Χρυσή Βίζα: Ανοδική πορεία και το 2019-Ποια ακίνητα προτιμούν οι ξένοι επενδυτές

Χρυσή Βίζα: Ανοδική πορεία και το 2019-Ποια ακίνητα προτιμούν οι ξένοι επενδυτές

Χρυσή Βίζα: Ανοδική πορεία και το 2019-Ποια ακίνητα προτιμούν οι ξένοι επενδυτές

Συνεχίζεται και το 2019 η άνοδος του προγράμματος Golden Visa το οποίο χορηγεί άδειες διαμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ .

Τι ισχύει για τη χρυσή βίζα και πώς μπορούν να την αποκτήσουν ...

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 

Του Γιώργου Δημοσθένους

Το πρώτο πεντάμηνο του 2019 αξιοποίησαν το πρόγραμμα 645 ξένοι επενδυτές φτάνοντας έτσι τις 4537 άδειες από την έναρξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα Golden Visa ξεκίνησε το 2013 με 21 άδειες κι από τότε υπάρχει διαρκής αύξηση, 444 το 2014, 949 το 2015, 1.532 το 2016, 2.493 το 2017 και 3.892 άδειες το 2018 .Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 12.666 άτομα.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται η εξέλιξη των αδειών ανά έτος.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανά έτος
ΕΤΟΣ ΑΔΕΙΕΣ
2013 21
2014 444
2015 949
2016 1532
2017 2493
2018 3892
2019 4537
Πηγή: Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής
Ημερομηνία: 04.06.2019

Στην κορυφή και μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη εθνικότητα παραμένουν οι Κινέζοι επενδυτές με 2757 άδειες διαμονής, ακολουθούν οι Ρώσοι με 428, οι Τούρκοι με 413 ,οι Αιγύπτιοι 132 ,οι Λιβανέζοι 125, οι Ιρανοί 92, οι Ουκρανοί 85, οι Ιρακινοί 85, οι Ιορδανοί 69, οι Σύριοι 55 και άλλες χώρες 296.

Τι ακίνητα επιλέγουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη οι επενδυτές

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates κύριος Θέμης Μπάκας σύμφωνα με την Πανελλήνια έρευνα που διεξήχθη από το δίκτυο η κάθε εθνικότητα έχει διαφορετική στόχευση.

-Οι Κινέζοι επιλέγουν ακίνητα σχεδόν σε όλο το Νομό Αττικής ανάλογα πάντα τον λόγο επένδυσης. Με στόχο την διαμονή επιλέγουν κυρίως περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας (Π. Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο κλπ ). Για επενδυτικούς λόγους επικεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων καθώς και σε όμορες περιοχές (Γαλάτσι, Αμπελόκηπους) αναζητώντας ακίνητα που πωλούνται έως 700 ευρώ / τμ που να χρήζουν ανακαίνιση; με στόχο τόσο την βραχυχρόνια μίσθωση όσο και την μεταπώληση σε ομοεθνείς τους.

Οι Ισραηλινοί επενδύουν σε ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας καθώς και τους όμορους δήμους ( Παγκράτι, Κυψέλη, Ν.Κόσμο κλπ ) διότι γνωρίζουν ότι οι αξίες στη πρωτεύουσα της χώρας μας είναι οι φθηνότερες απ όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.  Επιλέγουν αυτοτελή ακίνητα με στόχο την ανακαίνιση και την άμεση εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Επιπλέον επιλέγουν ακίνητα κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες ή boutique hotelόσον αφορά το κέντρο της Αθήνας αλλά και αυτοτελή ακίνητα πλησίον Πανεπιστημίων για την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών γνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι φοιτητές σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Τελευταία έχουν αρχίσει να επενδύουν στο Δήμο Πειραιά σε 2-3 διαμερίσματα της ιδίας πολυκατοικίας πλησίον της θάλασσας με στόχο την πλήρη ανακαίνιση τους και την άμεση αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή μεταπώλησης είτε σε ομοεθνή τους, είτε σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Γενικότερα τα κεφάλαια που διαθέτουν οι Ισραηλινοί στην χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς επενδυτές.

-Δεν είναι λίγοι οι τούρκοι επιχειρηματίες, ευκατάστατοι γείτονες που επιλέγουν το Νομό Αττικής για αγορά ακινήτου .«Η συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών δεν θέλει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Απλώς αγοράζοντας το ακίνητο εξασφαλίζουν την άδεια διαμονής και προχωρούν στη συνέχεια στην εκμίσθωσή του ώστε να έχουν ένα επιπλέον σταθερό εισόδημα. Μάλιστα δεν επιλέγουν τη λύση της βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης που χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη οργάνωση, προτιμούν έναν σταθερό μακροχρόνιο μισθωτή.

Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που στοχεύουν να κινηθούν επιχειρηματικά εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους είναι κυρίως στα Νότια Προάστια του Νομού Αττικής ( Γλυφάδα, Βούλα, Π. Φάληρο, Βάρκιζα ) με ποσά που να μη ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων ( 2-3 ακίνητα ) στο κέντρο της Αθήνας συνολική αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ ,  ενώ πολλοί αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται.

Άραβες

Επιλέγουν ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας πλησίον της Θάλασσας σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Καβούρι. Τα ποσά που διαθέτουν ξεπερνούν πολλές φορές το 1.000.000 ευρώ.

Σύριοι – Λιβανέζοι  

Επιλέγουν τον Πειραιά και συγκεκριμένα ολόκληρες γειτονίες.

Θεσσαλονίκη

Οι Ισραηλινοί λόγω της ισχυρής εβραϊκής παρουσίας επί πέντε αιώνες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις τα τελευταία δυο χρόνια ειδικότερα η κινητικότητα είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τον κύριο Μπάκα οι Ισραηλινοί (είτε μεμονωμένοι ιδιώτες είτε συνεταιρικά, είτε ακόμα και εταιρείες) είναι σκληροί διαπραγματευτές και στοχεύουν σε επενδύσεις με όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση.

Ενδιαφέρονται για φθηνές κατοικίες, τις οποίες ανακαινίζουν οι ίδιοι και τις εκμεταλλεύονται εκμισθώνοντάς τες είτε σε φοιτητές είτε σε τουρίστες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB). Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως σε περιοχές όπως η πλατεία Δημοκρατίας, οι οδοί Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεμαίων, Αντιγονιδών κτλ. Για παράδειγμα Ισραηλινοί έχουν αγοράσει δύο βιοτεχνικούς χώρους στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διαμορφώσουν και να χωρίσουν το χώρο σε πολλά στούντιο, τα οποία θα νοικιάζουν είτε σε φοιτητές είτε μέσω της πλατφόρμας AirBnB.

Τα ποσά που διαθέτουν ποικίλουν ανάλογα με την θέση του ακινήτου και την κατάσταση που βρίσκεται, κατά βάση επιλέγουν ακίνητα που να μην ξεπερνούν τα 700 € / τμ .

Τούρκοι

Οι Τούρκοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, αναζητώντας μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε εκτός ορίων. Το κίνητρο ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό αφού, με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ αθροιστικά, μπορούσαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη χρυσή βίζα καθώς και ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, για τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Μη ξεχνάμε ότι η απόσταση από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη καλύπτεται σε μερικές ώρες με το αυτοκίνητο. Πολλές κατοικίες στη νέα παραλία , την Καλαμαριά και την Αγία Σοφία πέρασαν στην ιδιοκτησία Τούρκων. Βέβαια οι περισσότεροι στη συνέχεια τα εκμίσθωσαν σε μόνιμους κατοίκους, ώστε να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα. Ενώ δεν είναι λίγοι που επέλεξαν να επενδύσουν σε επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης με συνολικά κεφάλαια 2-3 επενδυτών από  500.000 – 750.000 ευρώ.

Βαλκάνιοι

Αρκετοί αγοραστές από την Βόρεια Μακεδονία έχουν στραφεί σε οικονομικά διαμερίσματα της τάξης των 25.000 – 30.000 ευρώ σε περιοχές όπως το Φάληρο και την περιοχή του «Ιπποκρατείου», τα οποία μπορούν με μία ανακαίνιση να τα εκμισθώσουν και να έχουν έτσι ένα μηνιαίο εισόδημα.

Πολλοί Βαλκάνιοι αγοράζουν επίσης παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή της Περαίας και την Αγία Τριάδα. Επιλέγουν κυρίως κατοικίες από 50 έως 60 τ.μ. αξίας από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής ζήτηση είναι των 25.000 – 30.000 ευρώ».

Βούλγαροι και Ρουμάνοι επιλέγουν κυρίως ακίνητα έως 100.000 ευρώ.

Γάλλοι

Επενδύουν κυρίως σε αυτοτελή ακίνητα με σκοπό την αξιοποίηση τους ως τουριστικά καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αγοράσει στη δυτική είσοδο της πόλης 10-12 αυτοτελή κτίρια μέσω Funds .

Τα ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν θα είναι τύπου «Boutique Hotel», με περιορισμένο αριθμό δωματίων, ενώ θα υπάρχουν και άλλου είδους καταλύματα όπως δωμάτια με σήμα Ε.Ο.Τ ή/ και μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

 

 

 

 

 

https://www.businessnews.gr/el/politiki-oikonomia/politiki-kai-oikonomia/xrysi-viza-anodiki-poreia-kai-to-2019-poia-akinita-protimoyn-oi-ksenoi-ependytes.html

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ