Επιστρέφουν στη μακροχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Επιστρέφουν στη μακροχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Επιστρέφουν στη μακροχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Αυτορυθμίζεται η βραχυχρόνια μίσθωση

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Το άνοιγμα των αγορών και οι φτηνές τιμές σε Τουρκία, Αίγυπτο και Μαρόκο, αποτελούν τροχοπέδη και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, η Τουρκία καταγράφει ρεκόρ αφίξεων, ενώ η πτώση της Λίρας τροφοδοτεί εντονότερα τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας τον Ιούνιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 18% υπερβαίνοντας τα 5,3  εκατ. ενώ και πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν αυξηθεί οι αφίξεις κατά 29,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

Σε επίπεδο βασικών αγορών στο εξάμηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,9% από τη Ρωσία (2,7 εκατ.) κατά 15,5% από τη Γερμανία (1,8 εκατ.), κατά 17% από τη Βρετανία (1 εκατ.), κατά 14,1% από την Ολλανδία (423.325) και κατά 36,9%  από τη Πολωνία. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 55,4% παρουσίασαν οι αφίξεις και των Ελλήνων τουριστών στη Τουρκία (383.966).

Το μότο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα 3 χρόνια για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι «Γίνε και εσύ μέτοχος στην τουριστική βιομηχανία», πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς . Το άλλοτε προτέρημα – μονοπώλιο της καλής περιοχής και των λιγοστών ακινήτων πλησίον του κέντρου των Αθηνών και των αρχαιολογικών αξιοθεάτων, άρχισε να χάνει την επιρροή στους τουρίστες που επιλέγουν την βραχυχρόνια μίσθωση ως τρόπο διαμονής αλλά να κερδίζει έδαφος η χαμηλή τιμή και η κοντινή απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που προσφέρουν όμορες περιοχές του κέντρου όπως η Πλατεία Αττικής, Μεταξουργείο, Γουδί κλπ.

Παράλληλα, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώνεται, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να προσεγγίσουν τον ενδιαφερόμενο τουρίστα αυτής της κατηγορίας , μειώνουν τις τιμές με στόχο να αυξήσουν τη πληρότητα ώστε να καλύψουν όσο μπορούν την οικονομική χασούρα.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ακινήτων που καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε ραγδαία, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2019 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους, στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταχωρήθηκαν μόνο στην Αθήνα 203 νέα ακίνητα.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες πλέον που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να μειώνονται ραγδαία, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το Μάιο του 2019 ήταν μειωμένα ακόμη και 25 % σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η μείωση που καταγράφηκε από τον Μάιο του 2019 έως και τα τέλη του Ιουλίου του ιδίου έτους άγγιξε το 10 %, ενώ σύμφωνα με διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης η χρονιά θα παρουσιάσει στο σύνολο της μείωση της τάξεως ακόμη και 25%.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες, που μετά το πέρας της καλοκαιρινή σεζόν, επέλεξαν να επιστρέψουν στη παραδοσιακή μίσθωση. Πολλοί ιδιοκτήτες που διέθεταν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της Αμερικανικής Πρεσβείας και στο Ν.Κόσμο, επέλεξαν να επιστρέψουν στη παραδοσιακή μίσθωση.

Τα ακίνητα που έχουν ικανοποιητικές πληρότητες και μπορούν να παραμείνουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με σχετικά καλά εισοδήματα έναντι των μακροχρόνιων μισθώσεων, είναι τα ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο των Αθηνών, δλδ Κουκάκι, Ξενοκράτους, Ερμού, Μητροπόλεως κλπ καθώς και ακίνητα που έχουν θέα την Ακρόπολη ή/και τον Λυκαβηττό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, διαμέρισμα 41 τμ στο Μεταξουργείο 5ου ορόφου με θεά τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη με τα σημερινά δεδομένα αν καταχωρηθεί σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης του θα έχει καθαρό κέρδος περίπου 6.000 €/ έτος. Ενώ, σε εποχές προ 18 μηνών θα μπορούσαμε να συζητάμε για ποσά προσαυξημένα κατ΄ελάχιστο +50%.

Παράλληλα, διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους 55 τμ 4ου ορόφου , αν καταχωρηθεί με τα σημερινά δεδομένα σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης του θα έχει καθαρό κέρδος περίπου 3.000 €/ έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση και επιστρέφουν πλέον στις συμβατές – μακροχρόνιες μισθώσεις, επειδή δεν θέλουν να συνεχίσουν να χάνουν το κεφάλαιο που επένδυσαν για την ανακαίνιση του ακινήτου τους, προχωρούν σε άμεση μακροχρόνια μίσθωση σε τιμές προσιτές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα, αφορούν μηνιαίο μίσθωμα προσαυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2016. Στόχος τους είναι να μπορέσουν να αποπληρώσουν ή/και να αποταμιεύσουν το κόστος της ανακαίνισης που πραγματοποίησαν πριν την καταχώρηση του ακινήτου τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα σε συνάρτηση με το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν , δείχνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αρχίσει να αυτορυθμίζεται και να αποκτά το μερίδιο που της αναλογεί στην κτηματαγορά και στην τουριστική βιομηχανία.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/epistrefoun-sti-makrochronia-misthosi-i-idioktites-akiniton/?fbclid=IwAR0f_tJ33h1C4HrmNaTd4BQAXSU-QjyvokYTfnQ9_olj83fTK6I7oTGcWZ0

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ