Airbnb: Στα ύψη οι χειμερινές κρατήσεις μετά το πλήγμα από τα lockdown

Airbnb: Στα ύψη οι χειμερινές κρατήσεις μετά το πλήγμα από τα lockdown

Airbnb: Στα ύψη οι χειμερινές κρατήσεις μετά το πλήγμα από τα lockdown

Έντονη κινητικότητα στις κρατήσεις για δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με τις πληρότητες να κινούνται στο 80%. Ελπίδες για καλή χειμερινή σεζόν μετά τα «χτυπήματα» από την πανδημία.

akinita

Aισιόδοξη δείχνει η εικόνα για την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε χειμερινούς προορισμούς τη φετινή σεζόν, μετά από ένα εξίσου δυνατό καλοκαίρι για τον κλάδο που δέχτηκε σημαντικό «χτύπημα» από την πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 31 Οκτωβρίου οι προ-κρατήσεις στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κινούνται στο 80%, κατά μέσο όρο, με «πρωταθλητές» στις προ-κρατήσεις τα Ζαγοροχώρια που φθάνουν σχεδόν σε απόλυτη πληρότητα.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης που καταγράφονται είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή ενώ αναμένονται αυξήσεις όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και πλησιάζουμε τις ημέρες των εορτών, με τους ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι η φετινή χειμερινή σεζόν θα έχει έντονη κινητικότητα και υψηλές πληρότητες σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων, αργιών, καθώς και των εορταστικών ημερών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο το περσινό καλοκαίρι και ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν, «μονοπώλησε» το ενδιαφέρον τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών εκδρομέων, με τις κρατήσεις στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα ακόμη και το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου να καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το  80%, δεδομένου ότι σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες.

«Στον αντίποδα, οι ιδιόκτητες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς μετρούν απώλειες από 19 έως 21 μήνες από την τελευταία κράτηση που πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο τους λόγω των συνεχόμενων lockdown, τόσο του Μαρτίου 2020 όσο και στα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς» τονίζει ο κ. Μπάκας και σημειώνει ότι, ενώ οι προ-κρατήσεις για τα τριήμερα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 καθώς και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σύνολο των χειμερινών προορισμών είχαν «χτυπήσει κόκκινο» από τα μέσα Οκτωβρίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, το σύνολο των κρατήσεων ακυρώθηκαν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Η φετινή χειμερινή σεζόν χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 31 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς, είναι λιγοστά. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ακινήτων καταγράφεται σύμφωνα με στοιχεία της Airdna στην Αράχωβα (162), Καλάβρυτα (81), Ιωάννινα (241) , Καλαμπάκα (244) και Καρπενήσι (66).

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ – 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ €

ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

28/10 – 31/10

ΑΡΑΧΩΒΑ 371-690 86%
ΜΕΤΣΟΒΟ 333-452 87%
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 342-620 75%
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ 342-581 85%
ΒΥΤΙΝΑ 436-706 76%
ΛΕΒΙΔΙ 242-553 80%
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 244-432 73%
ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ 339-762 87%
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 228-428 85%
ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 526-605 85%
ΚΑΣΤΟΡΙΑ Από 314 80%
ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Από 300 97%
ΕΛΑΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 300-540 85%
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 214-408 78%

Η κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 31 Οκτωβρίου αγγίζουν το 86%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 371€ έως 690€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 45τμ, ενώ ένα chalet με 3Υ/Δ μισθώνεται προς 690€ για το σύνολο του τριημέρου.

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις φθάνουν στο 87%, ενώ οι ζητούμενες τιμές κυμαίνονται από 333€ έως 452€. Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις είναι χαμηλότερες, στο 75%, ενώ οι ζητούμενες τιμές κινούνται από 342€ έως 620€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα είναι κυρίως από 55τμ έως 75τμ και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, ένας προορισμός που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων λόγω της κοντινής απόστασης, πλέον αποτελεί ένα προορισμό που κερδίζει τη προτίμηση των εκδρομέων κάθε χρόνο. Οι προ-κρατήσεις εδώ κινούνται στο 85%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 526€ έως 605€ ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα είναι κυρίως 70τμ-80τμ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Λεβίδι. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες.  Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Λεβίδι για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 85%,76% και 80% αντίστοιχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 242€ έως και 706€ στους Αρκαδικούς προορισμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα διαμερίσματα από 35τμ έως 90τμ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από την πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών οδηγώντας τις προ-κρατήσεις στο 73%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 242€ έως 432€. 

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 85%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 228€ έως και 428€ .

link:https://www.businessdaily.gr/oikonomia/51657_airbnb-sta-ypsi-oi-heimerines-kratiseis-meta-pligma-apo-ta-lockdown

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ