Ακίνητα / Αυξήσεις φωτιά στα ενοίκια την τελευταία τριετία

Ακίνητα / Αυξήσεις φωτιά στα ενοίκια την τελευταία τριετία

Ακίνητα / Αυξήσεις φωτιά στα ενοίκια την τελευταία τριετία

Άνοδος έως 30% στις τιμές των ενοικίων στην Αθήνα, την ώρα που σε όλη την Ελλάδα η αύξηση φτάνει το 7% για το 2021

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

24/1/2022

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο επιβαρυντική για τους πολίτες, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά (και μάλιστα την ώρα που κάνουν «ράλι» οι τιμές στα βασικά προϊόντα), όταν η άνοδος των τιμών των ενοικίων άγγιξε το 7% για το 2021.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφεύγει να λάβει ενισχυτικά μέτρα για όσους έχει πραγματικά ανάγκη, αποτελώντας αντιπαράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης, όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι μόλις στα 663 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία τριετία τα ενοίκια στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%, όταν ο κατώτατος μισθός μόλις κατά 2%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Ενώ από το 2007 έως και το 2011 κατεγράφη αύξηση των ενοικίων 15,20%, από το 2012 έως το 2017 κατεγράφη μείωση που άγγιξε το -25,5% και το 2018 επιστρέφουν με αύξηση 8,4% και το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το 10%.

Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20% – 30% (βλ. παραδείγματα στους Πίνακες) κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10% – 15%. Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μεγάλα ζητήματα (βλ. Πίνακα), όπως και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για το 2021 η αύξηση των ενοικίων κυμαίνεται από 3% έως 7%, σύμφωνα με την E-Real Estates.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία. Ορισμένοι από αυτούς επέλεγαν -προ κρίσης- την αγορά ακινήτου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Συνεπώς μέσα σε 10 χρόνια η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Χάσμα με την Ευρώπη

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.-27 το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές με ενοίκιο σε τιμές αγοράς το 2018 ήταν το υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου το 83,1% των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν ο μέσος όρος δαπάνης στην Ε.Ε.-27 δεν ξεπερνά το 25,1%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Καμπανάκι και από το ΔΝΤ

«Καμπανάκι» για την αύξηση των ενοικίων στην Ελλάδα έκρουσε και το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης που δημοσίευσε το καλοκαίρι του 2021, αναφέροντας ότι, σε 14 από τις 17 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που μελέτησε, οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πλήρωναν ως μίσθωμα ποσό που ήταν πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες όπου το ποσοστό είναι οριακά άνω του 40%.

Ωστόσο η έρευνα του Ταμείου κατέδειξε πως αυτή η επιβάρυνση ήταν σημαντικά μικρότερη για τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα. Δηλαδή τα πλέον οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά στην Ε.Ε. ξοδεύουν το 10% περίπου του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενοίκια.

link:https://www.avgi.gr/oikonomia/406072_ayxiseis-fotia-sta-enoikia-tin-teleytaia-trietia?fbclid=IwAR2VZN52zpXiLoFi7xmVTIbIVpv-vAzpMEmyl2s9LNASy5kNkan_ctq5gWQ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ