Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί μια οικογένεια να βρει προσιτό σπίτι -Με μίσθωμα κάτω των 550 ευρώ

Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί μια οικογένεια να βρει προσιτό σπίτι -Με μίσθωμα κάτω των 550 ευρώ

Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί μια οικογένεια να βρει προσιτό σπίτι -Με μίσθωμα κάτω των 550 ευρώ

Σε έναν πραγματικό «μαραθώνιο» επιδίδονται τα τελευταία χρόνια οι οικογένειες -και μεμονωμένοι πολίτες- που αναζητούν σπίτι με προσιτό ενοίκιο.

Ενοίκια - μια γυναίκα περπατά δίπλα από συρμό του τραμ

Έρευνα που είχε παρουσιάσει πρόσφατα το iefimerida.gr κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ. στην Αθήνα παραμένουν σταθερά υψηλές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, που καταγράφεται τη φετινή χρονιά είναι η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών.

Γιατί αυξήθηκαν τα ενοίκια

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, δήλωσε στο Mega TV πως είναι ενδεικτικό ότι τα νεόδμητα στην περιοχή της Αττικής είναι λιγότερα από 2.000. Επιπλέον, ο κ. Μπάκας σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου από το 2018 τα ενοίκια αυξήθηκαν έως και κατά 15% ή και 20%. Οι υψηλές τιμές των ενοικίων, όπως είχε εξηγήσει στο iefimerida.gr, οφείλονται «κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, όσο και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να προβούν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης».

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, το «πρόβλημα στέγασης μεγαλύτερων ή και μικρότερων διαμερισμάτων θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξουν άμεσα φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες, που ουσιαστικά θα αποτρέπουν την αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων των διαθέσιμων ακινήτων».

Σε ποιες περιοχές της Αττικής υπάρχουν προσιτά ενοίκια

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές που διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση έναντι 550 ευρώ /μήνα, με τουλάχιστον 2 Υ/Δ, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου, είναι κυρίως οι μη «δημοφιλείς»

Οπως προκύπτει, οι περιοχές που διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση έναντι 550 ευρώ /μήνα, με τουλάχιστον 2 Υ/Δ, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου είναι τα Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αττικής, το Πεδίον Άρεως, η Κολοκυνθού, το Μεταξουργείο και ο Κολωνός. Οπως εξήγησε στο Mega TV, o κ. Μπάκας, πρόκειται κυρίως για ακίνητα κατασκευής από το 1965 έως το 1980, μεγαλύτερης επιφάνειας σε σχέση με εκείνη αντίστοιχων περιπτώσεων στα υπόλοιπα προάστια του Ν. Αττικής. Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό τα διαμερίσματα που διατίθενται προς μίσθωση, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα.

Στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως αυτά με έτος κατασκευής από το 1980 και μετά, δηλαδή νεότερα σε σχέση με όσα υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας. Η επιφάνεια των διαθέσιμων ακινήτων είναι ικανοποιητική για 2 Υ/Δ, με μέσο όρο από 80τμ έως 90τμ., ενώ σε μεγάλο ποσοστό είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, διατίθεται το 51,25% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε portal αγγελιών, ενώ το 48,75%, των αγγελιών είναι με υψηλότερα μισθώματα.

Στα Κεντρικά και Νότια Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, ενώ το 54,8% των διαμερισμάτων είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Μόλις το 24,5% των ακινήτων προς μίσθωση, με αυτά τα χαρακτηριστικά, διατίθεται με ενοίκιο 550 ευρώ. Το 75,4% των ακινήτων που είναι διαθέσιμα, είναι κυρίως ακίνητα για τα οποία το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα είναι άνω των 550 ευρώ.

Σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, ο Άλιμος, η Αργυρούπολη, η Ηλιούπολη, η Βούλα κλπ , δεν υπάρχουν ακίνητα με 2 Υ/Δ, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου με ενοίκιο έως 550 ευρώ . Ακίνητα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με ενοίκιο έως 550 ευρώ, διατίθενται ως επί των πλείστων στην Καλλιθέα, τα Ιλίσια, και την περιοχή του Ζωγράφου, ενώ ελάχιστα τέτοια ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο και Δάφνη.

Στα Κεντρικά και Βόρεια Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με 2 Υ/Δ, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου, με ενοίκιο έως 550 ευρώ, είναι κυρίως κατασκευής 1970-1975 με μερική ή/και καμία ανακαίνιση. Το ποσοστό των ακινήτων αυτών όμως δεν ξεπερνά το 3,6%. Το 96,4% των διαθέσιμων ακινήτων με παρεμφερή χαρακτηριστικά, έχει ενοίκιο άνω των 550 ευρώ.

Στον Πειραιά, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως αυτά με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, επιφάνειας 70τμ , που σε μεγάλο ποσοστό, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Το ποσοστό των ακινήτων με αυτές τις προδιαγραφές και ενοίκιο έως 550 ευρώ αγγίζει το 76,4%. Το 23,5% των διαθέσιμων ακινήτων με παρόμοια χαρακτηριστικά, έχει μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής από το 2000 και μετά, δηλαδή νεότερα ακίνητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του Ν.Αττικής, κυρίως επιφάνειας γύρω στα 70τμ. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ακινήτων με μίσθωμα 550 ευρώ φτάνει στο 75,24%. Το 24,75% των ακινήτων με παρόμοια χαρακτηριστικά, διατίθεται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ .

Πηγή : https://www.iefimerida.gr/ellada/enoikia-se-poies-periohes-tis-attikis-ftino-spiti

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ