Ερευνα: Ο χάρτης των ακινήτων προς ενοικίαση στην Αθήνα –Σε ποιες περιοχές οι τιμές είναι στα ύψη [παραδείγματα]

Ερευνα: Ο χάρτης των ακινήτων προς ενοικίαση στην Αθήνα –Σε ποιες περιοχές οι τιμές είναι στα ύψη [παραδείγματα]

Ερευνα: Ο χάρτης των ακινήτων προς ενοικίαση στην Αθήνα –Σε ποιες περιοχές οι τιμές είναι στα ύψη [παραδείγματα]

Σταθερά υψηλές παραμένουν οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ. στην Αθήνα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται τη φετινή χρονιά είναι η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών.

Παράθυρο με θέα την Αθήνα

Αποτέλεσμα είναι παλαιότερα ακίνητα, κατασκευής από το 1975 έως το 1990, σε μεγάλο ποσοστό μερικώς ή και ολικώς ανακαινισμένα, να ενοικιάζονται σε τιμές που αγγίζουν αυτές των νεότερων διαμερισμάτων, όπως καταγράφεται σε έκθεση του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Παράλληλα, πιέσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφονται στα παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών, στην πλειοψηφία τους μη ανακαινισμένων, που δεν κατάφεραν να μισθωθούν το προηγούμενο διάστημα. «Η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 15 ετών, έγκειται στο ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και τα διαθέσιμα ακίνητα σήμερα, είναι κυρίως ακίνητα που είτε οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε τα ξενοίκιασαν για να τα ανακαινίσουν και να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα.


Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας

Η ανακαίνιση αυτή έγινε σε κάποιες περιπτώσεις με ιδία κεφάλαια που σήμερα μέσω της ζητούμενης τιμής μίσθωσης ευελπιστούν στην απόδοσή τους και σε κάποιες άλλες μέσω προγραμμάτων εξ οικονομώ», εξηγεί στο iefimerida ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Oι κατασκευαστές νεόδμητων διαμερισμάτων στοχεύουν στην πώληση όχι στην ενοικίαση
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών, επιπλέον, έγκειται στην «καθίζηση» της οικοδομικής δραστηριότητας τα χρόνια των μνημονίων και ταυτόχρονα στο γεγονός ότι οι κατασκευαστές νεόδμητων διαμερισμάτων στοχεύουν στην πώληση του ακινήτου και όχι στην ενοικίαση του. Ακόμη και τα ακίνητα άνω των 15 ετών, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει στα αζήτητα, είτε μισθώθηκαν τα τελευταία χρόνια είτε με την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς πουλήθηκαν.

Πώς φτάσαμε στην απότομη αύξηση των ενοικίων«Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υπό-απόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, όσο και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να προβούν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης», σχολιάζει ο κ. Μπάκας καταλήγοντας ότι το «πρόβλημα στέγασης μεγαλύτερων ή και μικρότερων διαμερισμάτων θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξουν άμεσα φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες, που ουσιαστικά θα αποτρέπουν την αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων των διαθέσιμων ακινήτων».

Τιμές ενοικίου και διαθέσιμα ακίνητα ανά περιοχή:

Άνω Πατήσια: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6,1€/τ.μ. έως 6,7€/τ.μ. είναι κυρίως κατασκευής 1980 πλήρως ανακαινισμένα.

Αμπελόκηποι: Λιγοστά είναι τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 15 ετών. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών, που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6,8€/τ.μ. έως 7,5€/τ.μ., είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1980 μη ανακαινισμένα. Τα ακίνητα με ζητούμενη τιμή μίσθωσης μεταξύ 7,5€/τ.μ. έως 10€/τ.μ. είναι κατασκευής 1970-1980 πλήρως ανακαινισμένα και από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ. είναι διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα.

Γουδή: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών είναι κυρίως ανακαινισμένα με έτος κατασκευής από το 1975 έως το 1980. Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.

Εξάρχεια: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 5€/τ.μ. έως 6,8€/τ.μ., είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1965-1978 μη ανακαινισμένα πλήρως (κουζίνα ή/και μπάνιο). Με ζητούμενη τιμή μίσθωσης μεταξύ 7,6€/τ.μ. έως 9,4€/τ.μ. είναι ακίνητα κατασκευής 1970-1985 πλήρως ανακαινισμένα και μερικά μερικώς εξοπλισμένα.

Νεάπολη: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6€/τ.μ. έως 6,7€/τ.μ. είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1965-1978 μη ανακαινισμένα. Στα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο) ή/και πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,85€/τ.μ. έως 10€/τ.μ.

Κολωνάκι: Σχεδόν μηδενικά είναι τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών. Στα επιπλωμένα το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 27€ έως 33€. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών, που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 7€/τ.μ. έως 8,4€/τ.μ., είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1960-1975 μη ανακαινισμένα. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο) διαμερίσματα κατασκευής από το 1960 έως 1979 κυμαίνεται από 9,5€/τ.μ. έως 13€/τ.μ. και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 15,5€/τ.μ. έως 19€/τ.μ.

Κεραμεικός: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6,5€/τ.μ. έως 8€/τ.μ. είναι ανακαινισμένα πλήρως. Στα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως 12€/τ.μ. Μηδενικά είναι τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.

Κολωνός: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών, που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τ.μ. έως 7€/τ.μ., είναι ανακαινισμένα πλήρως με έτος κατασκευής από 1965 έως 1975. Η διαθεσιμότητα στα ακίνητα έως 15 ετών είναι σχεδόν μηδενική.

Κουκάκι – Μακρυγιάννη: Τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών, διατίθενται κυρίως επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 11€/τ.μ. έως 22€/τ.μ. Τα μη επιπλωμένα διαμερίσματα έως 15 ετών είναι ελάχιστα και η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,5€/τ.μ. έως 9€/τ.μ. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών, που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6/τ.μ. έως 8€/τ.μ., είναι κυρίως ακίνητα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο ) με έτος κατασκευής από 1950 έως 1975. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1962 έως 1975 κυμαίνεται από 8€/τ.μ. έως 10€/τ.μ. και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ.

Κυψέλη: Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 4€/τ.μ. έως 5€/τ.μ., είναι κυρίως ακίνητα μερικώς ανακαινισμένα (κουζίνα ή/και μπάνιο ) με έτος κατασκευής από 1955 έως 1978. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για τα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1965 έως 1980 κυμαίνεται από 5,5€/τ.μ. έως 6,7€/τ.μ. και για τα πλήρως ανακαινισμένα που διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 7,9€/τ.μ. έως 9€/τ.μ. Σχεδόν μηδενική είναι διαθεσιμότητα για ακίνητα έως 15 ετών.

Λυκαβηττός: Μηδενική είναι η διαθεσιμότητα διαμερισμάτων έως 15 ετών. Στα ακίνητα άνω των 15 ετών, κατασκευής από το 1973 έως 1989, πλήρως ανακαινισμένα, η μηνιαία ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 8€/τ.μ. έως 10€/τ.μ. Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης διαμερισμάτων πλήρως ανακαινισμένων που διατίθενται επιπλωμένα και εξοπλισμένα κυμαίνεται από 11€/τ.μ. έως 14€/τ.μ.

Νέος Κόσμος: Μεγάλη διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μη ανακαινισμένα ακίνητα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 4€/τ.μ. έως 5€/τ.μ., στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τ.μ. έως 7€/τ.μ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό. Η ζητούμενη τιμή για τα επιπλωμένα κυμαίνεται από 8€/τ.μ. έως 11€/τ.μ. Μικρή είναι διαθεσιμότητα διαμερισμάτων έως 15 ετών.

Πετράλωνα: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών είναι ικανοποιητική. Σχεδόν όλα τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα κατασκευής από 1970-1985. Στα ακίνητα που διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό η ζητούμενη μηνιαία τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 8€/τ.μ έως 11€/τ.μ.

Παγκράτι: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 6€/τ.μ. έως 6,5€/τ.μ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 7€/τ.μ. έως 8,5€/τ.μ. Στα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 8,5€/τ.μ. έως 11€/τ.μ.

Πατήσια: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Ικανοποιητική η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Στα μερικώς ανακαινισμένα (μπάνιο ή/και κουζίνα) ακίνητα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 5€/τ.μ. έως 6€/τ.μ. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 6,5€/τ.μ. έως 8€/τ.μ. Στα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 8,5€/τ.μ. έως 9€/τ.μ.

Πλάκα: Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων στην κατηγορία αυτή είναι πλήρως ανακαινισμένα και διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό. Η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα κυμαίνεται από 11€/τ.μ. έως 16€/τ.μ.

Πλατεία Αμερικής: Μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 5€/τ.μ. έως 6€/τ.μ. Τα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα αγγίζει τα 7€/τ.μ.

Πλατεία Αττικής: Μηδενική η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών. Μεγάλη η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 15 ετών. Τα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα από 5€/τ.μ. έως 6€/τ.μ. με έτος κατασκευής από το 1968 έως 1975. Στα επιπλωμένα διαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό η ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά μήνα αγγίζει τα 7€/τ.μ.


Πίνακας: Διαμέρισμα από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ., 1ου έως 2ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια. Oι ζητούμενες τιμές αφορούν τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα
**στην ανώτερη τιμή διατίθενται επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό – ανακαινισμένα
Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ellada/ereyna-hartis-akiniton-enoikiasi-athina-periohes-times

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ