Ανοιχτή «πληγή» για το λιανεμπόριο τα νέα μέτρα προβληματισμός για τα υψηλά ενοίκια

Ανοιχτή «πληγή» για το λιανεμπόριο τα νέα μέτρα προβληματισμός για τα υψηλά ενοίκια

Ανοιχτή «πληγή» για το λιανεμπόριο τα νέα μέτρα προβληματισμός για τα υψηλά ενοίκια

Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι λιανέμποροι οι οποίοι δεν βλέπουν να βγαίνουν γρήγορα από την κρίση.

Ανοιχτή «πληγή» για το λιανεμπόριο τα νέα μέτρα προβληματισμός για τα υψηλά ενοίκια

Ειρήνη Θεοφανίδου
09.11.2021

Όπως λένε “οι τιμές των ενοικίων που βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα ειδικά για καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και μεγάλης προβολής, αλλά και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί χωρίς Lockdown να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον”.

Το εγχώριο λιανεμπόριο παλεύει να ανακτήσει το χαμένο -λόγω της πανδημίας- έδαφος και η κόντρα μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των ενοικιαστών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Eπαγγελματίες της αγοράς αναφέρουν στο ered.gr ότι “αναζητείται ισορροπία στον κλάδο του retail όπου τα καταστήματα πρώτης προβολής που φυλοξενούν στην πλειονότητά τους μεγάλες αλυσίδες αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους ενώ σε δευτερεύουσες οδούς σε αρκετές περιπτώσεις οδεύουν ολοταχώς προς το λουκέτο”.

Η κίνηση, μάλιστα, αυτές τις ημέρες όπου έχουν ξεκινήσει οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι υποτονική και όπως λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης“με ή χωρίς μέτρα η αγοραστική κίνηση όπως αναμενόταν είναι ισχνή. Οσοι άνοιξαν την περασμένη Κυριακή αμφιβάλλω εάν οι εισπράξεις τους κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδά τους. Όμως οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν, πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα”.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates που παραχώρησε στο ered.gr οι ζητούμενες τιμές για καταστήματα μεγάλης προβολής στην οδό Ερμού κυμαίνονται σήμερα από €220 μέχρι €270 το τετραγωνικό μέτρο τον μήνα ενώ για την οδό Βουκουρεστίου διαμορφώνονται στα €200 / τ.μ / μήνα.

Σε αρκετά χαμηλότερα, αλλά “τσουχτερά” για την μετά Covid-19 εποχή επίπεδα κινούνται οι τιμές για καταστήματα “φιλέτα” στο Κολωνάκι. Ειδικότερα, για στην Πατριάρχου Ιωακείμ ξεκινούν από €60 το τετραγωνικό μέτρο έως και €90 ενώ στην Τσακάλωφ οι τιμές είναι μεταξύ €80 και €90 το τ.μ τον μήνα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας υπογραμμίζει εξάλλου ότι “πολλά καταστήματα ειδικά υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν κατορθώσει έως σήμερα να πληρώσουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος για το σύνολο των μηνών που είχαν ενταχθεί στα μέτρα της πολιτείας λόγω των παρατεταμένων lockdown”. Οπως λέει ο ίδιος “το προηγούμενο διάστημα ελάχιστοι ιδιοκτήτες καταστημάτων δέχθηκαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθώματος ιδιαίτερα στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», ενώ, οι εισοδηματικές απώλειες από τα μισθώματα άγγιξαν ακόμη και τους 10 μήνες” .

Οι νέες αφίξεις και ανακαινίσεις καταστημάτων

Επώνυμες φίρμες του λιανεμπορίου κάνουν την εμφάνισή τους στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας ξοδεύοντας εκατομμύρια για επενδύσεις ποντάροντας κυρίως στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Την τιμητική του είχε τους προηγούμενους μήνες ο κλάδος των αθλητικών ειδών στην οδό Ερμού, αλλά και ισχυρά brands όπως οι Ηermes, Prada, Dior και Cartier στην οδό Βουκουρεστίου. Ο ελληνικός τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά, βέβαια, το καλοκαίρι του 2021 και η πρωτεύουσα “καλωσόρισε” αρκετές εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι έβαλαν το χέρι στην… τσέπη όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να επαναφέρουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 125,4% τον Αύγουστο φθάνοντας τα €3.112 εκατ. έναντι €1.381 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά €3.789 εκατ. (135,7%) και διαμορφώθηκαν στα €6.582 εκατ.

link: https://ered.gr/blog/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ