Ανθεκτικές οι τιμές στα νεόδμητα – Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα (Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates)

Ανθεκτικές οι τιμές στα νεόδμητα – Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα (Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates)

Ανθεκτικές οι τιμές στα νεόδμητα – Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα (Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates)

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 13:09

Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται πλέον σε ακίνητα έως 15 ετών, ακίνητα που ανεγέρθηκαν μετά το 2003,  95 -105 τμ, 2  Υ/Δ, parking, αποθήκη και βρίσκονται πλησίον των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα*

[email protected]
*Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Αν και στο περιθώριο της αγοράς κατοικίας παραμένουν περίπου 50.000 – 60.000 νεόδμητες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί το 2009-2010 και δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ, ταυτόχρονα οι τιμές τους παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα. Μη ξεχνάμε ότι η μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα άγγιξε πανελλαδικά κατά μέσο όρο 38 % και στην Αθήνα 42 % χωρίς να λείπουν και ακραία φαινόμενα που άγγιξαν και το 55%-60% όταν πρόκειται για ακίνητα μεγάλης επιφάνειας στα Βόρεια προάστια .

Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται πλέον σε ακίνητα έως 15 ετών, ακίνητα που ανεγέρθηκαν μετά το 2003,  95 -105 τμ, 2  Υ/Δ, parking, αποθήκη και βρίσκονται πλησίον των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 50.000 – 60.000 αδιάθετα ακίνητα που ονομάζουμε νεόδμητα , δύσκολα μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε ότι είναι πλέον νεόδμητα παρότι δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ αλλά πλέον είναι ακίνητα που αγγίζουν την δεκαετία.

Η αγορά ακινήτων σήμερα παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στις τιμές σε σχέση με το παρελθόν, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016 οι τιμές στα πραγματικά νεόδμητα ακίνητα ( έως 5 ετών) αυξήθηκαν κατά 2 % σε σχέση με το 2015 ενώ το 2017 ήταν σχεδόν αμετάβλητες. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ότι η αγορά κατοικίας οδεύει προς σταθεροποίηση μετά τη ραγδαία πτώση του 2009.

Η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε από μερικούς κατασκευαστές νεόδμητων κατοικιών λόγο της βελτίωσης του κλίματος σε σχέση με το παρελθόν και λόγο της ολοκλήρωσης του καθοδικού κύκλου . Η άνοδος των τιμών στα νεόδμητα ακίνητα προκαλούν εντύπωση δεδομένου ότι η ζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε παλαιά ακίνητα και ευκαιρίες που δημιουργούνται στιγμιαία. Το 2017, το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που βρήκαν μνηστήρα σε ποσοστό ακόμη και 90 %, αφορούσαν ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών που πολλές φορές έχρηζαν ανακαίνισης . Σε ποσοστό μόλις 6 %  αφορούσαν ακίνητα πραγματικά νεόδμητα

Πλέον οι κατασκευαστές έχουν διαφοροποιήσει τη λογική τους, εν αναμονή καλύτερων εποχών στην κτηματαγορά, είτε απέχουν ολοκληρωτικά από τις κατασκευαστικές εργασίες, είτε ολοκληρώνουν τις ημιτελείς οικοδομές εφόσον έχουν εξασφαλίσει τη πώληση τουλάχιστον όσον διαμερισμάτων απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών . Οι υπόλοιποι κατασκευαστές είτε απέχουν από την ανέγερση νέων οικοδομών είτε στρέφονται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, που παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση από το εξωτερικό στα νησιά μας.

Το 2017, είναι η πρώτη χρονιά μετά από 10 χρόνια που ξεκίνησαν 2 νέες οικοδομές στο Π. Φάληρο και στην Άνω Γλυφάδα, περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών κυρίως για την χρήση της άδειας διαμονής ( Χρυσή Βίζα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες, με τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2008-2016 να αγγίζουν τα 23,6 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν ξεπέρασαν το 0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2007 (25 δισ. ευρώ).

Πηγή : https://www.naftemporiki.gr/story/1324355/anthektikes-oi-times-sta-neodmita

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ