Airbnb: Στάση αναμονής από τους ιδιοκτήτες – Οι τιμές στην Αττική -Ανάλυση του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Airbnb: Στάση αναμονής από τους ιδιοκτήτες – Οι τιμές στην Αττική -Ανάλυση του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Airbnb: Στάση αναμονής από τους ιδιοκτήτες – Οι τιμές στην Αττική -Ανάλυση του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Ανάλυση του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα
Προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Πολλοί ιδιοκτήτες που επέλεξαν την εκμετάλλευση του ακινήτου τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μηδενικά εισοδήματα και με ραγδαία αύξηση των ακυρώσεων. Τα ακίνητα που καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2018 ήταν 72.144 ( αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017) και τον Δεκέμβριο του 2019 άγγιξαν τις 94.592. Η υπερπροσφορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια είχε οδηγήσει ήδη πολλούς ιδιοκτήτες από τον Σεπτέμβριο του 2019 να αναζητούν άλλες διεξόδους εκμετάλλευσης των ακινήτων τους.

Του Θέμη Μπάκα (προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates)

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA, τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μείωση στις νέες κρατήσεις πάνω από 80% και μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις που είχαν γίνει, σε ποσοστό ακόμη και 90%. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, επί των πλείστων, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας από 30τμ έως 60τμ που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη χρειάζεται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια. Παράλληλα, μια δυσκολία ή/και ευκολία , θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανάλογα με το προφίλ του ενοικιαστή, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις, αλλά σε μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας δλδ μισθώσεις 4-5-6 και 12 μηνών.

Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων διατίθενται επιπλωμένα, που για έναν εργένη, νέο ζευγάρι ή/και φοιτητή, η μίσθωση επιπλωμένου ακινήτου μπορεί να εξυπηρετεί, αλλά για μια οικογένεια που έχει ήδη τον οικιακό εξοπλισμό και την επίπλωση, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διαθέτουν επιπλωμένα είναι το γεγονός ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μισθώσουν αποθήκη για την φύλαξη του εξοπλισμού και της επίπλωσης, άρα, ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος που θα πρέπει να επιβαρυνθούν. Ενώ, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σκέφτονται ότι στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, να επιστρέψουν και πάλι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο Θέμης Μπάκας (Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates)
Υψηλές καταγράφονται οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης: Οι ζητούμενες τιμές για επιπλωμένα – πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, καταγράφονται υψηλές ακόμη και αν συμπεριλαμβάνουν το κόστος των κοινοχρήστων και internet. Οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις, στις αναγραφόμενες αγγελίες, αναφέρουν ότι το ακίνητο που διαθέτουν, είναι κατάλληλο για φοιτητή. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι φοιτητές και κυρίως οι γονείς δεν θεωρούμε ότι είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν 10 ευρώ/τμ για ένα ακίνητο ισογείου ή ημιώροφου. Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις και όχι σε μισθώσεις λίγων μηνών, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης αν πραγματικά επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους και να εισπράττουν σίγουρα το μηνιαίο τους μίσθωμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tο μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης, η βραχυχρόνια μίσθωση «απαιτεί» την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη – την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα αποτελεί πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και μηνιαία λειτουργικά έξοδα (internet, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό κλπ).

Πού θα καταγραφούν οι πρώτες μειώσεις

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι οι πρώτες αισθητές μειώσεις θα είναι στις περιοχές που δεν αποτελούσαν τις top περιοχές στη βραχυχρόνια μίσθωση. Περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπως, ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη,τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλ.Αμερικής, η Πλ. Αττικής,το Γκύζι, Γούβα,το Γουδί, η Κολοκυνθού, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Ν. Κυψέλη, τα Σεπόλια καθώς και σε πολλά τμήματα της Καλλιθέα και του Ν. Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι. Περιοχές που λόγω της έξαρσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα ήταν λιγοστά και πολλοί ιδιοκτήτες αύξησαν ραγδαία τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης.
Σίγουρα μια μαζική επιστροφή ακινήτων που ήταν μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πραγματικά παραδοσιακές –μακροχρόνιες μισθώσεις, θα δημιουργήσει συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων – παραδοσιακών μισθώσεων.
Σε στάση αναμονής οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις top περιοχές βραχυχρόνιας μίσθωσης:
Γενικότερα οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα στις top πιάτσες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Εμπορικό Τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα , κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις από τις άνωθεν περιοχές, είναι ακίνητα που ανήκουν – διαχειρίζονται από εταιρείες που επιθυμούν να επιμερίσουν τη «χασούρα» τους και επιστρέφουν μέρος των διαχειριζόμενων ακινήτων στις μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας για 4-5 μήνες ή/και 1 έτος, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα – τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ως αντίκτυπο στον τουρισμό το επόμενο χρονικό διάστημα και στην οικονομία. Μη ξεχνάμε ότι τα ακίνητα στις άνωθεν περιοχές είχαν ικανοποιητικές πληρότητες και τους χειμερινούς μήνες την προ covid – 19 εποχή.
Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες που σήμερα διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚ. ΤΕΤΡ. ΜΕΤΡΑ ΟΡΟΦΟΣ Υ/Δ ΤΙΜΗ /ΜΗΝΑ ΣΕ €

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

1974

60

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

400

Βάρη

2014

60

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

500

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

58

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

500

ΓΛΥΦΑΔΑ Τερψιθέα

2010

55

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

480

ΚΑΛΛΙΕΘΑ

50

5

1

450

ΑΝΩ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

50

1

1

450

ΒΥΡΩΝΑΣ

1970

52

2

1

500

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

1980

52

3

1

500

ΓΛΥΦΑΔΑ – ΓΚΟΛΦ

2007

55

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

550

ΔΑΦΝΗ

1977

53

2

1

580

ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ

55

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

580

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

1980

60

1

2

650

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΟΤΕ

1967

34

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

380

ΒΟΥΛΑ Κάτω

1993

40

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

450

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ Τροκαντερό,

1970

60

ΙΣΟΓΕΙΟ

2

700

ΓΛΥΦΑΔΑ Γκολφ

2003

60

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

700

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

1975

50

1

1

600

ΑΛΙΜΟΣ

2010

50

5

1

630

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ Φλοίσβος

1980

35

ΗΜΙΩΡΟΦΟΣ

1

450

ΓΛΥΦΑΔΑ Κέντρο

58

1

1

750

ΠΕΥΚΗ Κάτω

1985

54

2

1

500

ΜΑΡΟΥΣΙ Κέντρο

1987

50

ΙΣΟΓΕΙΟ

1

480

ΜΑΡΟΥΣΙ Όριο Βριλησσίων

45

3

1

490

ΜΑΡΟΥΣΙ

50

3

1

700

Πηγή : E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών , Πλήρως ανακαινισμένα & επιπλωμένα

 

https://www.ert.gr/frontpage/airbnb-stasi-anamonis-apo-toys-idioktites-oi-times-stin-attiki/?fbclid=IwAR2vcTjzm8GspAJXrg1N_LRDg9w1cOkD6vVPRGwY77Q6d045bVeUX_7FNyE

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ