Ενοικίαση ή αγορά φοιτητικής κατοικίας
Την τιμητική τους έχουν το διάστημα αυτό τα μικρά σε τετραγωνικά διαμερίσματα, στις πόλεις που διαθέτουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς ξεκίνησε η προσπάθεια των φοιτητών που έχουν εισαχθεί σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να εξασφαλίσουν την κατάλληλη γι’ αυτούς μίσθωση ακινήτου.
Σύμφωνα με στοιχεία της E-Real Estates, τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5% έως 10% για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα μετά το 2007-2008 αγγίζει το 15%.
Ανάλογα με την περιοχή, την παλαιότητα της κατοικίας και την εγγύτητα με μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι τιμές για δυάρια κινούνται στην περιοχή 200 έως 300 ευρώ μηνιαίως.
Ενας φοιτητής που θα έρθει από την επαρχία να σπουδάσει στην Αθήνα μπορεί να βρει φθηνότερη κατοικία σε γειτονιές που δεν βρίσκονται κοντά σε μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, αν και αυτό σημαίνει περισσότερες μετακινήσεις.
Οι γονείς μαζί με τα ενήλικα πλέον παιδιά τους θα πρέπει να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά της κάθε περιοχής. Γεγονός είναι ότι οι κατοικίες που ενδείκνυνται για φοιτητές, ακόμα και οι παλιότερες σε περιοχές όπως αυτή του Ζωγράφου -παραδοσιακή γειτονιά φοιτητών, αφού εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός σχολών- είναι ακριβότερες σε σχέση π.χ. με περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.
Ζητούμενο η ρευστότητα
<Οπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, «ενώ το 2013 δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης, κάτι που κυριαρχούσε πριν από την κρίση, το 2014 παρατηρήσαμε το φαινόμενο λίγων γονιών -και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- επειδή είχαν ακούσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες -’’σκοτωμένα’’ ακίνητα- να αναζητούν γκαρσονιέρες 6.000-10.000 ευρώ, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για περιπτώσεις ακραίες που αφορούν λίγα τετραγωνικά.
Τη φετινή χρονιά δεν είναι λίγοι οι γονείς που έχουν κάποιες καταθέσεις και διαθέτουν 20.000-25.000 ευρώ με σκοπό να επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό δυαράκι που θα φιλοξενήσει τα όνειρα του παιδιού τους, αλλά ταυτόχρονα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα capital controls που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας, προστατεύοντας τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φετινή χρονιά ευνοεί τους γονείς που διαθέτουν ρευστότητα και έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους, αποκομίζοντας μια έκπτωση της τάξης του 10%-15% αλλά το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 με σκοπό να εξοικονομήσουν ενοίκια και τρέχοντες λογαριασμούς. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται αυτή την πρόταση εφόσον θα έχουν εξασφαλίσει σε μετρητά τα ετήσια μισθώματα».
Το φαινόμενο της αισχροκέρδειας
Ακόμη, όπως υπογραμμίζει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates, «οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή, διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων που έχουν αποκτήσει με τον τρόπο τους πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και “ψαρεύουν” ενοικιαστές.
Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δύο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές, να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδειά του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει, καθώς και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη».
Οι προτιμήσεις ανά περιοχή
Η κατάσταση από πόλη σε πόλη διαφέρει όσον αφορά τις δυνατότητες μίσθωσης κατοικίας για φοιτητές. Σε πόλεις όπως Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια και με 300 ευρώ βρίσκει κανείς 3άρι. Ωστόσο, στην περίπτωση των προαναφερόμενων πόλεων το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό εξαιτίας του βαρύτερου χειμώνα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε φυσικό αέριο ούτε τηλεθέρμανση.
Οι φοιτητές των ΑΕΙ στην Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο, όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ. Σοφία, Πυροσβεστείο, περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς και η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά με τη συγκοινωνία.
Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο Ηράκλειο οικονομικές λύσεις υπάρχουν στις περιοχές Λ. Κνωσού, 62 Μαρτύρων και Χανιόπορτα. Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο οικονομικές. Στη Λάρισα οι περιοχές, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη και Αγιος Κωνσταντίνος διαθέτουν γκαρσονιέρες σε πολύ καλή κατάσταση από 150 ευρώ.
Προσοχή
Σημεία προσοχής για την ενοικίαση φοιτητικής στέγης:
* Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνετε ποτέ προφορικές συμφωνίες.
* Να μην προκαταβάλλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
* Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτήστε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλλετε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσετε το σπίτι που σας πρότεινε. Πληρώνετε, αφού υπογράψετε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
* Πριν αποφασίσετε να υπογράψετε συμβόλαιο ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
* Ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στις σχολές κ.λπ.).
* Ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει.
* Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η ΤτΕ για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
* Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
Πηγή: naftemporiki.gr
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ