Ακίνητα: Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για αγορές
Η πολιτική ένταση των τελευταίων εβδομάδων οδήγησε σε αύξηση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν οι μεσίτες. Ωστόσο, οι ίδιοι επισημαίνουν πως η αναταραχή δε μεταφράστηκε σε σοβαρή αύξηση των συναλλαγών. Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.
Δημοσιεύθηκε: 22 Δεκεμβρίου 2014 – 10:00
Τις πρώτες ημέρες της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε από την έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε πράγματι αύξηση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, αλλά η κατάσταση σήμερα εμφανίζει σχετική ισορροπία.
Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση μεγάλων μεσιτικών γραφείων τα οποία παρακολουθούν την αγορά της Αττικής οι οποίοι επισημαίνουν πως οι όποιες συναλλαγές αφορούν κυρίως μικρής αξίας ακίνητα σε περιοχές που οι τιμές έχουν υποστεί μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Ε- Real Estates, δηλώνει πως τις πρώτες ημέρες αυξήθηκαν τα τηλεφωνήματα, «κυρίως από ανθρώπους που είχαν να διαθέσουν περί τα 20.000 έως 50.000 ευρώ». Βέβαια, τα τηλέφωνα δε μεταφράζονται σε συναλλαγές αν και το δίκτυο της E-Real Estates πραγματοποίησε ορισμένες μέσα στον Δεκέμβριο (π.χ. σε Καλλιθέα). «Το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών επικεντρώνεται σε περιοχές όπως η Πετρούπολη, το Αιγάλεω και γενικά τα Δυτικά Προάστια, καθώς και περιοχές του κέντρου (Νεάπολη, Εξάρχεια) και σε Μοσχάτο, Καλλιθέα, κ.α.» λέει ο κ. Μπάκας. Ο ίδιος επαναλαμβάνει «πως τα τελευταία χρόνια η αγορά δε λειτουργεί με όρους προσφοράς και ζήτησης, αλλά στην ουσία σύρεται από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογία».
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) επιβεβαιώνουν το βαρύ κλίμα στην αγορά. Οι επενδύσεις σε κατοικίες συνεχίζουν να μειώνονται µε υψηλούς ρυθμούς (-51,0% το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014), «αν και οι σχετικοί δείκτες προοιωνίζονται σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών πιέσεων στην αγορά κατοικίας».
Οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες, τις τιμές και τα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων συνεχίστηκαν το 2014, αν και µε ελαφρά χαμηλότερους ρυθμούς, σύμφωνα με την ίδια έκθεση με την ΤτΕΕΛΛ +2,20% να επισημαίνει πως «βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κτηματαγοράς το 2014 είναι η ιδιαίτερα περιορισμένη ζήτηση και ο μεγάλος αριθμός των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων» που αποδίδονται «στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, στη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας µε δεδομένους τους αυστηρούς όρους της τραπεζικής χρηματοδότησης».
Σωρευτικά από το 2008 (µέσο επίπεδο) έως το γ’ τρίµηνο του 2014 οι τιµές των διαµερισµάτων µειώθηκαν κατά 37,1%, ενώ η υποχώρηση των τιµών ήταν εντονότερη στα δύο µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και για τα παλαιότερα και µεγαλύτερου εµβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.
Οι πτωτικές τάσεις στις τιµές των κατοικιών ενδέχεται να συνεχιστούν και τα επόµενα τρίµηνα, αλλά µε σχετικά πιο συγκρατηµένους ρυθµούς, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ +2,20%.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ