Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Βγαίνουν από τον «πάγο» μετά από σχεδόν 10 χρόνια

Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Βγαίνουν από τον «πάγο» μετά από σχεδόν 10 χρόνια

Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Βγαίνουν από τον «πάγο» μετά από σχεδόν 10 χρόνια

Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Παρά την αύξηση των τιμών, δεν παρατηρείται, πάντως, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών.

Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Βγαίνουν από τον «πάγο» μετά από σχεδόν 10 χρόνια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 7 ‘

Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Οριακή άνοδο ήδη από το 2018 έχουν παρουσιάσει οι τιμές στους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, με τις αυξήσεις πλέον να είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης, αγγίζοντας ακόμη και το 25 %. Αισιοδοξία σκορπάει και το γεγονός πως οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες, μετά τον λήθαργο των 10 ετών, αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση.

Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τομέας γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη το 2005-2008, όπου σήμερα ( σε σχέση με τη διετία 2007 – 2008) είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 55%, ενώ η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 90 % – 95 %. Επιπλέον, την περίοδο της ραγδαίας αύξησης των τιμών, πολλοί ήταν οι λάτρεις των χειμερινών sport που οδηγήθηκαν στην αγορά κατοικίας. Η αξία τότε στην Αράχωβα άγγιζε τις 3.000 – 4.500 ευρω / τμ , στο Καρπενήσι με μέση τιμή 2.200 ευρώ/τμ. και στον Άγιο Αθανάσιο τις 3.000 ευρώ/τμ. τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες δεν ξεπερνούσε τα 1.200ευρώ /τμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα δεν ξεπερνούν τα 400 – 600 ευρώ/ τμ. για πολυτελή ακίνητα πλήρως επιπλωμένα.

Πάντως, παρά την αύξηση των τιμών, δεν παρατηρείται ακόμα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών. «Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και 2019 αφορούσαν ακίνητα έως 80.000€-100.000€ από τους λάτρεις των χειμερινών sport που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα που πριν 10 χρόνια θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 250. 000€ και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες που δεν διαμένουν», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.araxova2-1200x901

Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικό, πως το 2018 στην πλατφόρμα Airbnb, στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ήταν εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.000 ακίνητα, κυρίως chalet και βίλες.

Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες, τις ημέρες εκτός των εορτών οι τιμές είναι μειωμένες ακόμη και 35 %

Αράχοβα: Πληρότητα 95% για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 98 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Αύξηση +25% στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος – Βίλα για τη περίοδο των Χριστουγέννων.

Μέτσοβο: Πληρότητα 88% για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Λιγοστά τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα που διαθέτουν ιδιωτικό δωμάτιο.

Καλάβρυτα: Πληρότητα 94 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 72 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Αύξηση +50% στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος – Βίλα για τη περίοδο των Χριστουγέννων. Αύξηση +50% στην ανώτερη τιμή για μίσθωση ιδιωτικού δωματίου για τη περίοδο των Χριστουγέννων

Καρπενήσι: Πληρότητα 77 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 88 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Αύξηση κατά 74 €/διανυκτέρευση στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος – Βίλα για τη περίοδο των Χριστουγέννων. Αύξηση +30% στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ιδιωτικού διαμερίσματος για τη περίοδο των Χριστουγέννων. Μείωση κατά 55€ στην ανώτερη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος – Βίλα για τη περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Πήλιο: Πληρότητα 77 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 93% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Μείωση 25€/ διανυκτέρευση στην ανώτερη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος – Βίλα για τη περίοδο της Πρωτοχρονιάςaraxova3-1200x800

Καϊμακτσαλάν: Πληρότητα 87 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο Καϊμακτσαλάν σ΄όλα τα είδη καταλυμάτων ( ιδιωτικά δωμάτια, ολόκληρα διαμερίσματα και βίλες ) , + 40€ στη κατώτατη τιμή διανυκτέρευσης για ολόκληρο διαμέρισμα – βίλα για τη περίοδο των Χριστουγέννων και +30€ στην ανώτερη τιμή αντίστοιχα.

Τρίκαλα Κορινθίας: Πληρότητα 93 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 94 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Αύξηση κατά 80€/ διανυκτέρευση στην ανώτερη τιμή για μίσθωση ολόκληρού διαμερίσματος – βίλας για τη περίοδο των Χριστουγέννων.

Καλαμπάκα: Πληρότητα 98 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 96 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Αυξήσεις καταγράφονται σ όλα τα είδη καταλυμάτων και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, από 70€ έως 150€ / διανυκτέρευση το 2018 για ολόκληρο δωμάτιο – βίλα τα Χριστούγεννα, το κόστος έχει εκτοξευτεί σε 170€ έως 225€ /διανυκτέρευση. Τη περίοδο της Πρωτοχρονιάς, το κόστος διανυκτέρευσης σε αντίστοιχο τύπο καταλύματος το 2018 ήταν από 70€-150€ και σήμερα το κόστος έχει διαμορφωθεί σε 100€ έως 180€.

Βυτίνα: Πληρότητα 92 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 96 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Δημητσάνα: Πληρότητα 91 % για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Βυτίνα, Δημητσάνα και Λεβίδι παρουσιάζουν σταθερότητα των τιμών διανυκτέρευσης σε ολόκληρα διαμερίσματα – βίλες τη περίοδο των Χριστουγέννων, σε αντίθεση με τη περίοδο της Πρωτοχρονιάς για το αντίστοιχο είδος καταλύματος, παρουσιάζουν μειώσεις στην ανώτερη τιμή διανυκτέρευσης κατά 60€. Αυξήσεις κατά 30€/διανυκτέρευση παρουσιάζουν στις ανώτερες και κατώτερες τιμές τη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για ιδιωτικά δωμάτια.

1514233970592_araxova-1024x594

Ιωάννινα: Πληρότητα 99 % για την περίοδο των Χριστουγέννων και 99 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Κόνιτσα : Πληρότητα 75 % για την περίοδο των Χριστουγέννων και 81 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ζαγοροχώρια : Πληρότητα 91 % για την περίοδο των Χριστουγέννων και 76 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Καστοριά : Πληρότητα 95% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 91 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ελάτη Τρικάλων : Πληρότητα 92% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 89 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Λίμνη Πλαστήρα : Πληρότητα 95% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Λιτόχωρο Πιερίας : Πληρότητα 87% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 83 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Βασιλίτσα Γρεβενών: Πληρότητα 89% για την περίοδο των Χριστουγέννων

https://www.pagenews.gr/2019/12/25/oikonomia/xeimerines-eksoxikes-katoikies-bgainoun-apo-ton-pago-meta-apo-sxedon-10-xronia/?fbclid=IwAR2t6DscDup_yGwegbTfCFN6fbtNzLuRjyGTZ14N4vwtH1VQmktBGWsdVjw

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ