Επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία» με 115 δισ. ευρώ εντός 10ετίας

Επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία» με 115 δισ. ευρώ εντός 10ετίας

Επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία» με 115 δισ. ευρώ εντός 10ετίας

Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το Ευρωπαϊκό «hotspot» και να απευθυνθεί σ΄όλους τους Ευρωπαίους και μη που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.

Επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία» με 115 δισ. ευρώ εντός 10ετίας

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 6 ‘

Tο μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επενδυτών γνωρίζουν μόνο τους δημοφιλείς προορισμούς όπως τη Μύκονο, Σαντορίνη κλπ, προορισμοί που επί το πλείστον η αγορά εξοχικής κατοικίας αποτελεί προτέρημα για λίγους διότι το κόστος αγοράς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2.500€ – 3.000€ / τετραγωνικό μέτρο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγγίζει ακόμη και τις 10.000€/τμ αν πρόκειται για πολυτελή κατασκευή.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί που οι ξένοι δεν τους γνωρίζουν , προορισμοί δίπλα στη θάλασσα ή/και σε χιονοδρομικά κέντρα που το κόστος απόκτησης εξοχικής κατοικίας 80τμ-100τμ δεν ξεπερνά τις 100.000€-120.000€.

«Η Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει όλα τα οικονομικά βαλάντια της Ευρώπης και να δώσει ζωή σε περιοχές παρθένες με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία και πολιτισμό που σήμερα πραγματικά έχουν ανάγκη την τουριστική ανάπτυξη και τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία. Περιοχές που ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται συνεχώς και οι νέοι μεταναστεύουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό», τονίζει ο Θέμης Μπάκας Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.greece-2889115_1280

Η επιχείρηση με το κωδικό ‘’Εξοχική Κατοικία ‘’, Συμφωνα με στοιχεία της E-Real Estates, μπορεί να συμμετέχει στην ελληνική οικονομία με 115 δισ. ευρώ εντός 10ετιας, αν υπολογίσουμε ότι το 0,5 % ανά έτος και όχι το 2 % που ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης , των τουριστών επένδυαν στην εξοχική κατοικία της χώρας ποσά των 100.000€-120.000€.

Η κτηματαγορά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, θα μετρούσε 115.000 πωλήσεις εξοχικών κατοικιών ανά έτος σε περιοχές εκτός των δημοφιλών προορισμών και εκτός των επενδυτών που στοχεύουν στη ‘’χρυσή βίζα‘’ χορήγησης αδειών διαμονής μέσω της επένδυσης τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι ποσαπλάσια μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων , ενώ ο τζίρος θα άγγιζε τα 11,5 δισ. ευρώ ανά έτος , όταν ο αμιγώς τζίρος των τουριστικών εσόδων το 2018 για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

«Πνοή» στις Περιφέρειες

Ταυτόχρονα η ανοικοδόμηση στην εκάστοτε περιοχή θα δώσει πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων . Ο κύκλος της οικονομίας θα αλλάξει και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν ισχυρή πρωτογενή οικονομία στη πράξη.

Τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς, μπορούν να επιλέξουν περιοχές σε όλη την Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια τόσο οργανωμένης δόμησης εξοχικών κατοικιών όσο και προώθησης – ανάδειξης των ήδη υπάρχων εξοχικών κατοικιών που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα .

Αναφέρονται ενδεικτικά: τα Καμένα Βούρλα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το νησί της Ρόδου, η Ηλεία συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στη Κουρούτα, στη Μπούκα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αντίστοιχες στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, στη Χαλκιδική περιοχές όπως στο Ποσείδι, στο Παλιούρι, αλλά και στα άλλα δύο πόδια, το Φανάρι της Κομοτηνής, η Ηρακλείτσα Καβάλας. Αντίστοιχες χωροθετήσεις χειμερινών εξοχικών κατοικιών προβλέπονται για ορεινές ζώνες όπως εκείνες του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν, των Καλαβρύτων, του Ολύμπου κλπ.greece-4405350_1280

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εξοχική κατοικία της Γαλλίας επενδύουν το 2% των τουριστών της κάθε χρόνο, ενώ η Ισπανία πουλάει 350.000-400.000 εξοχικές κατοικίες κάθε χρόνο που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσοστό με την Γαλλία βάση των τουριστών της. Η κυβέρνηση σήμερα με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης θέλει να δημιουργήσει την Ψηφιακή Τράπεζας Γης που ουσιαστικά δίνει λύση σε περιπτώσεις διατηρητέων κτισμάτων ή άλλων βαρών στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας καθώς θα προβλέπει το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής», περιοχές που μπορεί να είναι η μη δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί», αναφερει ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου δίνονται κίνητρα στην κτηματαγορά και στην οικοδομή με εκπτώσεις φόρου στο 40%-50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του Φ.Π.Α 24 % στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν θετικά αναπτυξιακά κίνητρα της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να εξετάσει την επιχείρηση με το κωδικό ‘’Εξοχική Κατοικία ‘’ όπου απαιτεί την άμεση συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων με στελέχη της αγοράς για στοχευμένη προώθηση – ανάδειξη νέων περιοχών της χώρας μας που σήμερα δεν αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς στους ξένους αλλά διαθέτουν τις υποδομές για να αποτελέσουν το Ευρωπαϊκό «hotspot» εξοχικής κατοικίας.adonis-eurokinissi-3

Επιπλέον, με γνώμονα τις αλλαγές στο πρόγραμμα Golden visa με παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπορούσε να μειωθεί το όριο των 250.000 € σε 150.000 €-180.000 € για την απόκτηση της άδειας διαμονής σε περιοχές της Περιφέρειας , ώστε να οδηγηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκτός του Λεκανοπεδίου με στόχο η κτηματαγορά να λειτουργήσει σε Πανελλαδικό επίπεδο και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η οικονομία στη Περιφέρεια», υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

https://www.pagenews.gr/2019/10/19/oikonomia/epixeirisi-eksoxiki-katoikia-me-115-dis-euro-entos-10etias/?fbclid=IwAR04uV2snv7rbV4yWZnekOiYEW2TgsXue6euxTAQ0cMySdEzbJXcvcmDvKU

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ