Φοιτητική στέγη: Ευκαιρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη – 20 χρήσιμες συμβουλές
Βασικές συμβουλές στους νέους φοιτητές και τους γονείς τους που αναζητούν στέγη, καθώς και κατευθύνσεις για τις πλέον κατάλληλες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates.
Για τη μεν Αττική συστήνει να αναζητήσουν εναλλακτικές περιοχές που μπορεί να είναι λίγο πιο μακριά από τις πανεπιστημιακές σχολές, είναι όμως κοντά στο μετρό κι έτσι η μετακίνηση δεν θα είναι δύσκολη. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι σε περιοχές στο κέντρο υπάρχουν γκαρσονιέρες έως 300€ και διαμερίσματα από 60τμ κατάλληλα για συγκατοίκηση, με δύο υπνοδωμάτια έως 500€ και ενημερώνουν πως τη φετινή χρονιά, η συμπρωτεύουσα, διαθέτει μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ανακαινισμένα, ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων
Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι φοιτητές κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας
Οι 20 βασικές συμβουλές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης σύμφωνα με το Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates
1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…).
2. Μην μισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε.
4. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
5. Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
6. Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
7. Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό πρέπει ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
8. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
9. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
10. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή
11. Οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη στη Β.Ελλάδα (Καστοριά Φλώρινα, Κοζάνη κλπ), θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα διαθέτει κοινόχρηστη ή αυτόνομη θέρμανση διότι ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.
12. Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο µίσθωµα.
13. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
14. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
15. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
16. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
17. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
18. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
19. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
20. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ