Ακίνητα: Πώς επηρεάζουν την οικιστική ανάπτυξη επενδύσεις σαν της Microsoft στο Λαύριο – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Ethnos.gr

Ακίνητα: Πώς επηρεάζουν την οικιστική ανάπτυξη επενδύσεις σαν της Microsoft στο Λαύριο – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Ethnos.gr

Ακίνητα: Πώς επηρεάζουν την οικιστική ανάπτυξη επενδύσεις σαν της Microsoft στο Λαύριο – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Ethnos.gr

Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων τόσο προς ενοικίαση, όσο και ως προς πώληση, σίγουρα θα γεννηθούν ανάγκες ανοικοδόμησης στο Λαύριο

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Oι κάτοικοι του Λαυρίου, είναι κυρίως οικογένειες εργατών που εργάζονταν σε βιομηχανίες και εργοστάσια πριν την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής π.χ. Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον. Ενώ, πλέον, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της περιοχής απασχολούνται σε εταιρείες που σχετίζονται με το λιμάνι, parking σκαφών, facilities και στον κλάδο της αλιείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιοχής, είναι κυρίως υπάλληλοι του Δήμου Λαυρεωτικής μετά την συγχώνευση του Δήμου Λαυρίου και του Δήμου Κερατέας, καθώς και υπάλληλοι της εφορίας που πλέον έχουν μεταφερθεί στην Παλλήνη. Τα εισοδήματα των εργαζομένων στη περιοχή είναι μικρά με υψηλό ποσοστό ανεργίας μετά την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής στις αρχές του 2000.

Σίγουρα η απόφαση επένδυσης της Microsoft να εγκαταστήσει το σύμπλεγμα των τριών data center στη περιοχή και συγκεκριμένα στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως εγκαταστάσεις φάντασμα που θυμίζουν άλλες εποχές και την ξεχωριστή ιστορία της περιοχής, θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή του Λαυρεωτικού Δήμου.

Η επένδυση αυτή θα λειτουργήσει «διαφημιστικά» για την περιοχή και λογικό είναι στο άμεσο μέλλον να αναμένουμε παρόμοιες ενέργειες και από άλλες εταιρείες, τόσο εγχώριες, όσο και αλλοδαπές που θα θελήσουν να βρεθούν «επαγγελματικά» κοντά στον Αμερικανικό κολοσσό.

Ανάγκη ανοικοδόμησης στην Λαυρεωτική

Η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση στο Λαύριο, είναι πάρα πολύ μικρή βάση των αγγελιών ακινήτων. Το ζητούμενο μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 4,3€/τμ έως 6,6€/τμ. Μόνον το 38,8% των διαθέσιμων ακινήτων προς μίσθωση είναι άνω των 75 τμ κατάλληλα για οικογένειες , ενώ το υπόλοιπο αφορά ακίνητα έως 65 τμ .

Οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων 70τμ – 110τμ άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2018, κυμαίνονται από 1.222€/τμ έως 1.644€/τμ. Ενώ, οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων με έτος κατασκευής το 1990, ξεκινούν από 800€/τμ.

Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων τόσο προς ενοικίαση, όσο και ως προς πώληση, σίγουρα θα γεννηθούν ανάγκες ανοικοδόμησης – ανέγερσης κατοικιών στη περιοχή για να φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους στη Microsoft καθώς και των εταιρειών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν την κίνηση του Αμερικανικού κολοσσού.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, για να λειτουργήσει ορθά και να αποκομίσει τα μέγιστα ο Δήμος Λαυρεωτικής από την πολλά υποσχόμενη επένδυση στη περιοχή, θα πρέπει να συνδεθεί το Λαύριο μέσω της επέκτασης της Αττικής Οδού και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το αστικό κέντρο της Αθήνας.

Η ανοικοδόμηση στη περιοχή και ταυτόχρονα οι ενδεχόμενες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, θα συντελέσουν στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής τόσο διότι θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη περιοχή, όσο και λόγω του καλύτερου επιπέδου διαβίωσης .

Παράλληλα, στο Δήμο Λαυρεωτικής για να υπάρξει δυνατότητα ανοικοδόμησης και ανάπλασης, θα πρέπει να επανεξετασθούν τα νομοθετικά πλαίσια που ορίζουν τους ορεινούς όγκους και τους 42 οικισμούς «αυθαιρέτων» με περισσότερα από 10.500 σπίτια, καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη των 10.000 στρεμμάτων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε πόλεις της ΕΕ (π.χ. στο Λονδίνο στη περιοχή Barnsbury στο δήμο Islington) όπου εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών με ταυτόχρονες παρεμβάσεις ανάπλασης, άλλαξαν τις αξίες των ακινήτων και γενικότερα το status της ευρύτερης περιοχής διότι απευθύνονταν πλέον σε τελείως διαφορετικό από άποψης οικονομικής ευχέρειας κοινό.

Η ανάπτυξη της επένδυσης αναζητώντας επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή εκτός από το σύμπλεγμα των τριών data center που θα εγκατασταθούν στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπλασης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Το άνωθεν μοντέλο ανάπλασης που θα λάβει χώρα στο Λαύριο, μπορεί να συσχετίζεται με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το 2019 για την ανάπλαση της παραθαλάσσιας περιοχής Λιπάσματα (Κερατσίνι – Δραπετσώνα) που σχεδιάζετε να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας έκτασης 640 στρεμμάτων αλλάζοντας τη μέχρι τώρα εικόνα μια έρημης υποβαθμισμένες περιοχής με ερείπια.

Η παραθαλάσσια περιοχή Λιπάσματα, μετά την ανάπλαση θα αποκτήσει τις δομές για την δημιουργία της Πειραϊκής Ριβιέρας που θα ξεκινά από το Νέο Φάληρο περιλαμβάνοντας το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά , ενώ η πλήρης ανάπτυξη του μπορεί να επηρεάσει και την Ελευσίνα. Οποιαδήποτε επένδυση με παράλληλες αναπλάσεις – υποδομές σε περιοχές που πολλές  απ΄αυτές για πολλά χρόνια παράμεναν ξεχασμένες ενώ βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Ν.Αττικής, εύκολα κατανοούμε ότι θα επηρεάσει θετικά την οικιστική ανάπτυξη όλων των όμορων περιοχών.

link: https://www.ethnos.gr/oikonomia/134136_akinita-pos-epireazoyn-tin-oikistiki-anaptyxi-ependyseis-san-tis-microsoft-sto

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ