Εξοχικά για λίγες ημέρες: Έως 60 τ.μ., με κόστος διαμονής 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις -Οι δημοφιλείς περιοχές

Εξοχικά για λίγες ημέρες: Έως 60 τ.μ., με κόστος διαμονής 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις -Οι δημοφιλείς περιοχές

Εξοχικά για λίγες ημέρες: Έως 60 τ.μ., με κόστος διαμονής 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις -Οι δημοφιλείς περιοχές

διαμονή - από το iefimerida.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ
04/05/2022  06:54

Αύξηση 232% παρουσίασαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα την εποχή του κορωνοιού, ενώ το φετινό καλοκαίρι η ζήτηση για εξοχικά λίγων ημερών θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν Κρήτη και Δωδεκάνησα
Η Ελλάδα κινήθηκε με σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης όσον αφορά τη ζήτηση από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους ρυθμούς της Ευρώπης. Το εξεταζόμενο διάστημα «έτρεξε» με 11,7%, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο 2,6%. Για το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση να σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%).

«Οι επιδημιολογικές συνθήκες άλλαξαν σχεδόν το σύνολο των καθημερινών συνηθειών και αποτέλεσαν βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η οικονομία διαμοιρασμού (βραχυχρόνια μίσθωση) τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ €, από το 2017 έως το 2019, ενώ ο τζίρος για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε τα 1,15 δις €. Τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. Ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν «λύση» για τους ταξιδιώτες
Εν μέσω πανδημίας, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε «λύση» για τους εκδρομείς, εγχώριους και μη, που δεν επιθυμούσαν να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσέφεραν απομόνωση και ασφάλεια. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας που διέθεταν ανεξάρτητες βίλες ή/και bungalows είχαν πληρότητες που άγγιξαν το 100% στο σύνολο της περσινής καλοκαιρινής σεζόν», εξηγεί ο κ. Μπάκας.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν τις απαραίτητες οικοσυσκευές που χρειάζεται μια οικογένεια που διαθέτει περιορισμένο «budget». Ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.

Κατοικίες 50τμ-60τμ με κόστος διαμονής που δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50τμ-60τμ και το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates, «οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσο νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τόσο καλύτερες τιμές μπορούμε να επιτύχουμε».

link: https://www.iefimerida.gr/ellada/exohika-gia-liges-imeres-eos-60tm-me-kostos-diamonis-500?fbclid=IwAR2nVTiK7ygN9Nzy6jAd44K3I-DId9wq61g7kLc4DI0Vxa5g7Bc9vcBVxwI

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ