Χάρτης ενοικίων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορείτε να νοικιάσετε με 550 ευρώ – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Χάρτης ενοικίων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορείτε να νοικιάσετε με 550 ευρώ – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Χάρτης ενοικίων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορείτε να νοικιάσετε με 550 ευρώ – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο ERT.GR

Σπάνιο γεγονός αποτελεί πλέον η εύρεση κατοικίας, κατάλληλης για οικογένεια, με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, στο σύνολο σχεδόν του Νομού Αττικής.

* Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα (Πρόεδρος Δικτύου E-Real Estates)

H ζήτηση αφορά κυρίως σε διαμερίσματα από 70 τμ και ανω, με δύο τουλάχιστον υπνοδωμάτια και βρίσκονται υψηλότερα του πρώτου ορόφου.

«Όταν κάποιο ακίνητο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως όταν πρόκειται για ακίνητο μετά το 1995 δημοσιεύεται σε portal αγγελιών, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Μέσα στα πρώτα 5- 10 λεπτά της δημοσίευσης, τα τηλέφωνα που δεχόμαστε είναι πραγματικά εκατοντάδες» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πλέον, όπως εξηγεί, είναι λίγες οι περιοχές στο Νομό Αττικής που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχουν κατασκευαστεί μετά την περίοδο 1990-1995. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας, προσθέτει.

Η εικόνα στα μισθώματα έως 550 ευρώ στο Νομό Αττικής
Στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές που διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση έναντι 550 ευρώ το μήνα και αφορούν σε διαμερίσματα από 70 τμ και άνω, με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, είναι κυρίως μη «δημοφιλείς», όπως τα Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αττικής, το Πεδίον του Άρεως, Κολοκυνθού, Μεταξουργείο και Κολωνός.

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα είναι κατοικίες με έτος κατασκευής από το 1965 έως το 1980, ενώ διαθέτουν επιφάνεια μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια του Νομού Αττικής. Παράλληλα, σε μεγάλο ποσοστό, τα διαμερίσματα που διατίθενται προς μίσθωση, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Τα μερικώς ανακαινισμένα αφορούν σε ανακαίνιση του μπάνιου ή και της κουζίνας, ενώ ως πλήρως ανακαινισμένα χαρακτηρίζονται τα ακίνητα στα οποία έχει ανακαινιστεί η κουζίνα και το μπάνιο, διαθέτουν πόρτα ασφαλείας και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλαχθεί τα κουφώματα στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ διατίθεται το 40,6% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε portal αγγελιών, ενώ το 59,3% διατίθεται σε ποσά υψηλότερα.


Στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν έτος κατασκευής από το 1980 και επομένως πρόκειται για νεότερα ηλικιακά ακίνητα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, η επιφάνεια των διαθέσιμων ακινήτων κρίνεται ικανοποιητική, με το μέσο όρο να κυμαίνεται από 80τμ έως 90τμ, ενώ διαθέτουν τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια. Σε μεγάλο ποσοστό τα διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ διατίθεται το 51,25% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε portal αγγελιών, ενώ το 48,75% διατίθεται σε ποσά υψηλότερα.

Στα Κεντρικά και Νότια Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αφορούν σε κατοικίες με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, ενώ το 54,8% των διαμερισμάτων που διατίθενται για ενοικίαση είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Μόλις το 24,5% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων διατίθεται με μηνιαίο μίσθωμα 550 ευρώ, ενώ το 75,4% των ακινήτων που διατίθενται έχουν ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ.

Σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Βούλα δεν διατίθενται ακίνητα με 2 υπνοδωμάτια, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου, με μίσθωμα έως 550 ευρώ. Στον αντίποδα, οι περιοχές που διατίθενται ακίνητα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έως 550 ευρώ είναι κυρίως περιοχές όπως Καλλιθέα, Ιλίσια, Ζωγράφου. Ελάχιστα ακίνητα υπάρχουν, παράλληλα, σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο και Δάφνη.

Στα Κεντρικά και Βόρεια Προάστια, τα διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση με δύο υπνοδωμάτια, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου έως 550 ευρώ, είναι κυρίως κατασκευής 1970-1975 με μερική ή/και καμία ανακαίνιση. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ακινήτων δεν ξεπερνά το 3,6%, καθώς το 96,4% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά διατίθεται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα υψηλότερο των 550 ευρώ.

Στον Πειραιά, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, επιφάνειας 70τμ , που σε μεγάλο ποσοστό, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα . Το ποσοστό των άνωθεν ακινήτων αγγίζει το 76,4%. Το 23,5% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά, διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα είναι κυρίως επιφάνειας 70 τμ, έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000 και επομένως είναι νεότερα ακίνητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ακινήτων αγγίζει το 75,24%, ενώ το 24,75% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά διατίθεται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα υψηλότερο των 550 ευρώ.

Μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα τα παλαιότερα ακίνητα
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς, η νέα τάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον τα περισσότερα ακίνητα παλαιάς κατασκευής είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα, είτε ολικώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για ακίνητα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η μικρή, ωστόσο, διαθεσιμότητα ακινήτων αφορά στο γεγονός ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, τα διαθέσιμα για ενοικίαση ακίνητα είναι κυρίως κατοικίες που είτε οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε το ακίνητο ξενοικιάστηκε και οι ιδιοκτήτες για να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα, προέβησαν σε ανακαίνιση.

Γνώστες της αγοράς παραδέχονται πως η ζήτηση για ενοικίαση ολοένα και αυξάνεται, με τους ενδιαφερόμενους να προβαίνουν σε εκτεταμένη αναζήτηση κατοικίας στοχεύοντας στις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες.

Πώς επηρέασε η πανδημία τα ενοίκια
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Μπάκας, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στη σκιά του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη, καταγράφηκε μια στιγμιαία αντίδραση από μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αυτοβούλως μείωσαν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης.

Η μείωση που καταγράφηκε δεν αφορούσε στο σύνολο της κτηματαγοράς αλλά σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ιδιοκτητών που χρειάζονταν άμεσα εισόδημα, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση, όπως για παράδειγμα τη δόση ενός δανείου.

Ορισμένοι, μάλιστα, ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν να μισθώσουν άμεσα το ακίνητό τους προτού έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις σε πιθανά σενάρια για οικονομικό «κραχ» τους επόμενους μήνες μετά το lockdown.

Πόσο έχουν αυξηθεί τα ενοίκια
Το 2018 το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Πηγή: https://www.ert.gr/frontpage/chartis-enoikion-se-poies-perioches-tis-attikis-mporeite-na-noikiasete-me-550-eyro/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ