Αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση

Αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση

Αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση

Νέο καθεστώς για τα διαμερίσματα που επιλέγουν τη λύση της αυτόνομης θέρμανσης έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, η θέσπιση μάλιστα του οποίου βρίσκεται στην τελική ευθεία. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου του ΥΠΕΝ για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή, και θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις για την αυτονόμηση ενός διαμερίσματος, αλλά και σε ποια έξοδα της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας θα συμμετέχει έκτοτε.

Ειδικά για τη συμμετοχή στα έξοδα, η διάταξη προβλέπει πως η αυτονομημένη κατοικία θα απαλλάσσεται από το κόστος κατανάλωσης καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης. Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται από τις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές (δηλαδή τη συντήρηση) και έκτακτες (όπως επισκευές).

Τον Δεκέμβριο του 2016, με τον νόμο 4447 το ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο για την αυτονόμηση μεμονωμένων διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Έως τότε, για την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, ήταν απαραίτητη η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50% συν ενός συνιδιοκτήτη. Ωστόσο, ο νόμος 4447 δεν καθόριζε αν (και με ποιον τρόπο) το διαμέρισμα θα συνέχιζε να επιβαρύνεται από τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη διάταξη στον νόμο για το δομημένο περιβάλλον δημιουργείται ένα πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο για το θέμα. Έτσι, στη διάταξη επαναλαμβάνεται πως μεμονωμένες ιδιοκτησίες μπορούν να αυτονομηθούν χωρίς την έγκριση του 50% συν ενός συνιδιοκτήτη, με τον όρο όμως ότι βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου. Επομένως, για τη μόνιμη αποσύνδεση ενός διαμερίσματος από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου, προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση ενός ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος από το υπάρχον δίκτυο.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που θα αυτονομήσουν το διαμέρισμά τους προφανώς θα αναλάβουν οι ίδιοι τη σχετική δαπάνη, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να μονώνουν τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που τυχόν διέρχονται από αυτό, ώστε να μην επηρεάζεται η θέρμανση των υπόλοιπων διαμερισμάτων.

Πάντως, ήδη από την ψήφιση του νόμου 4447 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε αντιδράσει στην αποχώρηση από την κεντρική θέρμανση των κτηρίων χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ