Φοιτητική κατοικία: Οι πίνακες με τις τιμές, γιατί συμφέρει η αγορά έναντι της ενοικίασης

Φοιτητική κατοικία: Οι πίνακες με τις τιμές, γιατί συμφέρει η αγορά έναντι της ενοικίασης

Φοιτητική κατοικία: Οι πίνακες με τις τιμές, γιατί συμφέρει η αγορά έναντι της ενοικίασης

Μετά το άγχος των εξετάσεων, το άγχος της φοιτητικής κατοικίας. Πού θα βρεθεί, πόσο θα στοιχίσει, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και συμβουλές για να αποφύγετε τα χειρότερα. Και τελικά μήπως είναι πιο οικονομικό να επενδύσετε σε μία αγορά;

Φοιτητές

Αντιμέτωποι με τον Γολγοθά της εύρεσης κατοικίας θα βρεθούν και φέτος οι φοιτητές που πέτυχαν σε κάποια σχολή εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας. Στις περιοχές όπου ανθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, η αποστολή «εξεύρεση κατοικίας» εξελίσσεται σε… σαφάρι, με τα μισθώματα να είναι έως και απαγορευτικά. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που εξετάζουν τις αντοχές τους για αγορά φοιτητικής στέγης, την οποία θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο μέλλον.

Καταλυτικό ρόλο και στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης παίζει η βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς σε περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί έντονα, τα ενοίκια είναι απαγορευτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Θεμιστοκλή Μπάκα. Η αύξηση στην τιμή του μισθώματος όπως αναφέρει αγγίζει και το 100%.

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Κολωνάκι και τα Χανιά, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων κατάλληλων για φοιτητές έχουν προτιμήσει τη βραχυχρόνια μίσθωση λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας.

 

Φοιτητική κατοικία Αττική
© SPUTNIK / E-REAL ESTATES
Φοιτητική κατοικία Αττική

Τις συνέπειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας επισημαίνει και ο Μάκης Σεμερτζής από την 4Properties. Η μειωμένη προσφορά σε διαμερίσματα οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών που είναι αισθητά υψηλότερες από τα δύο προηγούμενα χρόνια στις περιοχές της Αθήνας όπου έχουν φοιτητικό ενδιαφέρον, αναφέρει.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών της Geoaxis για τις φοιτητικές κατοικίες, η Κομοτηνή καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 4,94 ευρώ/τμ/μήνα. Ακολουθεί η Αθήνα με 4,83ευρώ/τμ/μήνα, η Θεσσαλονίκη με 4,77ευρώ/τμ/μήνα, το Ηράκλειο με 4,65ευρώ/τμ/μήνα, η Πάτρα με 4,57ευρώ/τμ/μήνα και τέλος ο Βόλος με 4,28ευρώ/τμ/μήνα.

Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2018 και του Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφεται πτώση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης διαμερισμάτων σε ένα μέσο όρο της τάξης του —0,1%.

Το Παρατηρητήριο αποδίδει τη σταθεροποίηση αυτή στη μείωση της προσφοράς, καθώς μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων διατίθεται πλέον με την μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Φοιτητική κατοικία Θεσσαλονίκη
© SPUTNIK / E-REAL ESTATES
Φοιτητική κατοικία Θεσσαλονίκη
Φοιτητική Κατοικία Πάτρα
© INFOGRAPHICS. E-REAL ESTATES
Φοιτητική Κατοικία Πάτρα

Ο κ. Μπάκας προειδοποιεί ότι στα Χανιά και σε άλλες φοιτητουπόλεις της Κρήτης, οι πρωτοετείς φοιτητές θα δυσκολευτούν στην εύρεση κατοικίας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ζητούν η μίσθωση να έχει διάρκεια από Οκτώβριο έως και Ιούνιο καθώς το ακίνητο μισθώνεται τους επόμενους μήνες.

Φοιτητική Κατοικία Υπόλοιπη Ελλάδα
© INFOGRAPHICS. E-REAL ESTATES
Φοιτητική Κατοικία Υπόλοιπη Ελλάδα

Για την Αθήνα αναφέρει ότι στο Κουκάκι, ένα διαμέρισμα στη Μακρυγιάννη μπορεί να έχει μίσθωμα 900 ευρώ/μήνα (συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων και internet).

Αγορά έναντι μίσθωσης

Η δυσκολία και οι τιμές έχουν οδηγήσει αρκετούς γονείς να εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς σπιτιού, επενδύοντας κεφάλαιο της τάξης ακόμη και των 60.000 ευρώ.

Φοιτητική Κατοικία Αγορά
© INFOGRAPHICS. E-REAL ESTATES
Φοιτητική Κατοικία Αγορά

Σημειώνεται ότι πριν το 2014 η αντίστοιχη επένδυση σε αγορά φοιτητικής στέγης δεν ξεπερνούσε τις 35.000 ευρώ.

Την αγορά σπιτιού συστήνει και ο κ. Σεμερτζής της 4Properties. Όπως εξηγεί οι συγκεκριμένες περιοχές που ενδιαφέρουν τους φοιτητές έχουν στραφεί πλήρως προς την ενοικίαση με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι ακόμα καλές. «Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει ακίνητο, γκαρσονιέρα προς δυάρι, μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ» αναφέρει.

Όπως τονίζει ο κ. Μπάκας, η επένδυση αυτή είναι πιο πιθανή ιδιαίτερα αν τα παιδιά τους έχουν περάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης καθώς τους πέντε μήνες που ο φοιτητής λείπει (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) μπορούν να το αξιοποιήσουν μέσω βραχυχρόνια μίσθωσης ώστε να μειώσουν το συνολικό κόστος σπουδών. Στη συνέχεια αποκτούν επιπλέον εισόδημα.
Τα χαρακτηριστικά της αγοράς
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Οι γονείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της E-Real Estates αναζητούν ακίνητο με αυτόνομη θέρμανση, ενώ στην περίπτωση που η θέρμανση είναι κοινόχρηστη εξετάζουν σοβαρά αν λειτουργεί καθώς και το ύψος των κοινόχρηστων.

Συμβουλεύει τους γονείς να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή καθώς «το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων που έχουν αποκτήσει με τον τρόπο τους πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και ‘ψαρεύουν’ ενοικιαστές».

Καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα και ειδικά σε περιπτώσεις που ζητώνται προκαταβολές. «Να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει καθώς και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη» σημειώνει.

Βασικές συμβουλές από την E-Real Estates για να αποφύγετε τα απρόοπτα

Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (συνηθισμένο λάθος των γονιών). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Μην μισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τις δυνατότητές σας σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.

Υπογράψτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνετε ποτέ προφορικές συμφωνίες.

Μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.

Εάν απευθυνθείτε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέξτε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή που καταβάλλεται μετά την υπογραφή συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη.

Πριν την υπογραφή συμβολαίου, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτή της καθυστέρησης του ενοικίου.

Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

https://sputniknews.gr/ellada/20180830787262-foithtes-times-katoikia-ellada-real-estate/?fbclid=IwAR2Sjl_eS9hhmAqEJATHsg5n_u1e–BHGKFSd6p7VvI9_P9ec5U2IB_x4SQ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ