Εξοχικό με την ημέρα: Τέλος τα ενοίκια με τη σεζόν, σαρώνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προορισμοί και τιμές

Εξοχικό με την ημέρα: Τέλος τα ενοίκια με τη σεζόν, σαρώνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προορισμοί και τιμές

Εξοχικό με την ημέρα: Τέλος τα ενοίκια με τη σεζόν, σαρώνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προορισμοί και τιμές

Μικρή η διαθεσιμότητα ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με τη σεζόν, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Εξοχικό με την ημέρα: Τέλος τα ενοίκια με τη σεζόν, σαρώνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προορισμοί και τιμές - iefimerida.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ
24/05/2022  06:41

Όπως καταγράφεται σε έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών ακινήτων έχουν επιλέξει είτε να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε έχουν «δώσει» τη διαχείρισή τους σε εταιρείες για το διάστημα που δεν διαμένουν οι ίδιοι, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους.

Αύξηση 232% στη βραχυχρόνια μίσθωση των εξοχικών
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών AirDNA, η ζήτηση για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αυξηθεί κατά 232% στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος σε σχέση με τη περσινή χρονιά.  Παράλληλα, αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη  Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Η εκμετάλλευση εξοχικού μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης
«Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτήτων επιλέγουν πλέον την εκμετάλλευση του εξοχικού τους μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις (καθαρισμό ακινήτου, αλλαγή σεντονιών, πετσέτες κλπ.) μετά την αναχώρηση του φιλοξενούμενου και το γεγονός ότι πολλές φορές είναι «υποχρεωμένοι», για κάθε κράτηση που πραγματοποιείται για 5-6 ημέρες ή και λιγότερες, να είναι παρόντες στην άφιξη και αναχώρηση του εκάστοτε επισκέπτη», εξηγεί ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ο κλάδος της ενοικίασης εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν φαίνεται να φθίνει, όχι λόγω της ζήτησης, η ζήτηση παραμένει αμείωτη και μάλιστα αυξητική, αλλά λόγω της μικρή προσφοράς που καταγράφεται πλέον σχεδόν στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως απαγορευτικές για μια οικογένεια που επέλεγε διαχρονικά την ενοικίαση με τη σεζόν ως επιλογή low budget.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στις ζητούμενες τιμές μίσθωσης
Τη φετινή χρονιά οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν αυξητικές τάσεις, στην Ανάβυσσο κατοικία 120τμ μισθώνεται προς 1.700€/μήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, στην Αρτέμιδα κατοικία 60τμ προς 1.300€/μήνα, τη Παλαιά Φώκαια κατοικία 40τμ προς 1.000€/μήνα, στο Πόρτο Ράφτη κατοικία 70τμ προς 5.500€ και στο Λαύριο κατοικία 90τμ προς 3.000€, για το τρίμηνο του καλοκαιριού. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται τόσο στα παράλια του Νομού Κορινθίας που αποτελεί κοντινό προορισμό, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου.

«Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών είτε με το μήνα, είτε με τη σεζόν, διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της κατοικίας, την εγγύτητα του στη θάλασσα καθώς και τις προδιαγραφές του. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο διάστημα του ενός μήνα, οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως», τονίζει ο κ. Μπάκας.

Σημειώνεται ότι η λογική της μίσθωσης εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν μετρά δεκαετίες για τους Έλληνες εκδρομείς των καλοκαιρινών μηνών. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ήταν τρίμηνη ή/και τετράμηνη με έναρξη τα τέλη Μάϊου, αρχές Ιουνίου και λήξη τέλη Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου.

Αρκετοί κάτοικοι των μεγάλων αστικών πόλεων επέλεγαν διαχρονικά τη μίσθωση κατοικίας με τη σεζόν ώστε να μπορεί η οικογένεια να κάνει τα μπάνια της και παράλληλα ο εργαζόμενος γονέας να πηγαινοέρχεται στην εργασία του καθημερινά αν είναι εντός του Ν. Αττικής ή και Σαββατοκύριακα αν ήταν σε όμορο γειτονικό νομό.

Αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές ενοικίασης εξοχικών κατοικιών
Οι Αθηναίοι επέλεγαν κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές του υπολοίπου Αττικής, όπως το Πόρτο Ράφτη, Κινέτα, Αγία Μαρίνα, Σούνιο, Ανάβυσσος κλπ ή και Νοτίων Προαστίων, όπως τη Βάρκιζα. Ενώ, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που επέλεγαν περιοχές του Κορινθιακού κόλπου, όπως το Λουτράκι, το Κιάτο, το Ξυλόκαστρο κλπ.

Οι τιμές στα εξοχικά στα πιο δημοφιλή νησιά

link: https://www.iefimerida.gr/ellada/exohiko-me-tin-imera-telos-ta-enoikia-me-ti-sezon?fbclid=IwAR0GFYu88nSrdvYqZ31cNRC-GQgA78l1g9OTN3C58lYpz7ALA-jGIYzPzSA

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ