Αποδράσεις Airbnb στα παράλια Αττικής, η διέξοδος για αυτό το Πάσχα

Αποδράσεις Airbnb στα παράλια Αττικής, η διέξοδος για αυτό το Πάσχα

Αποδράσεις Airbnb στα παράλια Αττικής, η διέξοδος για αυτό το Πάσχα

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης για κατοικίες σε παραλιακές περιοχές της Αττικής μετά την απαγόρευση εξόδου. Ποιες είναι οι τιμές και οι πληρότητες.

akinita-attiki

Ενισχυμένη η αγορά Airbnb στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής από την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα πλάνα όσων ήθελαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Οι πληρότητες σε διαμερίσματα και αυτοτελή σπίτια που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στις σχετικές πλατφόρμες σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν ακόμα και το 90%, ενώ και οι τιμές έχουν «εκτοξευθεί». Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2019 οι τιμές στις εν λόγω περιοχές κυμαίνονταν σε 30-40 ευρώ ανά διανυκτέρευση, σήμερα μπορεί να φτάσουν έως και τα 516 ευρώ.

Παραθαλάσσιες περιοχές, όπως Ωρωπός, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κινέτα, Παλαιά Φώκαια, Λούτσα και Λαύριο καταγράφουν υψηλές πληρότητες για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.

Ειδικότερα, στο Σούνιο η πληρότητα φτάνει το 77% πληρότητα για κατοικίες – διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.  Στην Παλαιά Φώκαια και στην Αρτέμιδα – Λούτσα το 72%, στην Αίγινα το 79%, στο Λαύριο το 76% και στο Πόρτο Ράφτη το 81%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων σημειώνουν ο Ωρωπός με 90% και η Βραυρώνα με 93%.

Καταγράφοντας αυτή την μεγάλη ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα (30 Απριλίου έως και 5 Μαΐου οι τιμές στις περιοχές αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

Περιοχή Ζητούμενη Τιμή* 
ΣΟΥΝΙΟ 270-516
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ 220-380
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 180-470
ΑΙΓΙΝΑ 190-560
ΩΡΩΠΟΣ Έως 506
ΒΡΑΥΡΩΝΑ Από 240
ΑΡΤΕΜΙΔΑ / ΛΟΥΤΣΑ 165-360
ΛΑΥΡΙΟ 219-590
ΚΙΝΕΤΑ Έως 380

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής αφορά 3 διανυκτερεύσεις (30/04-03/05) καιπροκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, Θεμιστοκλής Μπάκας το 2019, τα προάστια του Ν.Αττικής επέλεγαν οι συμπολίτες μας που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να επιλέξουν μακρινότερους προορισμούς και τα επέλεγαν για 2-3ημέρες ή/και για μόνο μια διανυκτέρευση σε αυτοτελή διαμερίσματα με κόστος που κυμαινόταν από 30€ έως 40€/διανυκτέρευση.   

«Πολλοί επέλεγαν να βρεθούν αυτές τις άγιες ημέρες στα χωριά τους ή/και να ταξιδέψουν όπως συνήθως προβλεπόταν σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με θρησκευτικό χαρακτήρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2019 οι πληρότητες σε προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα ξεπερνούσαν το 80%, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη που επέλεγαν την Κέρκυρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα, ενώ την ίδια απήχηση είχε και η Τήνος, όπως σταθερά άλλωστε συνέβαινε την προ covid-19 εποχή», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

«Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υψηλές πληρότητες που καταγράφουμε, αφορούν διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) που οι ιδιοκτήτες / διαχειριστές  τα διαθέτουν με δωρεάν πολιτική ακύρωσης – δηλαδή χωρίς καμία χρέωση σε περίπτωση ακύρωσης και χωρίς προκαταβολή. Οι πληρότητες που καταγράφονται δεν αποτελούν «κλειδωμένες» κρατήσεις, αλλά καταγράφουν μια επιθυμία – τάση για το τριήμερο του Πάσχα. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα διαθέσιμα ακίνητα αριθμητικά δεν είναι πολλά στην εκάστοτε περιοχή» τονίζει ο κ. Μπάκας.

link:https://www.businessdaily.gr/oikonomia/41136_apodraseis-airbnb-sta-paralia-attikis-i-diexodos-gia-ayto-pasha

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ