Αγορά σπιτιού έως 100.000 ευρώ: Πού υπάρχουν ευκαιρίες για δυάρια και σε όροφο -Στοιχεία για 80 ζώνες [πίνακες]

Αγορά σπιτιού έως 100.000 ευρώ: Πού υπάρχουν ευκαιρίες για δυάρια και σε όροφο -Στοιχεία για 80 ζώνες [πίνακες]

Αγορά σπιτιού έως 100.000 ευρώ: Πού υπάρχουν ευκαιρίες για δυάρια και σε όροφο -Στοιχεία για 80 ζώνες [πίνακες]

Η αγορά ακινήτων δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε το 2020, η οποία αποδίδεται στις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας.

Πολλές οι επιλογές για αγορά ακινήτου με 100.000 ευρώ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ
21/06/2021  09:04

Το 2020 καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του -8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και κατά -2,2% σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για αγορά. Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που ξεκίνησαν, εκ νέου, το «σαφάρι» για αγορά η ενοικίαση. Από τα στοιχεία του Spitogatos που έχει δημοσιεύσει το iefimerida.gr, προκύπτει πως η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια αυξήθηκε κατά 61%, ενώ για ενοικίαση κατά 30%.

Μάλιστα, για 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον εκτοξεύτηκε… στα ύψη. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι το τι ακίνητα αναζητούν οι πολίτες, εννοώντας ποια κριτήρια θέτουν σε προτεραιότητα. Σε άλλη έρευνα που δημοσίευσε το iefimerida.gr τονίζεται ότι οι περισσότεροι στρέφονται σε «παλιά» σπίτια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, περισσότερα από 8 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες και πολύ μικρότερο ποσοστό επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα) και οικόπεδα-αγροτεμάχια. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, οι 6 στους 10 αγοραστές επέλεξαν παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Προς… ολική επαναφορά τα στεγαστικά δάνεια
Με τα ενοίκια να μην υποχωρούν, παρά την πανδημία και τη διαφαινόμενη πτώση του Airbnb το περασμένο έτος, αρκετοί στρέφονται στην εκδοχή της αγοράς ακινήτου. Στην ίδια κατεύθυνση «σπρώχνουν» και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Ακόμη μία αιτία είναι και η νέα στρατηγική των τραπεζών να «λανσάρουν» ξανά τα στεγαστικά δάνεια.

«Τα τραπεζικά ιδρύματα από το 2019 έχουν ξεκινήσει δυναμικά τη διαφήμιση για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, έπειτα από μια περίοδο που ο όρος στεγαστική πίστη είχε ξεχαστεί. Σήμερα, δεν είναι λίγα τα τραπεζικά ιδρύματα που στοχεύουν σε μερίδιο “αγοράς” χορήγησης στεγαστικών δανείων, εκμεταλλευόμενα την αύξηση των καταθέσεων κατά 17, 6 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκαν κατά 741 εκατ. ευρώ», εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι το γεγονός ότι «αν ο ενδιαφερόμενος διαθέσει ο ίδιος το 25% της αξίας αγοράς του ακινήτου και δανειοδοτηθεί το υπόλοιπο 75%, τότε σε πολλές περιπτώσεις η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου διάρκειας 30 ετών διαμορφώνεται ακόμη και στο 50% του μηνιαίου μισθώματος, αν μίσθωνε το συγκεκριμένο ακίνητο που ενδιαφέρεται να αγοράσει».

Αγορά κατοικίας με κάτω από 100.000 ευρώ – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Η ομάδα του κ. Μπάκα από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates «χτένισε» τις λίστες ακινήτων που είναι διαθέσιμα προς πώληση και δημιούργησε έναν οδηγό για 7 ζώνες της χώρας. Από τις λίστες προκύπτει ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες για αγορά ακινήτου (τουλάχιστον δύο υπνοδωματίων και από 1ο όροφο και άνω) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ακολουθούν οι 7 ζώνες όπου υπάρχουν ευκαιρίες για αγορά ακινήτου:

Βόρεια και Ανατολικά Προάστια Αττικής
Στη συγκεκριμένη ζώνη υπάρχουν ακίνητα από 60 τ.μ. αλλά και έως 120 τ.μ., ακόμα και μονοκατοικίες, με τιμές που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τα 100.000 ευρώ.

Ο πίνακας για τα Βόρεια και Ανατολικά Προάστια Αττικής:

Κεντρικά και Νότια Προάστια Αττικής
Ευκαιρίες -μεταξύ των οποίων και για ανακαινισμένα- υπάρχουν και σε Ηλιούπολη, Βύρωνα, Καρέα, Δάφνη και Καλλιθέα:

Κεντρικά και Δυτικά Προάστια Αττικής
Ακόμη περισσότερα «λαβράκια» για αγορά σπιτιού κάτω από 100.000 ευρώ φαίνεται πως υπάρχουν σε περιοχές όπως τα Λιόσια, το Περιστέρι και το Γαλάτσι (Λαμπρινή). Στη συγκεκριμένη ζώνη μάλιστα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός κατοικίας σε υψηλότερο όροφο:

Κέντρο Αθήνας
Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί, τόσο για τα ενοίκια όσο και για την αγορά ακινήτου, τη «μητέρα των μαχών». Παρά ταύτα, η ομάδα του Θεμιστοκλή Μπάκα διαπίστωσε ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να βρει αρκετά σπίτια, μεταξύ αυτών και «νεαρά» και σε υψηλούς ορόφους.

Παραδόξως στη λίστα βρίσκονται και δημοφιλείς περιοχές, όπως το Παγκράτι, τα Σεπόλια και η ευρύτερη περιοχή του Γκύζη:

Πειραιάς
Ενδιαφέρουσα ζώνη δείχνει πως είναι και αυτή του Πειραιά. Στις ενεργές αγγελίες υπάρχουν «εκπλήξεις» σχετικά νεόδμητων κατοικιών και ανακαινισμένων. Το «ατού» του Πειραιά είναι ότι η πλειοψηφία των διαθέσιμων σπιτιών είναι κατασκευής μετά το 1980-1985:


Θεσσαλονίκη
Από τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates φαίνεται ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στην -επίσης δύσκολη- ζώνη της Θεσσαλονίκης. Διαμερίσματα έως 80 τ.μ., έως τον 50 όροφο και κατασκευασμένα από το 1985 έως και νεόδμητα του 2020:

Υπόλοιπη Ελλάδα
Η ομάδα του Θέμη Μπάκα συνέλεξε στοιχεία και για αρκετές περιοχές της περιφέρειας. Μεταξύ αυτών, Πάτρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα και Κόρινθος:

link: https://www.iefimerida.gr/ellada/akinita-spitia-kato-100000-eyro-poy-ehei-eykairies?fbclid=IwAR2H-OgLmbPP1v_Uqc4WnWDFiIQUMybqOEYD_Ffbu9OxjGSs5gJSXpRAgCI

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ