Ακίνητα: Η κρίση πλήττει και το Κολωνάκι

Ακίνητα: Η κρίση πλήττει και το Κολωνάκι

Ακίνητα: Η κρίση πλήττει και το Κολωνάκι

Η μεγάλη βουτιά στις τιμές ακινήτων στο Κολωνάκι αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά real estate. Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές από το 1991 μέχρι σήμερα. Αναλυτικοί πίνακες.

Ακίνητα: Η κρίση πλήττει και το Κολωνάκι

Η μεγάλη βουτιά στις τιμές ακινήτων στο Κολωνάκι αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά real estate.Οι τιμές, που είχαν δεκαπλασιαστεί σε δύο δεκαετίες, πέφτουν συνεχώς την τελευταία διετία καθώς ακόμα και καταστήματα σε δημοφιλείς δρόμους μένουν στα αζήτητα. Μικρότερη είναι η υποχώρηση στις τιμές των διαμερισμάτων, αλλά ούτως ή άλλως οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η αγορά διαμερίσματος στο Κολωνάκι κόστιζε περίπου 650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το 2000, πριν από τη μεγάλη φούσκα που δημιούργησε η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ, το κόστος είχε εκτοξευθεί στα 3.100 ευρώ ανά τ.μ. και το 2008 είχε φτάσει στα 7.000 – 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σήμερα, οι τιμές των παλαιότερων διαμερισμάτων, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα, είναι μειωμένες κατά 15% – 20% και κυμαίνονται στα 2.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ. κι ο όγκος των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλός, με συνεχώς πτωτικές τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates, oι τιμές των λιγοστών νεόδμητων διαμερισμάτων ξεκινούν από 5.500 ευρώ/τ.μ. και με δυσκολία αγγίζουν τις 7.000 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των διαμερισμάτων για μίσθωση από 70 έως 90 τ.μ. χωρίς θέα κυμαίνονται από 6,5 έως 7,88 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των ακινήτων με θέα αυξάνονται από 20% έως 50% ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Η βουτιά στην αγορά κατοικίας δεν περιορίζεται ως γνωστόν στο Κολωνάκι, αφού πανελλαδικά καταγράφεται πρωτοφανής πτώση των αγοραπωλησιών. Από 150.000 κατοικίες που πουλήθηκαν το 2008, μετά από 3 χρόνια, το 2011, ο αριθμός δεν άγγιξε τις 50.000, ενώ περισσότερο από το 85% των συναλλαγών αφορούσε μεταχειρισμένα ακίνητα.

Το 1991, η αγορά καταστήματος στο Κολωνάκι κόστιζε κατά μέσο όρο περί τα 8.500 ευρώ ανά τετραγωνικό για να ανέβει στα 17.600 ευρώ ανά τ.μ. το 2000. Λίγο πριν αρχίσει η κρίση και σταματήσει ο αλόγιστος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, οι τιμές των καταστημάτων στην Πλατεία Κολωνακίου είχαν εκτοξευθεί στα 100.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Πατριάρχου Ιωακείμ και στην Αναγνωστοπούλου έφταναν τα 80.000 ευρώ ανά τ.μ.

Σήμερα οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 40.000 ευρώ/τ.μ. και στα 25.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη πίεση. Στους υπόλοιπους δρόμους οι τιμές κυμαίνονται πέριξ των 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ήδη πολλά καταστήματα σε δημοφιλείς δρόμους όπως η Σκουφά, η Τσακάλωφ, η Ηρακλείτου και η Πατριάρχου Ιωακείμ είναι ξενοίκιαστα. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί περίπου 40% στη Σόλωνος.

Κάποιοι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεγάλους εμπορικούς χώρους είναι πρόθυμοι να μισθώσουν τα ακίνητά τους λαμβάνοντας μεν χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά με συμφωνίες παρόμοιες των εμπορικών κέντρων, δηλαδή με εξασφάλιση ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου (το ποσοστό αγγίζει το 4%).

Οι τιμές για ενοικίαση σπάνια ξεπερνούν τα 120 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, ενώ καταστήματα σε σημεία μικρής προβολής ξεκινούν από 60 ευρώ/τ.μ.

Αλλά και η αγορά γραφείων πιέζεται από τα αιτήματα των μισθωτών για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών στα ενοίκια. Η τάση για μείωση των ενοικίων έχει επεκταθεί και στις πολυεθνικές εταιρείες, ή ακόμα και σε συμβόλαια που υπογράφηκαν πριν από λίγους μήνες. Ακόμα και σε σημεία προβολής, όπου οι τιμές παλαιότερα άγγιζαν τα 30 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έχουν επιτευχθεί μειώσεις της τάξεως του 40%.

Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για μίσθωση κυμαίνεται από 8 έως 10 ευρώ/τ.μ. Ενώ οι τιμές για αγορά στις καλές περιοχές  του Κολωνακίου (πλατεία)κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ και οι υπόλοιπες από 2.500 έως 4.000, σύμφωνα με την E-Real Estates.


***Αναλυτικά οι πίνακες με τις τιμές των ακινήτων στο Κολωνάκι δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”.

Φώτης Κόλλιας[email protected]

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ