Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών

«Ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σειρά έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2020.

Ελένη Μπότα

Προ ημερών εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το μεγαλύτερο από τα έργα αφορά στην κατασκευή 3.000 φοιτητικών κατοικιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι άλλες 1.000 στην πόλη του Ηρακλείου.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Θράκης έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό ΣΔΙΤ ύψους 105,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχωρά στην ανάπτυξη του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στην Νέα Ιωνία Βόλου, όπου θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες. Επίσης στην Λαμία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προωθεί την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών κι ερευνητικών υποδομών. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 116 εκατ. ευρώ.

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και διαχείριση φοιτητικών κατοικιών έχουν αναλάβει και ιδιώτες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αρχή έγινε από την Prodea Investments, η οποία επένδυσε σε ιδιόκτητα ακίνητα στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από μερικούς μήνες η Premia απέκτησε από την Dimand συγκρότημα 58 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, ενώ λίγο πριν την εκπνοή του 2021 προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση δύο αυτοτελών ακινήτων και του δικαιώματος μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ενός τρίτου.

Τα ακίνητα λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, είναι συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ., και αποτελούνται συνολικά από 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments).

Ειδικότερα, το ακίνητο στην Θεσσαλονίκη (επί της οδού Βαλαωρίτου 10) αποτελείται από 85 διαμερίσματα, στην Πάτρα (κέντρο της πόλης) αποτελείται από 49 διαμερίσματα και στην Αθήνα (Κυψέλη) από 19 διαμερίσματα.

Οι φοιτητικές κατοικίες αποτελούν το είδος του ακινήτου με υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με έρευνα που που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων των φοιτητικών το 2021 σε σχέση με το 2020 ήταν διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 12,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E Real Estates, oι τιμές στην Αθήνα το 2021 κατέγραψαν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Καλλιθέα, στο Νέο Κόσμο, το Παγκράτι, του Ζωγράφου και τα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260 ευρώ έως 360ευρώ/μήνα, ενώ το 2021 καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. Αυξήσεις καταγράφησαν και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 350 ευρώ/μήνα έως και 550ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, όταν το 2020 το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330 ευρώ/μήνα έως και 400€/μήνα.

Την αυξητική τάση ακολούθησε και ο Πειραιάς που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές. Οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις καταγράφησαν αυξήσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης ακόμη και 43% σε σχέση με το 2020.

link: https://thecaller.gr/ellada/anigi-o-dromos-gia-tin-kataskevi-fititikon-katikion/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ