Οι 3 λόγοι που τα σπίτια της Ολλανδίας είναι τόσο ονειρικά!

Οι 3 λόγοι που τα σπίτια της Ολλανδίας είναι τόσο ονειρικά!

Οι 3 λόγοι που τα σπίτια της Ολλανδίας είναι τόσο ονειρικά!

Η Ολλανδία μπορεί να είναι περιβόητη ή διαβόητη για δεκάδες πράγματα, όμως ένα από τα ισχυρά της χαρτιά είναι το ταλέντο στην διακόσμηση. Αυτό ακριβώς θα δούμε σήμερα.

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της Ολλανδίας, αλλά και συγκεκριμένα του Άμστερνταμ, είναι ότι έχουν πολλά διατηρητέα σπίτια από τις αρχές του 20ου αλλά και του 19ου αιώνα. Τα συντηρούν σωστά και τα διακοσμούν ακόμα καλύτερα.

Μπορείς να δεις από μοντέρνα σπίτια κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, μέχρι παραδοσιακά rustic τριώροφα από καλοσυντηρημένο ξύλο και φυσικά τα απότομα σκαλιά που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των Ολλανδών. Όσο μεγάλη και να είναι η απόκλιση και η ποικιλία στην αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, κάποια χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν. Αυτές ακριβώς τις 3 στρατηγικές διακόσμησης από την Ολλανδία θα σε βοηθήσουμε να κλέψεις!

Τολμηρά αλλά όχι έντονα χρώματα

Οι Ολλανδοί είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί στο να δημιουργούν μια χρωματική παλέτα με τόλμη, χωρίς όμως να παρεμβαίνει ανάμεσα σε εσένα και την χαλάρωσή σου. Τα τολμηρά χρώματα που προτιμούν για την διακόσμηση και τις ταπετσαρίες επίπλων δεν είναι έντονα, όμως είναι αυτό που θα λέγαμε στην καθομιλουμένη «σκοτωμένα».

Το κεραμιδί, το μουσταρδί, το πετρόλ, το λαδί, το κυπαρισσί, το ματζέντα, το navy blue που τείνει προς το χρώμα του μελανιού και το γαλάζιο με γκρι (θα το βρεις και ως Air Force ή French Blue) είναι από τα βασικά τους όπλα. Συνήθως τα προτιμούν σε συνδυασμό με τοίχο ουδέτερου χρώματος και σπανίως με απαλές αποχρώσεις μπλε, πράσινου, ροζ και άλλων.

Καταλαβαίνουν πως το μινιμαλ και το μοντέρνο δεν σημαίνει κρύο και αποστειρωμένο

Μια βασική έννοια που διαχωρίζουν στο μυαλό τους είναι αυτή του μινιμαλιστικού από το βαρετό και αποστειρωμένο. Διότι ναι μεν, μπορεί να προτιμήσουν το λευκό για τους τοίχους ή αποχρώσεις του λευκού, αλλά εντάσσουν ξύλο, μέταλλο και άλλα φυσικά υλικά στην διακόσμηση.

Την ίδια στιγμή προτιμούν πολυτελή υφάσματα στις ταπετσαρίες των επίπλων, επιλέγουν φωτιστικά που θα συμπληρώσουν διακοσμητικά έναν χώρο και πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.

Μην ξεχνάμε πως οι Ολλανδοί υπήρξαν μεγάλοι θαλασσοπόροι και οι λογής εξερευνητές και φυσιοδίφες επέστρεφαν πάντα με φυτά και σπόρους στις αποσκευές τους. Αυτή η γνώση για τα φυτά περνάει στα παιδιά από μικρή ηλικία, συνήθως από τους γονείς τους. Δεν ευθύνεται το «Ολλανδικό DNA», αλλά μια βαθιά αγάπη-πολιτιστική κληρονομιά για την ανθοκομία.

Χρησιμοποιούν ξύλο, τούβλο και φυσικά υλικά

Οι Ολλανδοί πάντοτε χρησιμοποιούσαν ξύλο (και τούβλο), όμως αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι η Ολλανδία είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Τα περισσότερα σπίτια κατασκευάζονταν πάνω σε πασσάλους, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα (με μια τεχνολογική αναγωγή με μοντέρνα υλικά).

Τα ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια που αποτελούν την Ζώνη των Καναλιών, βοηθούσαν τις οικίες να μην πλημμυρίσουν και τα σπίτια στις όχθες των καναλιών ήταν και είναι τα ακριβότερα και πλέον διατηρητέα (τα διατηρητέα είναι πέτρινα και πλίνθινα με ξύλινο εσωτερικό). Το υγρό στοιχείο και οι δυσκολίες ώθησαν τους Ολλανδούς να γίνουν εξαιρετικοί συντηρητές και επεξεργαστές ξύλου. Ταυτόχρονα ο βαθύς σεβασμός τους για το περιβάλλον τους ωθεί να συντηρούν και να επαναχρησιμοποιούν το ξύλο.  Επομένως όχι μόνο το ξύλο είναι βαθιά ριζωμένο στην διακοσμητικής του κουλτούρα, αλλά συντηρούν και αναδεικνύουν αντίκες και δοκάρια από ξύλο.

Όπως βλέπεις οι Ολλανδοί έχουν γνώσεις, άποψη, παρελθόν και παιδεία γύρω από την διακόσμηση (και την τέχνη). Ενσωματώνουν το ξύλο στα σπίτια τους, διακοσμούν μοντέρνα και επιλέγουν χρώματα που κολακεύουν τον χώρο τους διαφυλάσσοντας την ηρεμία τους. Εμείς θα σε αφήσουμε με αρθρογραφία από όλο τον κόσμο να εμπνευστείς!

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ