Χαμηλότερα έως 25% τα φοιτητικά ενοίκια

Χαμηλότερα έως 25% τα φοιτητικά ενοίκια

Χαμηλότερα έως 25% τα φοιτητικά ενοίκια

6/9/2012

Χαμηλότερα έως 25% τα φοιτητικά ενοίκια

Σημαντικά χαμηλότερο ενοίκιο μπορούν να πετύχουν οι φοιτητές φέτος, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει για τα νεόδμητα ακίνητα 8-15% και για τα παλαιότερα μέχρι και 25%, ενώ μεγάλα είναι και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Η οικονομική κρίση αλλάζει και την αγορά της φοιτητικής στέγης καθώς φέτος πολλοί γονείς των νέων σπουδαστών θα καθυστερήσουν να βρουν σπίτι με σκοπό να εξοικονομήσουν έστω ενοίκια ενός ή και δύο μηνών, αλλά και τρέχοντες λογαριασμούς.

Επιπλέον, δε μπορούμε να μιλάμε για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης, φαινόμενο που κυριαρχούσε πριν από την οικονομική κρίση. «Η προσφορά ακινήτων για φοιτητές είναι πάρα πολύ μεγάλη, με ενοίκια για όλα τα πορτοφόλια, ενώ η ευκαιρία πλέον είναι σε κάθε πολυκατοικία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates Θέμης Μπάκας.

Οι γονείς των πρωτοετών φοιτητών που δεν είχαν την τύχη να περάσουν σε σχολή της περιοχής τους καλούνται να καταβάλλουν από 200 έως 400 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το είδος του ακινήτου.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για τα νεόδμητα ακίνητα 8-15% και για τα παλαιότερα μέχρι και 25%. «Περιθώρια διαπραγματεύσεων υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις κυρίως μετά το πέρας του ενός μήνα από την ημερομηνία εγγραφών στη σχολή γιατί τότε τα ενοίκια βρίσκονται στο ζενίθ», λέει ο Θ. Μπάκας. Ο ίδιος προσθέτει πως «οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως μπορεί να υπάρξει μέχρι και 20% καπέλο στο ενοίκιο αν αναζητήσουν διαμέρισμα κατά τις ημέρες των εγγραφών».

ο κόστος περιορίζεται περαιτέρω εάν υπάρχει η δυνατότητα από τους γονείς να προπληρώσουν τα ενοίκια 6 μηνών ή και ενός έτους. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πολλές φορές να κατέβουν από 20 έως και 60 ευρώ/μήνα εάν κρίνουν ότι ο ενοικιαστής θα είναι καλοπληρωτής και θα διατηρήσει την περιουσία του σε καλή κατάσταση ή προτίθεται να κάνει μια μικρή ανακαίνιση.

Οι φοιτητές ψάχνουν πλέον ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγω του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και με την απόσταση από το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Τυχεροί θα είναι οι φοιτητές σε πόλεις όπως η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη και η Φλώρινα, στις οποίες οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια.

Έτσι μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3άρι για συγκατοίκηση. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς και μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν να μένουν στον Ν. Κόσμο και στη Δάφνη. Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Ν. Αττικής στις περιοχές πλησίον των ΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο και κυρίως όπου υπάρχει σταθμός του μετρό, διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι φοιτητές των ΑΕΙ στην Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 και 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ. Σοφία, Πυροσβεστείο, περιοχές όπου διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς. Οι φοιτητές των ΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον των σχολών π.χ. Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο (γραμμή 2 και 3).

Στο Μεσολόγγι καταγράφεται μεγάλη προσφορά ακινήτων ακόμα και νεόδμητων 75 τ.μ. με 350 ευρώ. Στα Χανιά, οι περιοχές Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Στο Ηράκλειο, τα στοιχεία της E-Real Estates δείχνουν πως υπάρχουν φθηνές λύσεις στις περιοχές Λ. Κνωσού, 62 Μαρτύρων και Χανιόπορτα. Στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φθηνές. Στη Λάρισα, τέλος, στις περιοχές, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη και Άγιος Κωνσταντίνος υπάρχουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από 200 ευρώ.

link: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/723023/hamhlotera-eos-25-ta-foithtika-enoikia.html

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ