Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα – Πειραιά [πίνακες]

Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα – Πειραιά [πίνακες]

Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα – Πειραιά [πίνακες]

Η αγορά ακινήτων δεν φαίνεται να «κλονίζεται» σημαντικά από την πανδημία, με τα ενοίκια να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα για μια ακόμη χρονιά.

Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα - Πειραιά [πίνακες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Οι αυξήσεις στα ενοίκια στοχεύουν μάλιστα σε συγκεκριμένα «ταξικά» χαρακτηριστικά: Επηρεάζουν περισσότερο τους φοιτητές, τους νέους και εν γένει όλους όσοι επιλέγουν να μένουν σε -κυρίως μονόκλινα- σπίτια λίγων τετραγωνικών (30τ.μ. – 60 τ.μ.), που δεν είναι κατάλληλα για οικογένεια. Το φαινόμενο αυτό έχει μια συγκεκριμένη εξήγηση. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα που «ρίχνονται» ξανά στην αγορά είναι επιπλωμένα και προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Αirbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το iefimerida.gr, τα εγγεγραμμένα ακίνητα στο Airbnb παρουσίασαν μείωση της τάξης του 40%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν, ξανά, στο «παραδοσιακό», μακροχρόνιο ενοίκιο. Την αυξητική τάση έρχεται να ενισχύσει και η «λειψυδρία» στα ακίνητα, καθώς όσο λιγότερα διαθέσιμα διαμερίσματα υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο «αέρα» έχει ο ιδιοκτήτης να ανεβάσει το ενοίκιο.

Σημαντικές αυξήσεις στα ζητούμενα ενοίκια
Το φαινόμενο αυτό σταδιακά επεκτείνεται και σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας.

«Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές. Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης, σε πολλές περιπτώσεις, καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και κατά 43% σε σχέση με το 2020» λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Όπως εξηγεί, «στο Κερατσίνι διαμέρισμα 60τμ με 2 Υ/Δ κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών, το 2020 κόστιζε από 300€ έως 430€/μήνα και σήμερα η ζητούμενη τιμή ξεκινάει από 430€/μήνα». Από την έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates προκύπτει ότι η εικόνα είναι παρόμοια και σε μικρότερα διαμερίσματα (30τ.μ.-40τ.μ.).

Επιπλωμένα και φοιτητικές κατοικίες στον Πειραιά
«Για παράδειγμα στο κέντρο του Πειραιά και στην περιοχή Αγία Σοφία η ζητούμενη τιμή μίσθωσης το 2020 ήταν 240€/μήνα και 250€/μήνα αντίστοιχα και πλέον διαμορφώνεται στα 300€ και 350€/μήνα» προσθέτει ο Θεμιστοκλής Μπάκας. Από τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται ότι η συγκατοίκηση θα είναι… μονόδρομος για πολλούς φοιτητές.

«Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα» προσθέτει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι τιμές για επιπλωμένα -κυρίως ανακαινισμένα- διαμερίσματα, από 1ο όροφο και πάνω, και με εμβαδόν 30 τ.μ. με 40 τ.μ. στην περιοχή του Πειραιά:

 

Το «Μονακό» των Αθηνών -Οι απλησίαστες ζώνες για φοιτητές (και όχι μόνο)
Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με τα ενοίκια όσο πλησιάζει κάποιος στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, τα ζητούμενα ενοίκια είναι πολύ υψηλά για τα ακίνητα φεύγουν από το Airbnb και μπαίνουν σε αγγελία για μακροχρόνια μίσθωση.

Αυτό το φαινόμενο, κατά τον κ. Μπάκα, γίνεται πιο αισθητό σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο όπου για ένα σπίτι των 40 τ.μ. ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει από 600 έως 700 ευρώ και πάνω (η τιμή τετραγωνικού φτάνει έως και τα 17 ευρώ).

Όμως και στις -πάλαι ποτέ- πιο λαϊκές περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι ή και το Μεταξουργείο «η ζητούμενη τιμή ενοικίου υπολογίζεται με 10 έως και 12 ευρώ το τετραγωνικό» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας. Αυτό σημαίνει ότι για ένα παρόμοιο σπίτι 40 τ.μ. ο φοιτητής -ή ο νέος, μη οικογενειάρχης- μπορεί να κληθεί να πληρώσει από 400 έως και 480 ευρώ.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Οι πίνακες για τα επιπλωμένα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα πέρα από τη μικρή διαθεσιμότητα των ακινήτων, το «ράλι» των τιμών οδηγείται και από έναν ακόμη παράγοντα: «Τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί το πλείστον ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών».

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους, έλαβαν ακόμη και δάνειο ή επένδυσαν σημαντικό τμήμα των οικονομιών τους ή και το εφάπαξ τους, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «επιθυμούν είτε να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, είτε να λάβουν μια καλή απόδοση από την επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει».

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας συμβουλεύει πάντως τους ιδιοκτήτες να εξετάσουν προσεκτικά τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης και να λάβουν υπ’ όψιν ότι αρκετές οικογένειες είναι αρκετά στριμωγμένες -λόγω της πανδημίας, και πως αρκετοί φοιτητές θα κρατήσουν στάση αναμονής, αναμένοντας να δουν πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίων για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα, μερικώς ανακαινισμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ ΟΡΟΦΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΣΕ €/ΤΜ
ΚΟΥΚΑΚΙ* 1979 57 5Ος 8,77
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ* 1970 60 1Ος 9,66
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Καλλιρρόης** 1974 50 4Ος 12
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ Ακρόπολη** 1965 50 2Ος 17,3
ΜΕΤΣ * 1970 53 1Ος 13,2
ΜΕΤΣ 1999 60 1Ος 12,5
ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ζάππειο** 35 3Ος 17,1
ΘΗΣΕΙΟ * 1974 58 1Ος                     11,6
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ** 1970 60 4Ος 11,6
ΘΗΣΕΙΟ ** 50 2Ος 15
ΨΥΡΡΗ** 50 6Ος 17
ΠΛΑΚΑ** 1970 60 1Ος 16,6
ΑΚΡΟΠΟΛΗ** 50 6Ος 17
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ** 1965 48 1Ος 7,7
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΠΑΝΟΡΜΟΥ** 1977 60 4Ος 10
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Πανόρμου ΝΕΟΔΜΗΤΟ 40 6Ος 11,25
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ** 1970 54 3Ος 10,18
ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ* 50 1Ος 11
ΚΟΛΩΝΑΚΙ** 1975 49 1Ος 12,22
ΠΑΓΚΡΑΤΙ ** 1975 50 3Ος 12
ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ** 1970 29 2Ος 12

Πηγή / Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. * Μερικώς ανακαινισμένο, ** Πλήρως ανακαινισμένο.

link:https://www.iefimerida.gr/ellada/enoikia-times-akinita-foitites-athina-peiraia-anodo

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ