Ακίνητα: Το μοντέλο των αναπλάσεων και το Αθηναϊκό «down town»

Ακίνητα: Το μοντέλο των αναπλάσεων και το Αθηναϊκό «down town»

Ακίνητα: Το μοντέλο των αναπλάσεων και το Αθηναϊκό «down town»

Έχουμε εισέλθει άραγε στον… αστερισμό των Αναπλάσεων; Και πως μπορούν αυτές να επηρεάσουν τις συνθήκες στην κτηματαγορά και τις διαθέσεις των υποψήφιων επενδυτών; Επιστρέφει το κέντρο της πρωτεύουσας, το λεγόμενο Αθηναϊκό down town, στο επίκεντρο;

Ακίνητα: Το μοντέλο των αναπλάσεων και το Αθηναϊκό «down town»

 

Αναμφίβολα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, είτε σε επίπεδο προθέσεων και διεργασιών είτε και στην πράξη, που σχετίζεται με την αναβάθμιση του λεγόμενου κέντρου των πόλεων, έστω και λίγο… πιο μακριά από τον κεντρικό αστικό ιστό, τόσο στην Αθήνα όσα και σε άλλες πόλεις.

Κατά πόσο αυτές οι αναβαθμίσεις προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια, αν και όπως λέγεται στην αγορά, ήδη κάποιοι real estate επενδυτές έχουν δείξει τις προθέσεις τους καθώς ψάχνουν ακίνητα σε καλή τοποθεσία, στο κέντρο σχετικά της πόλης, κοντά σε υποδομές και δίκτυο του Μετρό.

Βέβαια, τα προς πώληση ακίνητα ή διαμερίσματα δεν είναι πολλά και αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με τη διαθεσιμότητα όσο όμως και με το γεγονός πως οι πωλητές δεν βιάζονται, περιμένουν να βρούνε καλύτερες προσφορές από υποψήφιους αγοραστές ποντάροντας και σε βελτίωση αποτιμήσεων μέσω της αντίστοιχης βελτίωσης της «εικόνας της πόλης» από τις αναπλάσεις.

Αξίζει στο σημείο αυτό να καταγράψουμε και την εκτίμηση του κ. Θ. Μπάκα, προέδρου του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, για τις «γειτονιές» της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, περιοχές όπως «Γκύζη και Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, ενώ στον Βοτανικό θα συντελεστεί ο πιο σημαντικός όγκος επενδύσεων από τη διπλή ανάπλαση το κέντρο της Αθήνας».

Η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την  Αττική, όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος» για τους επενδυτές προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Οι συνολικές παρεμβάσεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Περιοχές όπως το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης.

Κατά τον ίδιο, ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Η παρέμβαση σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει την σημερινή εικόνα και θα την μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η διπλή ανάπλαση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 3-4 χρόνια. Εκτιμάται ότι το κατασκευαστικό έργο θα ξεκινήσει στο τέλος του 2021, αφού ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές μελέτες. Η ανάπτυξη θα γίνει βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον νομικές εντάσεις και προσφυγές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υλοποίησή του.

Όπως σημειώνουν άλλα στελέχη της κτηματαγοράς, αυτό και μόνο το έργο, δηλαδή της Διπλής Ανάπλασης, θα μπορούσε να επιφέρει αναπτυξιακή έκρηξη στην αγορά ακινήτων της πόλης, καθώς προβλέπει τη δημιουργία δυο υπερτοπικών μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών, εμπορικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό.

Σε αυτήν, μπορούν να προστεθούν οι τάσεις εξωραϊσμού του κέντρου της πρωτεύουσας, το έργο ανάπλασης στο λόγο του Στρέφη που πραγματοποιεί στην περιοχή ο Δήμος Αθηναίων μαζί με την Prodea, δρομολογούμενες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην «καρδιά» της Αθήνας, το μοντέλο του Airbnb και άλλα projects που μπορούν να αναθερμάνουν τη ζήτηση για real estate μέσα στο… κλεινόν άστυ.

link: https://www.insider.gr/epiheiriseis/real-estate/155460/akinita-montelo-ton-anaplaseon-kai-athinaiko-down-town

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ