Δεκαπενταύγουστος: Στο «κόκκινο» οι προκρατήσεις – Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος διαμονής

Δεκαπενταύγουστος: Στο «κόκκινο» οι προκρατήσεις – Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος διαμονής

Δεκαπενταύγουστος: Στο «κόκκινο» οι προκρατήσεις – Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος διαμονής

Τα συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο, E – Real Estates για φέτος το καλοκαίρι

τουρισμός για όλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας ήταν αυτό του 2020 εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και για την ελληνική οικονομία, οι οποίες άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019. Οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν μόλις στα 4,28 δισ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ τη χώρα μας επισκέφτηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το πανελλήνιο δίκτυο κτηματομεσιτών, E – Real Estates.

Τι επιλέγουν φέτος οι τουρίστες

Τη φετινή χρονιά όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο εγχώριοι, όσο και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με στόχο την θωράκιση της υγείας τους βάση των ειδικών συνθηκών που διανύουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται – διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του Ε.Ο.Τ  τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά τις προ – κρατήσεις ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα 13/8-18/8 που αγγίζουν ακόμη και το 100% σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, αποδεικνύοντας ότι οι τόσο οι αλλοδαποί τουρίστες όσο και οι εγχώριοι θέλουν να ταξιδέψουν και τηρούν τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, υψηλό ποσοστό προ – κρατήσεων καταγράφεται και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή την Πελοπόννησο και την Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους.

real.jpg

Tι συμβαίνει στη Μύκονο

Οι προ – κρατήσεις στο νησί των ανέμων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94% με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων όλων των οικονομικών βαλαντίων να είναι 2.046. «Ένα μήνα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, η διαθεσιμότητα καταγράφεται πολύ μικρή και η διαμονή πέντε διανυκτερεύσεων αγγίζει ακόμη και τις 2.403€ για κατοικία 110τμ στη περιοχή super paradise, ενώ στο Καλό Λιβάδι κατοικία 30τμ διατίθενται προς 2.228€ για 5 διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου, κ. Θέμη Μπάκα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας που ανακοίνωσε η πολιτεία (τοπικό lockdown) στο νησί των ανέμων, καταγράφηκαν πολλές ακυρώσεις για τον μήνα Ιούλιο τόσο από εγχώριους εκδρομείς όσο και από αλλοδαπούς.

real_2.jpg

Η περίπτωση της Σαντορίνης

Στην Σαντορίνη οι προ – κρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να αριθμούνται σε 2.189. Οι επιλογές πλέον είναι λιγοστές, ενώ το κόστος διαμορφώνεται στα 1.530€ για κατοικία 35τμ στη περιοχή Καμάρι.

real_3.jpg

Τα υπόλοιπα νησιά

Στη Σκιάθο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% με δυναμικότητα 275 κατοικίες, στη Σκόπελο το 98% με 371 κατοικίες και στη Πάρο  το 99% με 1.640 κατοικίες, στη Ζάκυνθο το 95% με 1.521 κατοικίες, στη Κεφαλονιά το 97% με 1.785 κατοικίες και στην Ιθάκη το 100% με 116 κατοικίες όπως και στην Πάτμο με 189 κατοικίες.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην Κρήτη όπου αγγίζει το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα.

Οι εντυπωσιακές πληρότητες δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες ή/και πανσιόν, αλλά διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

real_4.jpg

Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών και της πληρότητας αποτελεί η  ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ζήτηση.

Πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα».

real_5.jpg

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «roadtrips» αναμένεται να γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο. Παράλληλα το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν Γερμανοί, Αστριακοί, Ελεβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γιουγκοσλάβοι.

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεί τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

real_6.jpg

Οι προ – κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος,  λόγω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε συνάρτηση των ενδεχόμενων τοπικών lockdown που μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση ανάγκης σε περιοχές που η πανδημία χτυπήσει ηχηρά τη πόρτα, για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) για 5 διανυκτερεύσεις  για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου, οι προ – κρατήσεις αγγίζουν  το 99% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 3.613 ακίνητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92% με 1.161 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές υπολογίζονται συνολικά στα 440. Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι προ – κρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς αγγίζουν το 87% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 690 ακίνητα.  Στη Χαλκιδική, οι προ – κρατήσεις στους παραθαλάσσιους προορισμούς αγγίζουν το 81% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 4.074ακίνητα.

real_7.jpg

Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Έντονο είναι το ενδιαφέρον και για τη «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν.Ηλείας και ιδιαίτερα για την Κυλλήνη και την Κουρούτα ή αλλιώς την «Μύκονο της Πελοποννήσου».

Παραδείγματα τιμών

Tα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου,  όπως τα Σύβοτα και η Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530€ έως 1.125€ για οικογένεια με 2 παιδιά έως 12ετών. Συγκεκριμένα, το κόστος για μίσθωση κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις κατοικίας 80τμ στην Πάργα διαμορφώνεται στα 730€, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45τμ, διαμορφώνεται στα 745€.

Η Χαλκιδική, αποτελεί τη βασίλισσα του φετινού καλοκαιριού για τους βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους τουρίστες . Ήδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το κόκκινο, ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.

Αρκετοί Αθηναίοι συμπολίτες μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές επιλέγουν είτε την Έυβοια, είτε την Φθιώτιδα κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης. Ενώ αρκετοί, επιλέγουν τους άνωθεν προορισμούς διότι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα σε χιλιομετρική απόσταση 1-1,5 ώρας. Ενώ όσοι δεν μπορέσουν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να επιλέξουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, την Αγία Μαρίνα, την Κινέτα, την Ραφήνα ή/και την Αίγινα να θέλουν να βρεθούν σε κοντινό νησί.

link: https://www.ethnos.gr/ellada/166807_dekapentaygoystos-sto-kokkino-oi-prokratiseis-oi-koryfaioi-proorismoi-kai-kostos

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ