Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Ξεπερνούν και το 50% οι αποκλίσεις ανάμεσα σε εμπορική και αντικειμενική

Διαμερίσματα στην Αθήνα

Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα φέρει η αναπροσαρμογή των αξιών, που θα γίνει μέσα από τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο θα είναι η όποια διαδικασία εξισορρόπησης να μην έχει αντίκτυπο στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και στους λοιπούς φόρους που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις πιο λαϊκές περιοχές.

Airbnb και Golden Visa έχουν εκτινάξει τα πωλητήρια τόσο στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τη διαφορά μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών να παραμένει διψήφια», εξηγούν χαρακτηριστικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος πρώτου ορόφου, πενταετίας, 90-110 τ.μ., στον Άγιο Δημήτριο υπολογίζεται στις 2.300 ευρώ/τ.μ., όταν η αντικειμενική αξία του κυμαίνεται μεταξύ 900-1.125 ευρώ/τ.μ.

Πώς υπολογίζεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων

Αξίζει να επισημανθεί πως για τον υπολογισμό της κατώτερης και της ανώτερης αντικειμενικής αξίας έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά του ακινήτου: 1ος όροφος, μία πρόσοψη, συντελεστής εμπορικότητας 1, επιφάνεια βοηθητικών 0 τ.μ και κύριων χώρων 100 τ.μ. , παλαιότητας 5ετίας.

Υποψήφια για διψήφια αύξηση αντικειμενικών αξιών είναι και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με πλέον χαρακτηριστικές τις Δραπετσώνα (οι εμπορικές τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 49,71%) Πετρούπολη (46,92%), Κηφισιά (45,31%) και Δάφνη (44,05%) , ενώ την επόμενη θέση μοιράζονται από κοινού Αιγάλεω και Ίλιον με απόκλιση της τάξεως του 43,75%.

Στη Θεσσαλονίκη, η Σίδνος είναι αυτή που σύμφωνα με τα στοιχεία του –E-Real Estates εμφανίζει τη μεγαλύτερη ψαλίδα με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να υπολογίζονται στα 900 ευρώ έναντι αντικειμενικής αξίας 412-487μ ευρώ /τ.μ ενώ κατά πόδας ακολουθεί ο Λαγκαδάς με απόκλιση περίπου 34,55%.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών καταγράφεται στο Ρέθυμνο Κρήτης, με τα πωλητήρια να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1.950 ευρώ /τ.μ όταν η τιμή που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κυμαίνεται ανάμεσα στα 680-1040 ευρώ/ τ.μ (46,67%). Ακολουθεί το Άργος με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.150 ευρώ /τ.μ και αντικειμενική στα 487-825 ευρώ /τ,μ ενώ στην πεντάδα συμπληρώνουν οι Λαμία, Κόρινθος και Καλαμάτα με αποκλίσεις πέριξ του 26,15% , του 25,33% και του 25,03% αντίστοιχα.

https://www.star.gr/eidiseis/oikonomia/485556/allazoyn-oi-antikeimenikes-axies-poy-tha-ayxhthoyn?fbclid=IwAR30wN1VGztJwXh3gxHypKe8pmINDIILbbwLEsZdAIWW7imGqq4rkudrJFA

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ