της τριετίας αναστολής του Φ.Π.Α 24 % και τελικά δεν μεταβιβαστεί, μετά το πέρας της τριετίας θα υπόκειται σε Φ.Π.Α 24%;
Σίγουρα, η αναστολή του Φ.Π.Α 24 % αποτελεί ένα θετικό μέτρο που στοχεύει στην άμεση προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία με ταυτόχρονη αναζωπύρωση της κτηματαγοράς και της πραγματικής οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της ανέγερσης νέων κατοικιών.
*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ