Χρυσές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Χρυσές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Χρυσές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Σε ποιες περιοχές υπάρχουν σπίτια σε προσιτές τιµές. Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς
Χρυσές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων - Πού υπάρχουν ευκαιρίες

Δημοσιεύτηκε :

Oυρά υποψήφιων αγοραστών -ξένων αλλά και Ελλήνων- που οδηγεί σε εκτόξευση της ζήτησης για κατοικίες σε προσιτές τιµές και κατ’ επέκταση σε αύξηση των ζητούµενων αξιών. Αυτή είναι η πραγµατικότητα των τελευταίων µηνών που περιγράφουν µεσίτες στο «Εθνος», της οποίας απόδειξη είναι το γεγονός ότι τα µεσιτικά γραφεία, έπειτα από µια µακρά περίοδο «εσωστρέφειας», έχουν αρχίσει να προσλαµβάνουν προσωπικό.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη, ο οποίος, µόλις µερικές ώρες µετά τη δηµοσίευση αγγελίας πώλησης διαµερίσµατος στο Παλαιό Φάληρο, άρχισε να δέχεται βροχή τηλεφωνηµάτων από υποψήφιους αγοραστές.

«Τα διαµερίσµατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που πωλούνταν προς 700- 800 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο πριν από δύο χρόνια, σήµερα έχουν ζητούµενες τιµές που αγγίζουν τα 2.000 ευρώ» αναφέρει ο Νίκος Μανοµενίδης, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Πιστοποιηµένων Πραγµατογνωµόνων Ελλάδος. Δίχως αµφισβήτηση, η ανάκαµψη στην αγορά κατοικίας αποτελεί πραγµατικότητα και το στοίχηµα για όσους έχουν ρευστότητα είναι να καταφέρουν να παραµείνουν αλώβητοι από το… κύµα της ανόδου των τιµών. Το «Εθνος» παρουσιάζει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες

Το κέντρο της Αθήνας είναι ένας από τους πιο µεγάλους κερδισµένους της σταθερής αύξησης του τουρισµού και της φρενίτιδας µετατροπής παλιών κτιρίων γραφείων σε ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα. Πλέον το… τρένο των ευκαιριών έχει χαθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κουκάκι, στην περιοχή του Ψυρρή, στην Κυψέλη, στα Κάτω Πετράλωνα και στον Νέο Κόσµο, που αποτελούσαν το συνώνυµο της φθηνής στέγης έως το 2015-µέσα 2016, τα ενοίκια και οι τιµές πώλησης βρίσκονται σήµερα στη στρατόσφαιρα. «Η πλατεία Αττικής, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, η Ηλιούπολη, τα Πατήσια, ο Αλιµος και το Νέο Φάληρο ανήκουν στις συνοικίες της Αθήνας όπου ένας αγοραστής µπορεί να εντοπίσει ακίνητα σε προσιτές τιµές, που κυµαίνονται από 800 ευρώ έως 1.500 ευρώ» σηµειώνει ο ιδρυτής του πανελλαδικού δικτύου κτηµατοµεσιτών E-Real Estates, Θέµης Μπάκας.

Σύµφωνα µε τον Αγι Φικιώρη, αντιπρόεδρο της Οµοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συµβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), στα δυτικά προάστια, όπως η Πετρούπολη, το Περιστέρι ή το Χαϊδάρι, υφίσταται προσφορά σπιτιών, τα οποία έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. «Το εύρος τιµών στα δυτικά προάστια είναι από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, σε συνάρτηση βέβαια µε την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής ενός ακινήτου» εξηγεί. ∆ιαθέσιµα ακίνητα, όπως επισηµαίνει, αλλά για µεγαλύτερα βαλάντια, υπάρχουν και στα βόρεια προάστια.

Η µεγαλύτερη αύξηση τιµών από το 2008
Η µεγαλύτερη αύξηση τιµών από το 2008

Ωστόσο εκεί οι ελάχιστες ζητούµενες τιµές ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ και αυτό «επειδή οι ιδιοκτήτες τους, που έχουν δαπανήσει αρκετά χρήµατα για να τα αγοράσουν ή για να τα κατασκευάσουν, δύσκολα θα δέχονταν να πουλήσουν σε πολύ χαµηλές τιµές». «Σε ορισµένες περιοχές τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό αποτελούν τιµή βάσης, µε τον αριθµό των ακινήτων που πωλούνται κάτω από 1.000 ευρώ να µειώνεται συνεχώς. Εκτιµούµε ότι αυτού του είδους οι ιδιοκτησίες θα εκλείψουν από την αγορά σε διάστηµα 12- 18 µηνών» τονίζει ο Κοσµάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισµού «Ακίνητα Πόλις» και αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας. Πού υπάρχουν τα σπίτια αυτά που κοστίζουν λιγότερο από 1.000 ευρώ/τ.µ.; «Σε ορισµένα σηµεία της Κυψέλης, των Πατησίων και των Εξαρχείων, πέριξ της πλατείας Βάθη και στην Οµόνοια» εξηγεί.

«Κλειδί» οι αναπλάσεις

Η χαρτογράφηση των ευκαιριών στην Αθήνα φανερώνει ότι όπου βρίσκονται σε εξέλιξη µεγάλα έργα ανάπλασης ή κατασκευάζεται δίκτυο µετρό, η ζήτηση και οι τιµές αυξάνονται. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι µόνο η γειτνίαση µε τη θάλασσα που προσελκύει αγοραστές στον αθηναϊκό Νότο αλλά και οι µεγάλες σχεδιαζόµενες αναπλάσεις. Ενδεικτικά, η αναβάθµιση της µαρίνας Αλίµου -για την αξιοποίηση της οποίας ο διαγωνισµός του ΤΑΙΠΕ∆ βρίσκεται στην τελική φάση-, όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση, σε επιφάνεια 57.836 τ.µ., εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εµπορικών καταστηµάτων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, µουσείων, ενυδρείου, αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ένα από τα µεγάλα έργα που θα προσδώσουν αξία στην ευρύτερη περιοχή.

To έργο, βέβαια, που θα αποτελέσει καταλύτη ριζικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων δεν είναι παρά η µητροπολιτική παρέµβαση στο Ελληνικό, που αποτελεί συνολική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ. Ηδη στις συνοικίες πέριξ της έκτασης του πρώην αεροδροµίου στο Ελληνικό αυξάνονται και πληθύνονται τα νεόδµητα κτίρια κατοικιών, µε τις τιµές πώλησης να κυµαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ στο Κάτω Ελληνικό και στη Γλυφάδα και από 4.000 έως 8.000 ευρώ για υπερπολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγµένη.

Υπεραξίες, σύµφωνα µε τους ειδικούς, προσφέρουν και οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην υπό κατασκευή επέκταση της γραµµής 3 προς Πειραιά που αποτελείται από έξι σταθµούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, ∆ηµοτικό Θέατρο). Από αυτούς οι τρεις πρώτοι αναµένεται να παραδοθούν σε λειτουργία έως το πρώτο εξάµηνο του 2019 και οι υπόλοιποι µέχρι το τέλος του 2020. Ανοδο τιµών εκτιµάται ότι θα επιφέρει και η νέα γραµµή τραµ, από το Φάληρο µέχρι τον Πειραιά, που αποτελείται από 12 σταθµούς και έχει µήκος 5,4 χλµ.

https://www.ethnos.gr/ellada/27597_hryses-eykairies-stin-agora-akiniton-poy-yparhoyn-eykairies

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ